Main menu

header

472 18 1de Gabriela Militaru

Și-a dat seama că are priză la public activând ca majoretă în perioada liceului și s-a urcat pe scenă să cânte în timpul facultății. Sheryl Crow este una dintre puținele cântărețe care au un doctorat în domeniul muzical, dar acest succes nu i-a garantat și o viață liniștită. După ce a fost diagnosticată cu cancer mamar, a primit și vestea că are tumoare la creier. Mamă singură a doi fii minori adoptați, Sheryl are acum 52 de ani și privește cu încredere spre viitor, spunând că este pregătită pentru orice îi mai rezervă viața.

S-a îmbolnăvit după ce s-a despărțit

În ciuda faptului că a fost mereu adepta unui regim de viață sănătos și în familia sa nu au existat cazuri de cancer la sân, Sheryl Crow a fost diagnosticată cu această maladie. După o relație tumultuoasă de trei ani cu faimosul biciclist și supraviețuitor al cancerului Lance Armstrong, a resimțit despărțirea atât psihic, cât și fizic. La scurtă vreme după încheierea relației lor, în anul 2006, în urma unui control de rutină și a unei mamografii, medicii i-au depistat cancerul mamar în fază incipientă. Cântăreața americană avea la vremea aceea 44 de ani. Faptul că boala nu se afla în stadiu avansat a ajutat-o pe Sheryl să se vindece.

După operație a făcut radioterapie şi acupunctură

472 18 2În urma diagnosticului de cancer la sân, în februarie 2006, Sheryl Crow a suferit o operație de lumpectomy. Aceasta este o operațiune noninvazivă, prin care un volum mic din ţesutul mamar conținând tumoarea și unele zone înconjurătoare ţesutului sănătos sunt eliminate pentru a conserva sânul. Se recurge la lumpectomy atunci când tumoarea malignă are dimensiuni reduse, așa cum s-a întâmplat și în cazul lui Sheryl.

După operație, cântăreața a urmat șapte săptămâni de radioterapie, tratament combinat cu acupunctură și o cură cu ceaiuri de ierburi. „După radiații și acupunctură am fost nevoită să beau foarte multe ceaiuri care aveau un gust oribil. Dar nu mi-a păsat de asta și am reușit să mă vindec”, a spus cântăreața într-un interviu acordat celebrului Dr. Oz.

Din fericire, Sheryl nu a fost nevoită să recurcă la chimioterapie, pentru că, în cazul său, boala a fost depistată într-un stadiu incipient. „Sunt un exemplu viu că o depistare rapidă poate crește foarte mult șansele de supraviețuire”, a spus ea.

Se hrănește sănătos și ia vitamine

După ce operația, tratamentul cu radiații și acupunctura au dat rezultate, Sheryl Crow a decis să urmeze un tratament naturist de întreținere a organismului și de creștere a imunității împotriva bolilor. „Am mers la un nutriționist specializat în prevenția bolilor și în menținerea bunăstării organismului și mi-a explicat importanța suplimentelor alimentare pentru corpul uman”, a spus cântăreața. Încă din 2006 consumă regulat pește de trei ori pe săptămână, pentru că este bogat în Omega 3, nuci, alune și prune, care conțin antioxidanți. De asemenea, bea suc de roșii, care are un rol important în întărirea sistemului natural de apărare a organismului împotriva radicalilor liberi.

Uita versurile melodiilor în plin concert

După tot stresul prin care a trecut după diagnosticarea cu cancer mamar, la sfârșitul anului 2011, sănătatea lui Sheryl Crow a fost pusă din nou la încercare. Cântăreața se plângea de mai multă vreme de probleme cu memoria care o determinau să uite versurile melodiilor în plin concert. În urma unei tomografii, medicii au anunțat-o că are o tumoare pe creier. Cântăreața a scăpat ușor și de data aceasta, pentru că tumoarea s-a dovedit a fi benignă. Medicii au decis că tumoarea nu era cea care afecta memoria cântăreței, și de aceea nu a suferit nicio operație de extirpare a excrescenței.

Vorbea ore în șir la telefonul mobil

În momentul în care medicii s-au pronunțat cu privire la imposibilitatea ca boala de sân să fi determinat formarea tumorii, Sheryl Crow a căutat răspunsuri în altă parte. După mai multe cercetări, cântăreața a ajuns la concluzia că tumoarea sa ar fi fost provocată de utilizarea îndelungată a telefonului mobil. Într-un interviu acordat în 2012, Sheryl a spus că, pentru dezvoltarea tumorii, dă vina pe programul său ocupat și pe faptul că trebuie să vorbească foarte mult la telefonul mobil. „Doctorii nu au confirmat teoria mea, dar cred că telefonul mobil a avut un rol important în formarea tumorii. Obișnuiam să petrec ore întregi vorbind la el”, a spus cântăreața.

Deşi tumoarea nu este periculoasă pentru sănătatea cântăreţei, doctorii îi supraveghează tent evoluţia pentru a preveni alte eventuale complicaţii.

Care este legătura între cele două boli?

Potrivit cercetărilor în domeniul medical, una din o mie de persoane are o tumoare asemănătoare cu cea a lui Sheryl Crow, denumită meningiomă. Se pare că frecvența apariției acestui gen de tumoare este mai mare la femeile care au fost diagnosticate cu cancer mamar.

Cu toate acestea, medicii s-au pronunțat cu fermitate că tumoarea cântăreței nu se datorează celulelor canceroase care s-au răspândit la creier. Mai degrabă, meningioma a fost produsă de aceiași hormoni reproducători care au jucat un rol în instalarea cancerului mamar.

Potrivit unui studiu care și-a propus să găsească legătura dintre meningiome și cele mai multe forme de cancer mamar, se pare că ambele afecțiuni se asociază cu creșterea numărului de receptori de estrogen şi progesteron. Aceste boli au o incidență mai mare la femeile trecute de 50 de ani, exact vârsta pe care o avea Sheryl când a fost depistată cu tumoarea pe creier.

În martie 2007, Sheryl Crow s-a adresat Congresului american, cerând intensificarea cercetărilor menite să descopere legături între cancerul la sân și factorii de mediu

Cântăreaţa cu nouă Premii Grammy are acum o tumoare benignă pe creier