Main menu

header

471 14 1de Gabriela Niculescu

Funcţionarea optimă a corpului şi a minţii depinde de calitatea şi de cantitatea somnului. Perioadele de somn întrerupt sau redus calitativ pot conduce în timp la manifestări fiziologice grave, cu impact major asupra sistemelor organismului şi asupra modului în care acestea comunică între ele. Principalele cauze asociate tulburărilor de somn sunt problemele aparatului respirator, iar 15% dintre cazurile de insomnii sunt corelate cu sindroamele obstructive şi apneea (oprirea temporară, voluntară sau involuntară, a respirației). Netratate, acestea pot induce apariţia unor noi afecţiuni precum: narcolepsia, somnambulismul sau terorile nocturne. Despre acestea ne-a vorbit medicul primar ORL Valeriu Bronescu, doctor în ştiinţe medicale și şef secţie ORL în cadrul Spitalului „Sf. Constantin” din Braşov.

„Stabilirea diagnosticului se face prin nazofaringoscopie”

- Ce înseamnă obstrucţia nazală şi cum se manifestă?

- Obstrucţia nazală sau congestia nazală reprezintă senzaţia de respiraţie dificilă pe nas, ce poate afecta una sau ambele fose nazale, dar care totodată poate alterna de la o nară la alta. În cazul în care simptomatologia este de scurtă durată, această afecţiune este de obicei asociată şi cu o infecţie virală a tractului respirator. Cu toate acestea, există multiple cauze ale instalării blocajului nazal: traumatisme la nivelul cavităţii nazale, boli de natură inflamatorie precum sinuzita şi rinita sau chiar dezvoltarea tumorilor benigne sau maligne ale faringelui, foselor nazale sau sinusurilor.

- Cum ne dăm seama care dintre aceste cauze ne duce în aria de disconfort?

- Pentru stabilirea unui diagnostic concret se recomandă consultul unui specialist ORL care poate desfăşura investigaţii medicale aprofundate, precum nazofaringoscopia, şi poate evalua mai departe necesitatea unei tomografii. Cabinetul de consultaţii din cadrul secţiei ORL a Spitalului „Sf. Constantin” din Braşov dispune de o dotare de vârf, care facilitează stabilirea unui diagnostic precis: endoscoape pentru nas, ureche, faringe şi laringe, videofibroscop, microscop sau sistem pentru microchirurgie ORL prin radiofrecvenţă. Consultaţiile, intervenţiile chirurgicale şi serviciile departamentului de audiologie se adresează atât copiilor, cât şi adulţilor. Totodată, cititorii dumneavoastră trebuie să știe că acest cabinet este în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

„La majoritatea pacienţilor se pot observa defecte anatomice: amigdale hipertrofiate sau deviaţie de sept”

- Care sunt factorii de risc pentru apneea de somn şi cum poate fi tratată?

- Pauzele respiratorii repetate asociate cu sforăitul şi somnul agitat în timpul nopţii sunt principalele simptome ce definesc instalarea apneei de somn. În funcţie de durata şi de frecvenţa manifestării episoadelor, această afecţiune poate avea diferite grade de gravitate. La majoritatea pacienţilor care se confruntă cu apneea de somn se pot observa mici defecte anatomice ale căilor respiratorii, ce cresc predispoziţia declanşării acestei afecţiuni: amigdale hipertrofiate sau deviaţie de sept. Mai mult decât atât, instalarea apneei de somn este supusă şi altor factori de risc precum: obezitatea, vârsta - simptomele sunt mai frecvente la persoanele trecute de vârsta de 30 ani -, factori genetici sau deformări ale coloanei vertebrale, cum ar fi scolioza, care influenţează funcţionarea corectă a tractului respirator şi poziţia în timpul somnului.

- Copiii pot suferi de apnee de somn?

- Deşi există cazuri rare, apneea de somn la copii se manifestă prin sforăit, agitaţie sau treziri frecvente şi poate determina în timp întârzierea în dezvoltare, comparativ cu copiii care aparţin aceleiaşi grupe de vârstă. În cazul în care simptomele se manifestă în mod constant sau devin din ce în ce mai intense, se recomandă un consult de specialitate şi realizarea unor examene clinice care să ajute la stabilirea unui diagnostic detaliat şi a tratamentului ce trebuie aplicat.

„Manifestările pot fi îmbunătăţite prin alimentaţie sau intervenţii chirurgicale“

471 14 2- Cum ținem apneea de somn sub control?

- În general, manifestările apneei de somn pot fi combătute prin schimbări ale stilului de viaţă sau modificări în alimentaţie. Cu toate acestea, pot exista şi situaţii în care este necesară intervenţia chirurgicală pentru îndepărtarea amigdalelor hipertrofiate, a excesului de ţesut depus la nivelul tractului respirator sau pentru corectarea anomaliilor anatomice din zona faringelui sau gurii. În cadrul spitalului nostru, sălile de operaţii dedicate intervenţiilor chirurgicale din domeniul otorinolaringologiei sunt dotate la cele mai înalte standarde din domeniul medical. Aparatura chirurgicală, de anestezie şi de măsurare a funcţiilor vitale ale pacientului, microscopul operator de maximă precizie şi întregul bloc operator respectă standardele internaţionale în ceea ce priveşte eficienţa, siguranţa şi sterilitatea.

„Pauzele respiratorii repetate asociate cu sforăitul şi somnul agitat în timpul nopţii sunt principalele simptome ce definesc instalarea apneei de somn“