Main menu

header

de Dana Purgaru

A fost identificată o altă tulpină de HIV, mai agresivă

Oamenii de ştiinţă ruşi au descoperit o nouă tulpină HIV „mult mai virulentă” şi responsabilă pentru 50% dintre cazurile recente de infectare. Aceasta se pare că se răspândeşte rapid în Rusia, Cecenia, Kârgâzstan şi Kazakhstan. Tulpina 02_AG/A este un subtip al HIV-1, iar specialiştii cred că aceasta se transmite mult mai uşor comparativ cu celelalte tulpini. Se estimează că, până în 2020, aproximativ 21.000 de ruşi vor deceda lunar din cauza virusului HIV.

Sindromul Down, depistat în sarcină printr-o analiză simplă

O analiză de sânge simplă ce poate detecta în timpul sarcinii dacă fătul dezvoltă sau nu sindromul Down urmează să fie testată de Serviciul Naţional de Sănătate din Marea Britanie. În prezent, pentru a verifica dacă fătul dezvoltă sau nu sindromul Down, se ia în calcul vârsta mamei, se efectuează ecografii şi se analizează markerii sangvini. În cazul femeilor cu risc crescut de a naşte un copil care să sufere de sindromul Down se efectuează teste invazive - precum amniocenteza.

Poliomielita ameninţă iarăşi Europa

Doi experţi germani în boli infecţioase au avertizat recent că reapariţia poliomielitei în Siria ar putea ameninţa atât ţările vecine, cât şi Europa. O dată cu exodul unui mare număr de refugiaţi către ţări vecine şi Europa, în prezent există riscuri ca virusul să fie reintrodus în regiuni în care poliomielita a fost eradicată de câteva zeci de ani.

Ateroamele, localizate printr-un mod recent de scanare a inimii

Un nou mod de a scana inima, folosit deja pentru identificarea tumorilor la pacienţii care suferă de cancer, poate identifica oamenii cu un risc mare de a face atac de cord, sugerează un nou studiu efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie. Astfel, imaginea cordului poate dezvălui locul unde se află plăci de grăsime - aterom - acumulate, ce pot înfunda arterele, principala cauză de deces în lume. Pentru aceasta, cercetătorii au folosit o substanţă radioactivă.

A fost găsită o nouă parte a corpului uman

Doi chirurgi belgieni au descoperit un nou ligament în genunchiul uman, care pare să joace un rol important, mai ales în cazul pacienţilor care au suferit accidentări şi ai căror genunchi continuă „să cedeze”, chiar şi după tratamentul de recuperare. Steven Claes şi Johan Bellemans s-au inspirat dintr-un studiu al chirurgului francez Paul Ferdinand Segon, din 1879, care a scris un articol în care sugera faptul că un ligament adiţional ar putea exista în genunchi.