Main menu

header

469 14 2de Cătălina Tăgârţă

Până nu demult, toate femeile erau îndrumate să realizeze anual testul Babeş Papanicolau pentru diagnosticarea precoce a cancerului de col uterin. Ei bine, se pare că ultimele cercetări ştiinţifice aduc noutăţi în domeniu. Potrivit Roche România, Comitetul Consultativ pentru Dispozitive de Microbiologie al FDA (Food and Drug Administration) a recomandat în unanimitate utilizarea cobas HPV ca test de screening primar pentru identificarea femeilor cu risc înalt de cancer cervical.

În SUA, 12.000 de femei primesc anual acest diagnostic

Astfel, testul Babeş Papanicolau rămâne pe locul doi, specialiştii recomandând utilizarea testului cobas HPV (Human Papillomavirus) ca test de primă linie în screening-ul femeilor de peste 25 de ani din SUA, pentru evaluarea riscului de cancer cervical. În plus, cercetătorii au votat în unanimitate că testul cobas HPV este sigur şi eficient pentru indicaţiile de utilizare prezentate. „În SUA, 12.000 femei primesc anual diagnostic de cancer cervical, lucru regretabil cu atât mai mult cu cât această neoplazie poate fi prevenită cu succes, iar implicarea HPV în majoritatea cazurilor este bine cunoscută. Pentru reducerea riscului, femeile au nevoie de metode accesibile de screening, inclusiv screening primar HPV”, a declarat doctor Thomas C. Wright, profesor emerit de patologie şi biologie celulară la Universitatea Columbia. În plus, acesta a mai adăugat: „Mă bucură decizia Comitetului Consultativ FDA de a valida dovezile ştiinţifice care susţin screening-ul primar HPV pentru identificarea femeilor la risc de cancer invaziv”.

Atenţie! Pot apărea leziuni şi la paciente cu Papanicolau bun

HPV este prezent în aproximativ 99% dintre cancerele cervicale, iar genotipurile 16 şi 18 apar în 70% dintre cazurile identificate la nivel mondial. Studiul ATHENA, care a înrolat mai mult de 47.000 de femei, a arătat beneficiile utilizării cobas HPV ca test de screening primar, demonstrând că aproape una din şapte femei cu citologie Pap normală, dar pozitive pentru HPV 16, a prezentat în realitate leziuni de grad înalt, care fuseseră omise de citologie. „Datorită inovaţiei în ştiinţă şi tehnologie avem acum un test de screening mai bun. Femeile din întreaga lume merită cel mai bun instrument pentru cunoaşterea şi gestionarea riscului de cancer cervical”, a spus Roland Diggelmann, reprezentantul Roche Diagnostic. „Suntem nerăbdători să lucrăm împreună cu FDA şi comunitatea medicală pentru înţelegerea beneficiilor testului cobas HPV ca test de primă linie în strategia de screening a cancerului cervical”, a mai spus acesta.

• Chiar dacă în România nu s-au luat încă decizii în acest sens, e bine ca doamnele şi domnişoarele care ştiu că au risc crescut să dezvolte această afecţiune să facă nu doar testul Papanicolau în mediu lichid, ci şi HPV-ul pentru toate tulpinile. Preţul acestuia ajunge la câteva sute de lei (în jur de 500) şi nu este decontat de stat, dar sănătatea nu are preţ