Main menu

header

de Dana Purgaru

Medicamentul ce va stopa gripa, mai aproape de realitate

Cercetătorii britanici sunt pe cale să realizeze un medicament ce poate opri transmiterea virusului gripei şi care ajută în acelaşi timp la vindecarea bolnavilor. Remediul poate fi folosit şi împotriva altor boli grave, care au simptome similare gripei, de exemplu febra aftoasă umană şi poliomielita, dar şi în cazul banalelor răceli.

Hepatita C ar putea fi eradicată

Hepatita C este la un pas de a fi învinsă cu ajutorul unei combinaţii de două medicamente ce s-au dovedit foarte eficiente, potrivit unui studiu efectuat la Centrul pentru Hepatite Virale al Facultăţii de Medicină Johns Hopkins din Baltimore, SUA. Este vorba despre două antivirale administrate pe cale orală - daclatasvir şi sofosbuvir, iar remediul a avut o rată de vindecare de 98%. Noul tratament contra acestei infecţii hepatice cronice, ce poate duce la ciroză şi la cancer al ficatului şi afectează în prezent cel puţin 185 de milioane de persoane, a fost eficient chiar şi la pacienţii la care terapia convenţională a eşuat.

Transplant revoluţionar pentru nevăzători

Un tratament revoluţionar pentru nevăzători poate devini posibil datorită celulelor stem extrase din ochii oamenilor decedaţi. Cercetătorii britanici susţin că acesta va putea reda parţial vederea persoanelor nevăzătoare. Chiar dacă pacienţii nu vor putea să citească, vor vedea mult mai bine ca înainte şi vor putea duce o viaţă independentă.

Renunţarea la fumat nu duce la îngrăşare

Un studiu recent a demonstrat că renunţarea la fumat nu duce la îngrăşarea pe termen lung, aşa cum se credea până acum. Acest studiu a monitorizat aproape 1.000 de oameni care s-au născut în perioada 1972-1973 în Dunedin, un oraş pe insula de sud (South Island) din Noua Zeelandă, capitala regiunii Otago. Datele au fost colectate la intervale de timp regulate, începând de la vârsta de 15 ani până la 38 de ani.

Sportul, de ajutor în cazul cancerului

Persoanele care au învins cancerul şi au ars peste 12.600 de calorii pe săptămână în cadrul activităţilor sportive aproape şi-au dublat şansele de supravieţuire, conform unui studiu efectuat de cercetătorii americani de la Şcoala de medicină Stritch, a Universităţii Loyola din Chicago. În cadrul cercetării s-au studiat 1.021 de bărbaţi, cu o vârstă medie de 71 de ani, care fuseseră diagnosticaţi cu cancer, iar cei care au făcut sport mai intens aveau un risc cu 48% mai scăzut de a muri din cauze asociate cu efectele secundare ale tratamentului împotriva cancerului.