Main menu

header

de Dana Purgaru

De la ulcer la demenţă, doar un pas

Medicii americani avertizează că tratamentul pentru ulcer poate avea efecte grave, putând duce la demenţă sau la probleme neurologice. Practic, tratamentul prelungit pentru ulcerul la stomac reduce acidul din stomac, acid de care este nevoie pentru absorbţia de vitamina B12, iar deficienţa acesteia atrage probleme ale creierului. Conform raportului, riscul apare după doi ani de tratament, iar cel mai expuşi sunt femeile şi pacienţii tineri. Studiul a fost realizat recent în America, pe un eşantion de 200.000 de oameni.

 

Problemele de tensiune arterială, pe cale de a fi eradicate

Oamenii de ştiinţă sud-coreeni au făcut o descoperire, în ceea ce priveşte hipertensiunea arterială, care ar putea să prelungească viaţa a sute de milioane de oameni. Este vorba despre polifenolii din compoziţia unei alge, de o sută de ori mai puternici decât orice antioxidant cunoscut până acum. Aceştia combat cheagurile de grăsime de pe vasele de sânge şi previn astfel problemele de tensiune şi accidentele vasculare. Descoperirea este rodul a 15 ani de muncă. 

Inimile bolnave vor fi vindecate cu... lipici

Un superlipici medical ce are potenţialul de a repara în doar câteva secunde defectele cardiace sau de a opri sângerările soldaţilor pe câmpul de luptă a fost realizat de oamenii de ştiinţă de la Şcoala Medicală Harvard. În viitor, acesta ar putea înlocui copcile de la nivelul inimii, intestinelor sau vaselor de sânge, susţin specialiştii. Adezivul pe bază de polimer, ce respinge atât apa, cât şi sângele, este inspirat de mucusul melcilor şi a fost testat cu succes pe inimi de porci.

Au apărut spermatozoizii-roboţi

Specialiştii germani de la Institutul de Nanoştiinţe din Dresda au creat spermatozoizi-roboţi, controlaţi de la distanţă, pentru a transporta în corp medicamente, dar şi pentru a fertiliza ovulele. Biobotul, adică robotul biologic, poate fi ghidat magnetic pentru a transporta medicamente în puncte precise din corp sau pentru a fertiliza ovulul. Cu toate că experimentul s-a realizat cu spermă de taur, specialiştii spun că nu există niciun motiv pentru care această tehnică să nu funcţioneze şi în cazul oamenilor. 

Viaţa unei fetiţe, salvată cu ajutorul propriilor celule stem

O fetiţă de 4 ani, din Spania, a primit cu succes în luna decembrie un transplant de celule stem prelevate din propriul sânge la naştere, pentru a fi tratată de paralizie cerebrală. Transplantul a fost efectuat la Spitalul „Niño Jesús” din Madrid. Deşi aceste tipuri de soluţii sunt încă în fază de cercetare, se presupune că tratamentele cu celule stem ar putea fi o opţiune terapeutică pentru regenerarea ţesutului nervos afectat şi, implicit, repararea creierului, arată medicii şi reprezentanţii Cryo-Save, cei care au recoltat celulele în acest caz. (de Cătălina Tăgârţă)