Main menu

header

de Dana Purgaru

Durerea de cap se numără printre cele mai banale afecţiuni, dar este totodată şi plină de mistere. Câteodată nu este greu să ne dăm seama de ce ne doare capul, poate de la prea mult vin roşu sau de la o încăpere plină cu fum de ţigară ori poate de la o stare evidentă de oboseală. Există însă şi astfel de neplăceri aparent inexplicabile.

De la banal la grav
Credeaţi că durerea de cap este de trei-patru tipuri, în funcţie de localizarea sau de cauza ei? Ei bine, există circa 150 de tipuri de astfel de neplăceri recunoscute de Societatea Internaţională pentru Durerile de Cap. De cele mai multe ori, aceste probleme sunt legate strict de o anumită cauză şi dispar, în general, după ce a trecut efectul factorului declanşator. Însă, în alte cazuri, durerile de cap sunt simptome ale unor probleme serioase de sănătate ce trebuie tratate de medicul specialist.

Neplăcerea cauzată de tuse
Tusea, strănutul, râsul sau chiar aplecarea corpului pot cauza dureri de cap şi cel mai adesea acest lucru se întâmplă pentru că presiunea sângelui creşte în vene şi în cap. Durerea apare dintr-o dată, durează de la câteva secunde la câteva minute şi este, de obicei, înţepătoare, localizată în zona tâmplelor şi la ceafă.
În general, de această neplăcere suferă persoanele trecute de 40 de ani şi se pare că în medie sunt afectaţi cu preponderenţă bărbaţii. În aceste cazuri este indicat să vă prezentaţi la doctor, mai ales dacă aceste dureri sunt frecvente şi durează ceva mai mult, deoarece pot fi semnul unei tumori la creier.

„Bubuituri” în urma ridicării de greutăţi
Puteţi acuza o durere de cap după exerciţii fizice prelungite cum ar fi ridicarea greutăţilor, dans, alergare sau fotbal. Este mai probabil să se întâmple acest lucru dacă depuneţi efort în temperaturi ridicate sau la altitudini mari.
Ca şi în cazul neplăcerilor cauzate de tuse sau aplecări, acest tip de durere dă naştere la o presiune mai ridicată a sângelui în zona capului, în mod special dacă se ridică greutăţi. În timp ce se întind pentru a susţine multe kilograme, multe persoane fac greşeala ce se numeşte manevra Valsalva, care înseamnă, de fapt, expirarea forţată, cu glota închisă. Acest lucru creşte tensiunea în vene şi în cap, ceea ce duce la apariţia unei dureri pulsatorii ce creşte în intensitate şi este resimţită în special la tâmple. Durerea poate dura de la câteva minute la 48 de ore. Dacă acuzaţi astfel de neplăceri este indicat să vă prezentaţi la un medic, deoarece poate fi vorba despre o sângerare la nivelul creierului sau despre o separare a unei artere în acest organ vital.

Intoxicaţia cu monoxid de carbon
Monixidul de carbon este un gaz incolor şi inodor ce otrăveşte o persoană care respiră într-un astfel de mediu. Acesta reduce capacitatea sângelui de a transporta oxigenul în corp, inclusiv în zona capului. Senzaţia de durere de cap în acest caz variază, dar de cele mai multe ori ea este constantă, înfundată şi resimţită în special în zona frunţii. Durerea de cap va trece în 72 de ore după eliminarea sursei de poluare. Această neplăcere se întâlneşte foarte des la persoanele care nu obişnuiesc să aerisească în fiecare zi casa ori trăiesc în locuinţe încălzite cu lemne.

Presiunea unui obiect
Durerea de cap poate apărea şi din cauza unei comprimări cu un obiect tare în zona capului, cum ar fi ochelarii de înot sau o cască de protecţie. Neplăcerea resimţită este constantă şi foarte acută în zona în care presiunea se exercită cel mai mult. Rezolvarea însă este foarte simplă: se îndepărtează cauza durerii de cap. Altfel, dacă lăsaţi prea mult obiectul respectiv pe cap, se poate ajunge la o migrenă ce nu mai trece aşa de repede.

