Main menu

header

19-05-1de Diana Tudor

Menopauza reprezintă o perioadă problematică în viaţa femeii, fiind însoţită de diverse manifestări fizice şi psihologice. Mai mult decât atât, femeile sunt predispuse la apariţia mai multor boli odată cu instalarea şi înaintarea menopauzei, motiv pentru care informarea lor cu privire la tulburările ce pot apărea este un factor esenţial în prevenirea diverselor afecţiuni. Mai multe amănunte ne-a dat conf. dr. Monica Cîrstoiu (foto), şeful secţiei Obstetrică-Ginecologie III, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Afectează calitatea pielii, părului şi unghiilor
- Spuneţi-ne, vă rugăm, ce este menopauza?
- Menopauza reprezintă încetarea menstruaţiei cel puţin un an. Menopauza este precedată de o perioadă de un an de premenopauză, în care apar mici dezechilibre menstruale: ciclurile nu mai vin regulat, pot fi mai rare şi mai abundente sau, dacă rămân lunare, cantitatea este din ce în ce mai mică. Dacă această perioadă este precedată de absenţa menstruaţiei cel puţin un an, abia atunci putem vorbi despre instalarea menopauzei. Apoi, se va instala etapa de postmenopauză, în care există o absenţă prelungită, uneori definitivă, a menstruaţiei.

- Care sunt simptomele caracteristice perioadei de postmenopauză?
- Bufeurile, transpiraţiile, stările de insomnie, palpitaţiile, o uşoară stare de nervozitate, uşoare tulburări ale temperamentului psihic al femeii sunt semne care atestă instalarea menopauzei. Pe măsură ce menopauza s-a instalat definitiv şi persoana nu mai are cicluri menstruale de peste un an, doi ani, încep şi restul modificărilor de tipul tulburărilor cardiace sau instalarea osteoporozei. De asemenea, pot apărea modificări trofice, modificări cutanate, modificări legate de elasticitatea tegumentului, de aspectul şi calitatea unghiilor şi a părului, modificări trofice la nivelul vaginului, care pot să îi dea inclusiv probleme legate de activitatea sexuală. Menopauza reprezintă o piatră de încercare în viaţa femeii, fiind însoţită de toate aceste semne, simptome şi boli care apar odată cu instalarea ei.

Reprezintă un pericol dacă apare sub 40 de ani
- La ce vârstă apare menopauza?
- De principiu, menopauza apare în jurul vârstei de 50 de ani. Există o marjă de menopauză fiziologică ce se poate întinde între 45 şi 55 de ani. Orice menopauză apărută sub 40 de ani este menopauză precoce. Acest fenomen apare la 3%-4% dintre femei şi are implicaţii serioase asupra fertilităţii acestora. De aceea, orice femeie trebuie să meargă la medic să-şi vadă dozările hormonale, să-şi facă analize, ca nu cumva să se încadreze în acel procent de menopauză precoce. Există o componentă ereditară care trebuie menţionată aici. În condiţiile în care femeia ştie că mama, sora sau bunica au intrat la menopauză precoce, trebuie să meargă la medic să îşi facă analizele şi să vadă dacă au aceeaşi predispoziţie genetică de a avea insuficienţă ovariană prematură.

- Ce boli pot apărea la femeile cu menopauză precoce?
- În cazul menopauzei precoce, în primul rând, şansa de fertilitate este zero. În al doilea rând, există o serie de boli care apar odată cu instalarea menopauzei. Cele mai severe sunt legate de patologia cardiacă. Dacă până la intrarea la menopauză femeile sunt protejate de bolile cardiovasculare datorită hormonilor pe care îi aveau, odată cu instalarea acesteia, şansa de a suferi de astfel de boli devine egală cu cea a bărbaţilor, care în mod normal au un risc mai mare de a dezvolta astfel de boli. Riscul femeilor de a face boli cardiovasculare creşte odată cu înaintarea în perioada de menopauză. O altă boală periculoasă este osteoporoza. Nici ea nu se instalează brusc. În prima etapă, osul devine mai fragil, mai sensibil, dar fără să-i fie afectată structura. Dacă boala nu este tratată, avansează şi ajunge de la osteoporoză în formele uşoare din postmenopauză până la osteoporozele severe din perioada de sterilitate, adică de peste 70-80 de ani.

Poate favoriza cancerul de endometru
- Cum afectează menopauza viaţa sexuală a femeii?
- Primul impact al menopauzei asupra femeilor este cel psihic. Aceste femei trebuie încurajate să creadă că apariţia menopauzei nu reprezintă neapărat un declin, că viaţa lor sexuală poate fi în continuare activă şi că toate acele modificări hormonale care se produc, legate de troficitatea tegumentului, a perineului şi a vaginului, se pot trata. În momentul în care apar aceste modificări, tegumentele se subţiază, mucoasa vaginului devine sensibilă la atingere, foarte friabilă şi cu tendinţa de a sângera la contact sexual. Tratamentul recomandat este fie cel medicamentos, pe cale orală, fie cel local, sub formă de ovule sau creme cu estrogeni.

- Este creşterea în greutate în perioada menopauzei un mit sau un adevăr?
- Creşterea în greutate este un adevăr, dar care poate fi învins! Categoric că întregul organism al femeii se schimbă odată cu intrarea la menopauză. Aceste excese ponderale care apar în perioada menopauzei pot să facă rău. Ele fac să apară şi să crească riscul de boli ale uterului sau ale sânului, pentru că în depozitele adipoase se secretă, sub o altă formă, hormoni feminini estrogeni, care bombardează sânul, dând leziuni care în timp se pot dezvolta spre malignitate sau bombardează estrogenic uterul şi endometrul, ducând la îngroşarea acestuia. În timp se poate produce cancer de endometru. De aceea, asocierea celor trei factori de risc la o femeie în menopauză, respectiv hipertensiune arterială netratată, obezitate şi diabet zaharat, ridică suspiciunea şi predispoziţia spre a dezvolta cancer de endometru. În aceste condiţii este foarte important de menţionat că orice sângerare apărută la trei-patru-cinci ani de la debutul menopauzei, la o femeie cu cei trei factori de risc, poate reprezenta un pericol, respectiv un cancer de endometru.

• Femeile cu menopauză precoce sunt de două ori mai predispuse accidentului vascular sau infarctului miocardic faţă de femeile a căror menopauză survine mai târziu

Consultul ginecologic devine obligatoriu!

- Ce le sfătuiţi pe femeile care au intrat la menopauză?
- Odată ce intră la menopauză, femeile trebuie să fie foarte atente la regimul de viaţă şi la starea de sănătate. Se recomandă o dietă echilibrată, mişcare şi sport. Menopauza trebuie privită în mod optimist, ca pe o etapă fiziologică, în care, conştiente fiind de ceea ce trebuie să facem, ne scădem riscurile de a dezvolta bolile amintite anterior. Femeia la menopauză trebuie să se prezinte neapărat la medicul ginecolog după instalarea menopauzei. Este recomandată evaluarea uterului, a sânului, precum şi a metabolismului general. În funcţie de toate aceste date, se poate afla dacă femeia are indicaţii de tratament de substituţie hormonală estrogenică şi progesteronică, adică de hormoni. Dacă are şi alte patologii, poate să beneficieze de tratament uşor, simptomatic, naturist. Dacă apar modificări legate de patologiile de care am vorbit, se fac, bineînţeles, tratamente specifice. Nu toate pacientele se pot trata cu aceeaşi schemă. Nu există o schemă-miracol care este identică la toate. Fiecare pacientă reprezintă un unicat.