Main menu

header

de Daniela Anton

Folosirea aţei dentare, alături de un periaj corect, ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene, a resturilor alimentare dintre dinţi şi din zona cuprinsă între gingie şi dinte. De asemenea, ajută la reducerea cariilor, a bolilor gingiilor şi la eliminarea respiraţiei urât mirositoare. Înainte de a vă confrunta cu probleme ale dinţilor şi gingiilor, începeţi să folosiţi aţa dentară în mod regulat şi corect. Utilizarea acesteia este recomandată cel puţin o dată pe zi.

Igienizează suprafeţele inaccesibile periuţelor de dinţi
Pentru îndepărtarea resturilor alimentare nu folosiţi în niciun caz scobitorile. Materialul dur al acestora, lemn sau plas-tic, traumatizează gingia şi favorizează retracţia ei şi lărgirea spaţiului interdentar. De asemenea, periuţa de dinţi îndepărtează mecanic resturile alimentare doar de pe suprafeţele accesibile ale dinţilor. De obicei, suprafeţele accesibile sunt aceleaşi cu suprafeţele vizibile ale dinţilor. De aceea este indicat să folosiţi aţa dentară. Utilizarea aţei dentare îndepărtează circa 40% din placa bacteriană, vinovată pentru carii sau afecţiuni ale gingiei. Aceasta trebuie folosită zilnic. Prin formă şi structură, aţa dentară este gândită să fie aplicată între dinţi şi să igienizeze suprafeţele inaccesibile periuţelor de dinţi. Mai mult, aţa dentară poate plasa în aceste zone fluor sau substanţe ce acţionează chimic împotriva microorganismelor.

Cum o utilizaţi corect
Rupeţi o bucată din aţă dentară de aproximativ 30-40 cm lungime. Aceasta se înfăşoară pe degetul arătător de la ambele mâini. Între degete se lasă circa 3-5 cm de aţă dentară liberă pentru lucrul efectiv. Pentru a introduce aţa dentară între dinţii de sus, împingeţi uşor degetele, alternativ, folosind o mişcare de zigzag. În cazul dinţilor foarte aproapiaţi apăsaţi uşor în jos aţa dentară printre dinţi printr-o mişcare de zigzag. Deplasaţi cu atenţie aţa în sus şi în jos în spaţiul dintre dinţi. Asiguraţi-vă că aţa dentară alunecă pe întregul spaţiu dintre dinţi, astfel încât să cureţe şi zona dintre dinte şi gingie. Curbaţi aţa la baza fiecărui dinte, în forma literei C. Nu forţaţi pentru a nu vă răni. Apoi, scoateţi uşor aţa dintre dinţi. Desfaceţi o bucată mică de aţă dentară curată de pe unul dintre degetele arătătoare. Porţiunea de aţă dentară utilizată pentru curăţare va fi înfăşurată pe celălalt deget, astfel încât să rămână liberă o bucată de aţă dentară nefolosită. Cu aceasta reluaţi procedura de igienizare la următoarea pereche de dinţi. Repetaţi aceste etape pentru a curăţa spaţiile dintre toţi dinţii, inclusiv cei din spate. La final, clătiţi-vă bine cu apă, pentru a elimina reziduurile alimentare şi cele din placa bacteriană.

Cum o alegeţi
În cazul în care aveţi spaţii mai mari între dinţi sau gingia se retrage, lăsând descoperită rădăcina dintelui, veţi obţine rezultate mai bune folosind o aţă dentară mai lată. Dacă spaţiile dintre dinţi sunt foarte mici, folosiţi o aţă subţire. Aţa dentară poate fi cerată (pentru a aluneca mai uşor pe suprafaţa dinţilor) sau fluorurată (pentru a aduce un suport de fluor în aceste zone greu accesibile). Există, de asemenea, un tip special pentru purtătorii de lucrări dentare (punţi dentare), numit superfloss. Aceasta are în mijloc o zonă mai groasă, buretoasă, cu ajutorul căreia se curăţă sub punţi.

Atenţie! Folosiţi întotdeauna aţa dentară înainte de spălatul pe dinţi, nu după.

20% dintre români nu se spală pe dinţi

Este concluzia primului studiu naţional despre bolile parodontale. Potrivit acestuia, 19% dintre români nu se spală pe dinţi nici măcar o dată pe zi şi 40% nu au fost deloc la dentist în ultimele 12 luni.

• Porţiunea de aţă dentară poate fi folosită o singură dată. Nu este igienică utilizarea în repetate rânduri a aceleiaşi porţiuni de aţă dentară