Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Fiecare persoană simte când o „paşte” răceala şi, dacă ia măsuri din timp, o poate „întoarce” din drum. De aceea, e bine fie să se adreseze medicului, fie să apeleze la remedii naturiste precum ceaiurile din plante, cu miere, propolis, echinacea şi multe altele. În ceea ce priveşte mişcarea, specialiştii străini avertizează că nu toate sporturile şi exerciţiile sunt utile în această situaţie, ba chiar unele dintre acestea fac mai mult rău decât bine. În acest sens, iată ce sfătuieşte doctor Richard Besser, citat de health.com.

Plimbări
Fie că răceala s-a instalat deja, fie că acest lucru e pe cale să se întâmple, nivelul de energie al pacientului este compromis, aşa că nimeni nu are chef de şedinţe intensive de fitness. Dar o simplă plimbare de 20 de minute vă poate ajuta să beneficiaţi de avantajele exerciţiilor fizice regulate. În plus, poate ajuta la rezolvarea simptomelor pe care le prezentaţi. Spre exemplu, mersul pe jos desfundă rapid sinusurile, după cum susţine doctorul Besser.

Jogging
Atât timp cât jogging-ul face parte din programul dumneavoastră obişnuit, nu există vreun motiv pentru care să renunţaţi la acest obicei drag doar pentru că a apărut o răceală uşoară. De altfel, chiar şi studiile arată că persoanele care aleargă în mod regulat se simt mult mai bine dacă respectă acest obicei şi când sunt bolnave. Acest lucru e recomandat şi de reprezentanţii Colegiului American de Medicină Sportivă, cu excepţia cazului în care pacienţii se confruntă şi cu simptome precum durerile în gât, senzaţie de greaţă sau chiar vărsături.

Qi Gong
Qi Gong reprezintă un tip de mişcare lent, conştient, o încrucişare între arte marţiale şi meditaţie. Acest sport de mică intensitate este indicat în zilele în care nu prezentaţi febră şi transpiraţii, iar specialiştii susţin că reduce şi nivelul stresului şi anxietatea, îmbunătăţeşte fluxul de sânge şi creşte nivelul energiei. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Virginia, subiecţii care au făcut Qi Gong cel puţin o dată pe săptămână au avut un risc de infecţii respiratorii cu 70% mai mic decât colegii lor, care au făcut sport mai rar.

Yoga
În timp ce luptă împotriva infecţiilor care duc la răceală, corpul eliberează cortizol, hormonul stresului. Pentru asta, medicii străini recomandă fie yoga, fie exerciţii de respiraţie, care pot ajuta la creşterea imunităţii. Dar alegeţi un stil de practică mai lent, cum ar fi Hatha sau Yoga Iyengar.

Stretching
De asemenea, şi stretching-ul efectuat „blând” poate ajuta la ameliorarea durerilor legate de răceli şi de infecţii ale sinusurilor.

Dans
Zumba, dansul cardio sau chiar balansarea pe melodiile preferate în timp ce faceţi curat prin casă pot servi ca o tehnică de reducere a stresului. De fapt, chiar studiile au arătat că persoanele care doar au ascultat circa 50 de minute de muzică de dans pe zi au avut nivelul de cortizol mai scăzut şi, în plus, şi-au întărit rapid sistemul imunitar.

Fitness
În general, exerciţiile fizice efectuate regulat stimulează sistemul imunitar şi ajută la menţinerea sănătăţii. Dar prea multă mişcare, şi mai ales la o intensitate mare, poate avea efectul opus.
Un studiu din 2007, publicat în „Jurnalul de Ştiinţe Aplicate”, de exemplu, a raportat că sistemul imunitar poate fi compromis în termen de 24 de ore de la efectuarea exerciţiilor în exces. Iar mişcările efectuate la aparatele din sala de fitness sunt o alegere şi mai proastă. În primul rând, pentru că necesită un efort mai mare, iar în al doilea rând, deoarece contactul cu alte persoane care strănută sau tuşesc vă poate înrăutăţi şi mai tare starea de sănătate. În plus, specialistul Richard Besser atrage atenţia că germenii se pot răspândi cu uşurinţă pe aparate şi în vestiar, aşa că cel mai bine e să staţi departe de spaţiile aglomerate cât timp sunteţi contagios.

Ridicarea de greutăţi
În momentul în care ridicaţi greutăţi, se pune presiune pe sinusuri şi pot apărea dureri de cap, ceea ce vă va face să vă simţiţi chiar mai rău.

Ciclism
Ciclismul e o activitate recomandată, dar e bine de ştiut că acesta poate duce la uscarea căilor nazale şi întreţine simptome cum ar fi durerea în gât sau nasul care curge.

Înot
Înotul, de asemenea, poate ajuta la deschiderea căilor respiratorii.