Main menu

header

21-06-1de Cătălina Tăgârţă

Durerile de cap, de spate sau de burtă sunt frecvente în rândul românilor, însă acestea sunt diferite de la un pacient la altul. În cazurile fericite, ele sunt acute, puternice, spectaculoase, lucru care îi trimite pe oameni rapid la medic; dar în situaţiile în care acestea sunt mai surde, lent progresive şi uşor de tolerat, pacientul, din păcate, le ignoră. Acest comportament este total greşit, căci durerile uşoare, dar persistente, fie ascund afecţiuni grave, fie probleme care, în timp, dacă nu sunt tratate, pot duce către acestea. Eduard Bratu (foto), medic de medicină generală la Centrul Medical Mediclass, din Bucureşti, ne-a spus mai multe pe această temă.

„Deasupra ombilicului, întrebări legate de splină, ficat, pancreas”
- Domnule doctor, aş vrea să îmi spuneţi care sunt principalele cauze ale durerilor de burtă! Cele mai multe persoane pun această problemă pe seama alimentaţiei, deşi motivul pentru disconfort nu este întotdeauna gastrita...
- Înainte de toate, să lămurim puţin ce înseamnă „burtă”. Că unii numesc burtă tot abdomenul, alţii doar partea de jos sau pe cea de sus. Deci e vorba despre epigastru (partea superioară a abdomenului, cuprinsă între coaste şi ombilic) şi hipogastru (regiune a abdomenului situată sub ombilic). Să le luăm pe rând. Dacă sunt dureri în partea cea mai de jos, deasupra zonei pubiene, pot fi probleme legate de vezica urinară sau de zona genitală internă: ovare, uter, probleme ginecologice... Şi dacă e combinată cu tulburări de tranzit intestinal, gen diaree, balonări, sau dacă durerea apare pe tot cadrul colic, e clar că de vină este colonul, o problemă de tranzit intestinal, o diaree de fermentaţie sau de orice altă natură. Dacă disconfortul este combinat şi cu vărsături sau febră, e clar că e altceva... sunt tratate întregi despre acest subiect.

- Sunt convinsă. Dar pe noi ne interesează să dăm câteva exemple pentru omul simplu, de acasă, care stă liniştit în fotoliu şi citeşte revista. Poate că şi el a fost tentat de multe ori să ignore aceste simptome, tocmai de aceea vreau să îl avertizăm că nu toate sunt legate de ceea ce a mâncat, şi că pot fi probleme grave, care să-i pună sănătatea în pericol!
- Atunci haide să luăm partea de sub ombilic... Căci mai sus deja e o problemă de stomac, o problemă a splinei, ficatului, pancreasului... pot fi mai multe. La femei, cel mai frecvent apar infecţii urinare joase, acestea fiind uşor de identificat, întrucât pacienta prezintă şi usturime în timpul micţiunii...

„Scăderea jetului urinar la bărbaţi egal dificultăţi cu prostata”
- Iar la bărbaţi sunt frecvente problemele de prostată, nu? În ultima vreme am auzit şi de multe cazuri de cancer de acest gen...
- Nu sunt aşa frecvente. Din statisticile pe care le ştiu eu, un procent destul de mare din bărbaţii trecuţi de 80 de ani fac cancer de prostată. Dar, după 40 de ani, de exemplu, putem zice că au început problemele cu prostata, dar asta nu înseamnă că e şi cancer. Poate fi adenom de prostată, dar nu adenocarcinom...

- Dar pentru adenom, dacă tot am ajuns aici, care ar fi semnele care trebuie să îngrijoreze oamenii şi să-i trimită la medic?
- Ei bine, acesta nu prea doare. Tot ce pot spune este că, la început, bărbaţii observă scăderea jetului urinar. Ca să se înţeleagă mai bine, oamenii trebuie să ştie că urina este evacuată pe uretră, iar prostata este situată în jurul acesteia. Când apar probleme, înseamnă că uretra este strangulată şi urina iese greu, e o senzaţie frecventă de micţiune. Chiar dacă are puţină urină în vezică, pacientul simte mereu nevoia să meargă la baie, dar se chinuie, căci obstacolul îi stă în cale. Deci asta trebuie să dea de bănuit. Şi mai ales urinatul frecvent noaptea, puţin şi des.

„Căldură locală versus colici renale”
- Revenind însă la durerile de burtă, care ar mai putea fi cauzele?
- Dacă acestea sunt situate în fosa iliacă dreaptă, mai poate fi vorba despre apendice. Dar evident că pentru această problemă pacientul poate prezenta o jenă şi în altă parte a corpului, că nu toate cazurile sunt ca la carte. Fiecare pacient e unic, şi de aceea şi tratamentul trebuie să fie diferit.

- La durerile de burtă, sau burtă-spate, se pot încadra şi pietrele la rinichi? Sau în acest caz jena apare doar când calculul e deja plecat pe ureter?
- Colicile renale sunt destul de dureroase. Zici că omul moare acolo, dintr-o dată, mai ales dacă formaţiunea este zgronţuroasă şi sfâşie tot în calea sa. Uneori, aceasta nu se vede decât la sumarul de urină, însă tratamentul imediat, până la sosirea Ambulanţei, constă în căldură locală, băi fierbinţi, comprese cu sare încinsă...

• O altă cauză a durerilor de burtă poate fi constipaţia cronică. Deşi în unele cazuri aceasta apare din vina alimentaţiei deficitare în fibre şi produse în stare crudă, există şi multe situaţii în care problema este pusă pe seama stresului

Junghiurile stomacale date de anexită, puse pe seama gastritei

- Spuneaţi mai devreme ceva legat de problemele de ordin ginecologic. Cu ce alte simptome sunt asociate acestea de obicei?
- Sunt cazuri diverse. Poate fi vorba despre anexită - o afecţiune ce presupune inflamarea ovarelor/trompelor uterine, a uneia dintre ele sau a toate în acelaşi timp şi care dă dureri abdominale uşoare până la intense, care pot iradia spre spate, dă junghiuri stomacale, febră sau frisoane, tulburări menstruale, stări de greaţă şi vomă, modificarea secreţiei vaginale. Chisturile ovariene pot da durere puternică în partea de jos a abdomenului şi în zona acestor organe, durere în timpul contactului sexual, dureri pulsatile sau sub formă de junghiuri în zona pelvină, care pot iradia spre picioare sau spre spate, senzaţie de greutate pe vezica urinară sau pe rect, stări de greaţă şi/sau vomă. Şi endometrioza este o afecţiune complexă. Sarcina extrauterină, la fel, se poate manifesta atât cu disconfort abdominal, cât şi cu alte semne specifice sarcinii. De aceea trebuie consultat medicul de familie sau generalist cât se poate de repede, iar acesta va şti să îndrume pacientul către specialitatea care e nevoie. Sau, dacă e vorba despre o urgenţă, atunci bineînţeles că drumul va fi direct către Camera de Gardă a celui mai apropiat spital. Când e vorba despre sănătate, nu e timp de pierdut.

• În cazul doamnelor, mai pot apărea dureri abdominale/pelvine şi în perioada ovulaţiei sau a menstruaţiei