Main menu

header

de Elena Şerban

Toată lumea îşi doreşte ca, atunci când deschide frigiderul, mirosul emanat de acesta să nu doboare persoanele din jur. Din păcate, există numeroase situaţii când lucrurile nu stau chiar aşa. De cele mai multe ori, totul e chiar din vina noastră.

Ţineţi alimentele în caserole din material plastic
Pentru ca astfel de situaţii neplăcute să nu se întâmple, trebuie să ţineţi cont de câteva aspecte:
- Aveţi grijă ca preparatele alimentare să fie introduse în frigider în caserole din plastic, acoperite cu capace care să se închidă etanş. Dacă nu veţi proceda în acest fel, riscaţi ca restul alimentelor din aparatul electrocasnic să împrumute mirosurile specifice de la aceste preparate. În special, produsele lactate au capacitatea de a absorbi toate izurile din mediul înconjurător;
- Nu introduceţi niciodată în frigider mâncăruri sau lichide fierbinţi. Motivul? Aburii degajaţi se vor condensa pe pereţii reci ai frigiderului. Din această cauză, temperatura din interiorul frigiderului va fi serios compromisă. În aceste condiţii, toate alimentele depozitate la rece se pot strica, iremediabil;
- Nu depozitaţi în frigider fructe, legume sau zarzavaturi necurăţate şi nespălate, deoarece, o dată cu ele, puteţi depozita în acel spaţiu microbi patogeni, ouă de paraziţi, gândaci sau viermi. Dacă tot ţineţi neapărat să păstraţi la rece astfel de produse, spălaţi-le în prealabil. Apoi, puneţi-le în caserole din material plastic.

Supraaglomerarea poate micşora capacitatea de răcire a aparatului
- Carnea crudă de porc sau de vacă trebuie plasată pe raftul cu temperatura cea mai scăzută;
- Nu păstraţi aceste alimente mai mult de patru-cinci zile;
- Peştele crud poate fi consumat, doar dacă stă la rece, două zile. După acest interval e mai bine să îl aruncaţi dacă nu vreţi să vă treziţi cu o toxiinfecţie alimentară;
- Carnea tocată (indiferent dacă e de porc, vită, pasăre sau amestec) poate rămâne la frigider cel mult 24 de ore;
- Conservele trebuie consumate în ziua în care au fost desfăcute. Dacă vă mai rămâne ceva, transferaţi restul în vase nemetalice. Abia aşa le puteţi păstra fără riscuri, dar nu mai mult de 24 de ore;
- Evitaţi să ţineţi la rece, chiar dacă pe treapta cea mai de sus a frigiderului, maioneza sau orice alt preparat care are la bază acest produs;
- Prăjiturile cu cremă de ouă rămân proaspete nu mai mult de 12 ore. Îngheţatele, mai ales cele preparate în casă şi care au ca ingredient oul, rezistă maximum 48 de ore;
- Supraaglomerarea din frigider poate micşora considerabil capacitatea de răcire a aparatului;
- Ţinerea uşii deschise prea mult timp poate creşte temperatura interioară peste limita maximă admisă (+4 grade Celsius).

• Mangalul (cărbunii de lemn), dar şi oţetul au capacitatea de a absorbi mirosurile neplăcute, mai ales cele lăsate de mâncărurile gătite, păstrate în vase ce nu se închid ermetic