Main menu

header

06-04-1de Cătălina Tăgârţă

- despre pacienţii care consideră că tensiunea nu e ceva grav şi e apanajul bătrânilor

Pentru a nu crea un haos şi mai mare la Camerele de Gardă ale spitalelor, pacienţii e bine să înţeleagă că pentru problemele de sănătate care nu reprezintă urgenţe medicale se pot adresa cu încredere medicului de familie sau medicului generalist. În urma anamnezei, acesta va decide dacă e nevoie de o programare la un medic specialist, de un bilet de internare în spital, de efectuarea unor investigaţii sau dacă poate prescrie chiar el tratamentul necesar. Eduard Bratu (medalion), medic de medicină generală la Centrul Mediclass, din Capitală, ne-a spus mai multe despre afecţiunile cel mai des întâlnite şi ne-a oferit câteva sfaturi valoroase pentru pacienţi.

Infecţiile urinare înalte reprezintă urgenţe medicale
- Domnule doctor, în primul rând vă rog să mă ajutaţi să clarific termenul de medicină generală. Care este diferenţa între aceasta şi medicina de familie?
- Singura diferenţă este că medicul generalist nu are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate şi că nu a făcut rezidenţiatul de medicină de familie. Dar ca şi adresabilitate sau afecţiuni nu este nicio diferenţă.

- Care sunt cele mai frecvente probleme cu care se adresează oamenii medicului generalist?
- Virozele de sezon; infecţiile urinare - atât joase, cât şi înalte, deşi acestea din urmă sunt urgenţe şi pacienţii sunt trimişi la spital; probleme cardiace - în special hipertensiune; diverse accidente; entorse; probleme cu meniscul; cu ligamentele... Omul nu ştie ce are, el ştie doar că îl doare ceva şi că nu se simte bine. Şi mai vin şi pacienţi cu urgenţe chirurgicale, pentru că medicul generalist, pe lângă tratarea unei game foarte largi de afecţiuni, se ocupă şi cu trierea pacienţilor şi trimiterea lor către specialistul la care e nevoie.

„Ceai de chimen sau sirop de pătlagină pentru tuse”
- Ce părere aveţi despre plante? Unii medici le acceptă şi chiar le oferă ca alternativă a unor medicamente, iar alţii nici nu vor să audă de ele. Dumneavoastră le recomandaţi? Poate îmi daţi şi câteva exemple!
- Plantele stau la originea industriei farmaceutice. Pentru tratarea infecţiilor urinare, spre exemplu, eu prefer uleiul de ienupăr - se pun cinci picături într-o linguriţă cu zahăr, că altfel are un gust oribil, pentru diaree recomand consumul ceaiului de mentă, în caz de tuse e bine să se ia sirop de pătlagină, de ceapă, de chimen ori de conifere. Sunt mai multe variante. Apoi, trebuie amintit şi polenul, un supliment nutritiv extraordinar, care este de o mie de ori mai eficient decât orice vitamină sintetică, fiindcă se asimilează în totalitate.

- Că tot aţi amintit despre diaree, ce ne puteţi spune despre sindromul de colon iritabil? Care sunt simptomele care dau de bănuit că cineva ar suferi de aşa ceva?
- Acesta poate fi cauzat de stres, iar simptomele sunt destul de ambigue: cu tulburări de tranzit intestinal, dureri, balonări, flatulenţă după consumul anumitor alimente. Ei bine, de aceea omul trebuie să descopere care produse îi fac rău.

„Problemele cardiace apar din cauza obezităţii”
- Dar care e afecţiunea cel mai des întâlnită printre pacienţii dumneavoastră?
- Cred că hipertensiunea arterială (HTA). Şi, în ciuda faptului că se tot vorbeşte despre afecţiunile cardiace, când fac anamneza pacienţilor şi-i întreb dacă părinţii lor au avut vreo boală îmi spun că nu, că au avut probleme doar cu tensiunea un pic, dar probabil fiindcă sunt în vârstă. Ei bine, vârsta înaintată nu e sinonim cu boala. Deci omul trebuie să înţeleagă că în momentul în care TA depăşeşte 140/90 mm/hg sau când are inclusiv aceste valori deja are o problemă. Asta se numeşte HTA gradul 1 şi e un semnal de alarmă. Înseamnă că omul greşeşte undeva în viaţa sa. Bolile cardiace apar cel mai frecvent din cauza obezităţii, sedentarismului, fumatului - care poate fi şi factor favorizant şi determinant.

