Main menu

header

05-07-1de Cătălina Tăgârţă


Durerile de spate nu trebuie ignorate! Deşi sunt puse adesea pe seama unei poziţii incorecte, a oboselii sau efortului fizic, ele pot ascunde afecţiuni grave, cum ar fi hernia de disc. E vorba despre un diagnostic crunt, ce îi poate speria pe cei mai mulţi dintre pacienţi, însă e bine să se ştie că, tratată corect şi respectate întocmai indicaţiile specialistului, simptomele herniei de disc pot fi ameliorate simţitor, iar afecţiunea, ţinută sub control. Violeta Vlădescu, specialistă în kinetoterapie la Clinica de Recuperare Medicală Motivation, din Bucureşti, ne-a spus mai multe pe această temă.

Lipsa calciului şi mişcările bruşte, principalele cauze ale bolii
Hernia de disc este o afecţiune a discului vertebral ce se herniază, se rupe discul sau apar fragmente libere. Aceasta are trei faze. „În prima fază, prin hernierea discului intervertebral, proteinele din nucleul pulpos pătrund în fisurile inelului fibros, în faza a doua se produce ruptura de disc, materialul din interiorul nucleului trece de inelul fibros, apasă pe rădăcinile nervoase şi apar simptomele, iar în faza a treia, o parte din nucleu se desprinde şi devine fragment liber în canalul vertebral, simptomatologia se agravează mult, afectând măduva şi rădăcinile nervoase”, ne-a spus kinetoterapeutul Violeta Vlădescu. Printre cauzele apariţiei bolii se numără: alimentaţia săracă în calciu, mişcările bruşte ori ridicarea greutăţilor într-un mod greşit. „Afecţiuni precum artroza, dar şi vârsta peste 40 de ani pot fi incluse în categoria factorilor de risc. E drept însă că în ultima vreme hernia de disc afectează, din păcate, şi persoane mai tinere, care nu respectă reguli generale legate de felul în care trebuie să se aplece, să efectueze rotirea trunchiului, şi aşa mai departe”, ne-a mai spus reprezentanta Clinicii Motivation.

Atenţie la „iradierea” în picior!
Pentru a vă adresa la timp medicului e important să ştiţi să recunoaşteţi durerea dată de această afecţiune. „La început apare o simplă contractură, apoi aceasta se transformă în durere de spate în zona lombară, cervicală sau toracală, cu iradiere în fesă sau chiar în picior ori talpă, în cazul herniei de disc lombară sau toracală, şi cu iradiere pe mână, când e vorba despre hernia cervicală. Când durerea începe să iradieze înseamnă că ruptura, tasarea, deja s-a produs şi apasă pe nerv, însă durata evoluţiei variază de la un pacient la altul, din cauza altor afecţiuni şi a măsurilor luate de fiecare”, a explicat specialista.

Kinetoterapia duce la întărirea musculaturii
Cine recunoaşte simptomele amintite trebuie să se prezinte imediat la medicul de familie. De acolo va fi trimis la neurolog sau neurochirurg, care va da trimitere la CT sau chiar la RMN. „Tratamentul poate fi medicamentos, însoţit de kinetoterapie şi/sau fizioterapie, sau chirurgical, în cazurile grave. Trebuie menţionat faptul că masajul este exclus în cazurile foarte grave. În schimb, dacă pacienţii se prezintă la timp la medic şi urmează şedinţele de kinetoterapie şi fizioterapie ce li se recomandă, în 80% dintre cazuri nu se mai ajunge în sala de operaţii, deoarece prin intermediul kinetoterapiei pacientul învaţă să conştientizeze poziţia corectă a coloanei lombare şi a bazinului, blocând astfel coloana lombară şi, cu ajutorul unui program personalizat, forţa şi masa musculară vor creşte, fapt ce va duce la întărirea musculaturii coloanei, a rezistenţei spatelui”, a mai spus reprezentanta Clinicii Motivation.
Dacă sunt recomandate în faza acută, şedinţele de kinetoterapie (care durează o oră) trebuie să se facă în fiecare zi, până la ameliorarea simptomelor, perioada putând dura, de la un pacient la altul, între una şi trei luni. Exerciţiile se fac după demonstraţie, sub supravegherea kinetoterapeutului.
Persoanele care apelează la kinetoterapie trebuie să respecte şi câteva reguli. „E bine ca pacienţii cu hernie de disc să evite să ia în greutate, iar alimentaţia trebuie să fie una echilibrată, bogată în fructe, legume şi alte produse ce conţin calciu”, a mai subliniat Violeta Vlădescu.

Fizioterapia creşte vascularizarea în zona cu probleme
În ceea ce priveşte fizioterapia, numită şi electroterapie sau terapie cu curenţi electrici, aceasta are ca scop ameliorarea durerii, creşterea vascularizării în zona dureroasă şi tonifierea musculaturii afectate. „Fizioterapia, ce se face tot la recomandarea medicului, e indicată în faza subacută, adică de după criză. Şi aceasta se face tot zilnic, însă de obicei sunt recomandate zece şedinţe, cu indicaţia reluării acestora după trei-şase luni şi efectuarea, între timp, a exerciţiilor prescrise, zilnic, acasă”.

Preţul plătit de omul modern pentru confort
Potrivit reprezentantei Clinicii Motivation, cercetătorii din Occident afirmă că această boală reprezintă preţul pentru confort pe care trebuie să-l plătească omul modern. Apoi, se estimează că peste 80% din oameni au suferit sau vor suferi dureri de spate cel puţin o dată în viaţă. De asemenea, studiile arată că, dacă după şase săptămâni de tratament nechirurgical se observă ameliorări, înseamnă că vindecarea va continua, fără să mai fie nevoie să se ajungă la operaţie.

• Cei mai afectaţi de hernia de disc sunt muncitorii (49%), cei care lucrează în agricultură (12%), şoferii (10%)
• După operaţia de hernie de disc este interzisă ridicarea greutăţilor, deoarece problema poate reveni

Trei metode de prevenire

Potrivit kinetoterapeutului Violeta Vlădescu, fiecare persoană trebuie să ţină cont de câteva exerciţii simple atât pentru profilaxie, cât şi pentru tratament.
1. În momentul în care ne aplecăm pentru a ridica un obiect, picioarele trebuie îndoite de la genunchi, iar spatele trebuie menţinut drept. Acelaşi sfat e valabil şi în cazul în care se ridică greutăţi. Dacă se îndoaie picioarele de la genunchi, atunci toată greutatea este „împinsă” de membre, însă dacă aplecarea se face de la mijloc, cea care va resimţi fiecare kilogram ridicat va fi coloana vertebrală;
2. Mişcarea de rotaţie din bazin nu se face niciodată cu picioarele fixe şi rotirea trunchiului, ci corpul se „răsuceşte” pe măsură ce se „mută” şi picioarele, pentru a nu suprasolicita coloana vertebrală;
3. Este interzis dezechilibrul mare la cărat greutăţi. De exemplu, nu se ţine într-o mână o plasă grea, iar cealaltă mână se lasă liberă, ci trebuie să existe un echilibru constant. Acest lucru nu e valabil numai pentru prevenirea herniei de disc, ci şi a scoliozei.

• Pensionarii care se adresează, pentru consult sau servicii de recuperare medicală, Clinicii de Recuperare Medicală Motivation pot beneficia de reduceri până la 40%. Mai multe detalii despre aceasta pot fi găsite pe site-ul www.clinicamotivation.ro