Alcoolul, un factor declanşator
Durerea de cap ca urmare a consumului prea mare de alcool cu o seară înainte poartă numele popular de mahmureală. Este, de fapt, o senzaţie pulsatorie resimţită în zona frunţii şi a tâmplelor, ce se înrăutăţeşte o dată cu mişcarea corpului. Băutul în exces poate cauza aceste efecte întârziate, deoarece alcoolul conţine etanol, o substanţă chimică ce dilată vasele de sânge şi deshidratează organismul, lucruri ce duc la apariţia durerilor de cap. De asemenea, ingredientele numite congeneri - produşi derivaţi ai alcoolului ce îi conferă acestuia o anumită aromă - cauzează neplăceri în zona capului. Aceşti compuşi se găsesc în special în băuturile închise la culoare, cum ar fi vermut, lichior, coniac, tequilla şi whisky.

Prea rece sau prea cald
Durerea de cap provocată de îngheţată apare ca urmare a consumului de îngheţată foarte repede sau din cauza unor băuturi foarte reci. De asemenea, inhalarea de aer rece la ieşirea dintr-o încăpere mai caldă poate cauza aceste neplăceri. Durerea de cap se simte ca o înjunghiere în zona frunţii, apare la 30 de secunde după contactul cu stimulul respectiv şi durează, din fericire, în jur de două minute. Aceasta este cauzată de substanţele reci care ating bolta palatină şi spatele gâtului. Se pare că senzaţia de răceală perturbă temporar parcursul sângelui către cap, şi astfel ia naştere durerea de cap.
Dacă, din contră, durerea de cap apare când este foarte cald afară - de cele mai multe ori pe plajă -, este vorba despre deshidratare, insolaţie, şi trebuie să beţi imediat cel puţin un litru de apă plată şi să staţi într-un loc răcoros.

Feriţi-vă de alimente procesate!
Există câteva tipuri de mâncare despre care experţii spun că sunt asociate cu durerile: brânza, ciocolata, cafeaua, cola, citricele şi băuturile alcoolice. Acestea au în comun compuşi ce declanşează neplăcerile precum: tyramina (un aminoacid ce se găseşte în ciocolată, nuci şi brânza mucegăită), histaminele (stimulenţi ai sistemului imunitar şi se găsesc în bere şi în vinul roşu), nitraţii (menţin proaspete mezelurile şi alte produse din carne), cafeina (compusul esenţial al băuturilor precum cafeaua, cola sau multe tipuri de ceai), glutamatul de sodiu (aditiv prezent pe etichetele multor produse alimentare).
În cazul glutamatului de sodiu, durerea de cap începe, de obicei, la 30 de minute după ingerarea alimentului-problemă. Este o neplăcere înfundată şi constantă, ce se localizează în zona frunţii sau a tâmplelor. De asemenea, poate fi însoţită de alte simptome ce pot include o presiune în zona feţei, o senzaţie de arsură în piept, gât şi umeri, ameţeală şi disconfort digestiv. Durerea de cap trece, în general, în 72 de ore.

Atenţie! Dacă vi se întâmplă să vă doară capul în timpul preludiului nu trebuie să vă speriaţi, dar dacă apare în momentul orgasmului poate fi cauzată de creşterea tensiunii arteriale provocată de dilatarea vaselor de sânge, uneori ca semn al unei hemoragii sau al unui infarct.

Menţineţi un stil de viaţă echilibrat

Modul în care mâncaţi este la fel de important ca şi ce anume mâncaţi, mai ales dacă suferiţi des de dureri de cap. Asiguraţi-vă că întotdeauna consumaţi porţii mici de mâncare de trei-patru ori pe zi şi că nu săriţi peste micul dejun. O dietă bogată în magneziu, cu peşte, fasole, cereale integrale şi legume verzi va reduce frecvenţa durerilor de cap. De asemenea, dormiţi opt ore pe noapte, faceţi cel puţin 30 de minute de aerobic de trei ori pe săptămână şi eliminaţi pe cât posibil stresul. Scădeţi cantitatea de cafeină consumată şi ţineţi un jurnal al migrenelor, despre momentul în care apar, intensitatea acestora şi alimentele consumate în prealabil.

• Spre deosebire de durerile de cap, migrenele pot fi însoţite de vărsături, oboseală, nervozitate, hipersensibilitate la zgomot şi lumină
• Aproape 90% dintre bărbaţi şi 95% dintre femei au cel puţin o migrenă în decursul unui an calendaristic

Pont! Uleiul de mentă şi ceaiul din această plantă sunt remedii excelente pentru durerile de cap