- În acest caz, vorbiţi-ne, vă rog, despre regimul alimentar. Ce trebuie să evite aceşti pacienţi?
- Pot să mănânce orice, doar să evite consumul mare de sare (iar în cazul în care au hipertensiune gradul 3 şi probleme renale să mănânce complet nesărat) şi să evite şi alimentele care conţin sare multă, gen brânză telemea, măsline, mezeluri şi tot ce-i conservat. De asemenea, e bine să evite prăjelile, grăsimile, alimentele care favorizează creşterea nivelului de colesterol. În schimb, e bine să consume mult usturoi şi peşte - care e bogat în Omega 3. Şi să facă multă mişcare, cel puţin jumătate de oră pe zi...

„Osteoporoza, favorizată de sedentarism”
- La conferinţele de presă se vorbeşte de fiecare dată despre prevenţie, pe care o face atât pacientul, dar şi în colaborare cu medicul de familie. În acest sens, ce-mi puteţi spune despre testele care trebuie făcute la o anumită vârstă? Spre exemplu, orice doamnă e nevoie să-şi facă anual testul Papanicolau după vârsta de 40 de ani şi pe cel de osteoporoză şi aşa mai departe...
- Să lăsăm osteoporoza deoparte... Ea e favorizată de sedentarism, nu ştiu în ce măsură e provocată de menopauză. Pe de altă parte, se spune că o mare parte dintre oameni, chipurile, au devenit obezi din cauza menopauzei. Nu e aşa. Din cauza alimentaţiei şi a lipsei de mişcare devin obezi. Deci e fundamental să ai un stil de viaţă sănătos...

- Aţi avut pacienţi obezi de-a lungul timpului? Aveţi vreo reţetă-minune?
- Dietă hipocalorică şi exerciţiu fizic. Acestea reprezintă reţeta-minune (râde). Ce pot să zic? Nu pot să dau o reţetă general valabilă pentru toată lumea. Asta se face la nutriţionist, individualizat. Şi trebuie eliminate dulciurile rafinate, excesul de pâine, grăsimi şi întotdeauna să fie arderea mai mare decât aportul. Deci nu trebuie să fii nu ştiu ce specialist ca să-ţi dai seama că te îngraşi fiindcă ai un consum mai mare decât ce mănânci.

- Care sunt cele mai importante afecţiuni asociate cu obezitatea?
- HTA, bolile cardiovasculare, diabetul...

„Nici diabetul nu doare şi ajungi la orbire...“

- În ultima perioadă, de exemplu, cu ce afecţiuni s-au prezentat pacienţii la dumneavoastră?
- În ultima vreme am avut consultaţii pe medicina muncii şi am făcut analize de rutină, periodice. Dacă lucrează la înălţime şi e cardiac, diabetic sau are probleme cu tensiunea, nu pot trece în fişă că e bine. Dacă face o comă diabetică atunci când e la înălţime?! Sau gândiţi-vă la un conducător auto care are câteva zeci de oameni în maşină. Sunt anumite afecţiuni incompatibile cu anumite meserii. Un bolnav psihic nu-l poţi lăsa la bucătărie, cu cuţitele pe mână. Un hipertensiv nu poate lucra la înălţime... Mulţi zic: dar nu mă doare, de ce să iau medicamente? Ei bine, nici diabetul nu doare şi ajungi la orbire, la infarct, la tot felul de complicaţii neurologice. De exemplu, chiar am descoperit un băiat tânăr, de 29 de ani, care are hipertensiune şi nu e compatibil cu postul pe care îl ocupă...