Main menu

header

12-07-1de Cătălina Tăgârţă

Multă vreme, bolile psihice au constituit ceva misterios şi ameninţător pentru pacienţi şi pentru cei apropiaţi lor. Între toate aceste suferinţe, schizofrenia era percepută ca fiind cea mai înspăimântătoare. Deseori cu un debut în adolescenţă sau în prima tinereţe, boala părea să marcheze viaţa celor afectaţi, mai ales fiindcă survenea tocmai în momentul în care toate promisiunile de realizare şi fericire ale fiecărui om aflat la vârsta respectivă erau încă doar o posibilitate. Discursul negativ care înconjoară schizofrenia, lipsa cunoştinţelor în legătură cu boala şi nevoile reale de îngrijire pot avea consecinţe grave. Neavând nicio speranţă, considerând că totul a fost pierdut şi orice efort terapeutic este inutil, unii bolnavi ajung să abandoneze tratamentul, ceea ce le poate compromite procesul de recuperare.

Familia joacă un rol esenţial în procesul de recuperare
Recuperarea, care permite pacientului să aibă o viaţă normală, este un proces fundamental, care depinde de mai mulţi factori. Primul este legat de atitudinea celor din jur, care trebuie să înţeleagă pacientul ca pe orice altă persoană. Schizofrenia este o suferinţă cronică, aşa cum sunt bunăoară diabetul şi reumatismul, a căror evoluţie favorabilă depinde şi de respectarea medicaţiei prescrise. Majoritatea studiilor de care dispunem demonstrează un prognostic semnificativ mai bun la pacienţii care îşi iau medicamentele în dozele şi pentru durata recomandată de psihiatru. Progresul asigurat de medicamente trebuie suplimentat cu un suport psihoterapeutic care să permită beneficiarului să se reintegreze în mediul social căruia îi aparţinea înaintea apariţiei bolii. Un element important îl constituie familia bolnavului. „De cele mai multe ori, dacă nu e susţinută de societate, familia prezintă un fenomen de epuizare, apoi de resemnare, ceea ce riscă să compromită ameliorarea stării celor care suferă de schizofrenie. Este fundamental ca serviciile de sănătate mintală să ajute nu numai pacientul, dar şi familia acestuia”, a spus doctorul Radu Teodorescu, reprezentantul Asociaţiei Române de Terapie Comportamentală şi Cognitivă.

„Unul din trei oameni va face o suferinţă psihologică”
Ghidurile terapeutice şi studiile publicate în ultimii ani sugerează că bolile mintale sunt în prezent tratabile şi că cel mai mare succes se înregistrează atunci când medicamentele sunt asociate cu psihoterapia. „Psihoterapeutul are un rol extrem de important. Să luăm exemplul cancerului: dacă acesta nu este tratat şi psihiatric, mortalitatea e de două ori mai mare. Aşadar, prezentaţi-vă la psihiatru, psiholog, psihoterapeut pentru orice problemă de tip emoţional! Nu numai că nu este o ruşine, dar este şi şansa de a avea în continuare o viaţă care să vă mulţumească. Statisticile arată că unul din trei oameni din populaţia generală va face o suferinţă psihologică la un moment dat. În plus, ajutaţi-i şi pe bolnavii de lângă dumneavoastră. Nu le lăsaţi impresia că viitorul e şi mai negru, pentru că se vor speria şi mai tare”, a mai spus psihoterapeutul.

„79,7% dintre desenele animate se referă la probleme de sănătate mintală”
Ştirile şi imaginile referitoare la nebunie sunt din ce în ce mai multe. „Potrivit statisticilor, 79,7% dintre desenele animate pentru copii reprezintă cel puţin un personaj care face referire la probleme de sănătate mintală, iar 85% dintre filmele de animaţie Disney promovează stereotipii denigratoare la adresa persoanelor, respectiv nebunie, agresivitate etc.”, a spus şi psihologul Mugur Ciumăgeanu, care atrage atenţia şi asupra sistemului şi abordării greşite a acestor pacienţi: „Dacă ei nu vin către tine, ca medic, fie că uită, fie că le e teamă, dar sunt în baza ta de date, mergi tu, ca specialist, către ei, întreabă-i ce mai fac şi ajută-i. Aşa ar trebui să funcţioneze lucrurile în mod normal. Cei care simt că nu mai pot face faţă situaţiei, că nu mai ştiu cum să procedeze, pot găsi răspunsuri şi îndrumări la Asociaţia Română de Psihoterapie. Dorim să îmbunătăţim, cât de cât viaţa bolnavilor cu probleme mintale, în special a schizofrenicilor”, a mai adăugat specialistul.

• În prezent, statisticile arată că aproximativ 0,6% din populaţie suferă de schizofrenie