Main menu

header

de Dana Purgaru

A fost descoperită una dintre cele mai otrăvitoare toxine din istorie

Una dintre cele mai otrăvitoare toxine din istorie, ce poate ucide milioane de oameni, a fost descoperită recent de oamenii de ştiinţă de la California Department of Public Health, SUA. Este vorba despre prima nouă formă de toxină botulinică din ultimii 40 de ani, iar specialiştii şi agenţiile guvernamentale sunt rezervaţi în ceea ce priveşte publicarea detaliilor referitoare la aceasta, deoarece este vorba despre una dintre cele mai otrăvitoare substanţe cunoscute, ce nu are antidot.

Prea multă lumină artificială ne îmbolnăveşte

Supraexpunerea la lumina artificială afectează starea de sănătate, provocând tulburări diverse, de la obezitate şi diabet până la depresie şi chiar cancer, se arată într-un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Connecticut, SUA, publicat recent. La acesta au participat 2.000 de persoane care lucrează în ture de noapte. Potrivit unora dintre concluziile cercetării, bărbaţii aveau un risc mai mare de a dezvolta cancer de prostată, iar femeile aveau un risc cu 60% mai mare de a suferi de tumori la sân.

O doză de vaccin antipapiloma, de ajuns contra cancerului de col uterin

Vaccinarea femeilor cu o singură doză de vaccin împotriva virusului papiloma uman (HPV), care se face vinovat de apariţia a 70% din totalul cazurilor de cancer de col uterin, ar putea fi suficientă pentru producerea unei imunităţi durabile, potrivit unui studiu publicat recent de National Cancer Institute (NCI) din Bathesda, Maryland, SUA. Aceste rezultate pun sub semnul întrebării recomandările actuale, potrivit cărora vaccinul anti-HPV necesită mai multe doze pentru a genera un răspuns imunitar durabil.

Fumatul decimează Europa

Obiceiul nociv reprezentat de fumat este principalul factor ce cauzează sau agravează afecţiunile pulmonare, astfel încât mortalitatea este una foarte ridicată în Europa, avertizează Societatea Europeană de Boli Respiratorii. În fiecare an, acesta provoacă moartea prematură a aproape 700.000 de persoane. Potrivit statisticilor, circa 50% dintre fumători mor, în medie, cu 14 ani mai devreme.

Femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii datorită sistemului imunitar

Un studiu recent, realizat în Japonia, relevă că femeile au o speranţă de viaţă mai mare decât bărbaţii, deoarece sistemul lor imunitar îmbătrâneşte într-un ritm mult mai lent. Studiul a constat în examinarea unor probe de sânge prelevate de la 356 de voluntari sănătoşi, femei şi bărbaţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 90 de ani. România ocupă locurile 41 (pentru bărbaţi), respectiv 37 (pentru femei), dintr-un total de 53 de ţări, cu o speranţă de viaţă de 70,2 ani pentru bărbaţi şi 77,6 ani pentru femei.