Main menu

header

473 14 1de Gabriela Niculescu

Monturile reprezintă defor­mări ale încheieturii dege­tului mare de la picior. Din­tr-un procent de 90% dintre fe­meile care poartă pantofi incomozi, 60% prezintă monturi. Întrucât fe­meile sunt cele care, de obicei, poar­tă tocuri sau încălţăminte în­gustă în partea anterioară a piciorului, frec­vența apariţiei monturilor este de nouă ori mai mare decât la bărbaţi. Mai ales în cazul femeilor, această deformare poate fi dureroasă şi îm­piedică purtarea oricărui tip de încălţăminte, întrucât zona afectată se fricţionează de pantof şi se in­fla­mează. Pentru cazurile uşoare, în­călţămintea bună împreună cu alte câteva sfaturi naturiste pot fi sufi­ciente pentru ameliorarea simpto­matologiei şi diminuării durerii, însă, în cazul deformărilor mai gra­ve, este de multe ori necesară o in­ter­venţie chirurgicală.

„Afectează laba piciorului şi din punct de vedere estetic”

Monturile afectează laba piciorului şi din punct de vedere estetic, deoarece de­termină înclinarea degetului mare de la pi­cior spre cel de-al doilea deget, iar a­ceasta cauzează o proeminenţă osoasă dură. Mai mult, pielea din această zonă poate fi îngroşată sau inflamată, cauzând dureri. Încă nu se cunosc cauzele exacte ale apariţiei monturilor, însă specialiştii precizează că instalarea acestor malfor­maţii este corelată cu doi factori predo­minanţi. „Primul este că unele persoane au o sensibilitate la nivelul încheieturilor moştenită în mod ereditar. În câteva ca­zuri, sensibilitatea aceasta se poate tran­sforma în osteoartrită sau artrită reu­ma­toidă. A doua cauză este încălţămintea incomodă, care ţine degetele deformate timp îndelungat. De asemenea, există şi situaţii în care acestea sunt provocate de anomalii înnăscute ale piciorului, ce cresc riscul deformării acestuia, cum ar fi plat­fusul, care constă în aplatizarea arcadei labei piciorului”, explică specialistul Ro­pharma, doctor Tania Bejan.

Consecințele nefaste: artrita și deformările

Printre simptomele şi problemele cau­zate de monturi se numără dificul­tăţile în a merge din cauza durerii, inflamarea şi apariția rănilor la baza degetului, care se pot infecta. „O altă consecință nefastă este aceea că piciorul poate deveni atât de lat, încât găsirea unei perechi de pantofi să devină foarte dificilă. Totodată, nu este exclusă apariţia artritei la degetul mare sau a deformărilor şi la celelalte degete de la picioare”, a declarat specialista.

„Folosiți unguentele cu extract de aloe vera şi de castan”

Pentru a preveni apariţia monturilor, pri­mul pas, şi cel mai important, este schim­­barea încălţămintei cu una lejeră, care să nu strângă degetele. Astfel, de­formarea nu se mai dezvoltă şi nu mai provoacă durere sau disconfort.

Pentru cazurile uşoare, compresiile cu gheaţă stagnează creşterea proemi­nen­ței, iar cremele sunt necesare pentru a repara pielea din acea zonă. „Alegeți un­guente cu ingrediente naturale, eficiente în reducerea rapidă a durerii, inflamaţiei, precum şi în regenerarea pielii în cazul deformărilor cauzate de monturi. Acestea trebuie să conţină extract de aloe vera şi extract de castan, cu puternice proprie­tăţi antiinflamatoare, de îmbunătăţire a cir­culaţiei sângelui în picioare şi de ame­liorare a durerilor. Pentru o mai bună mo­bilitate a articulațiilor și prevenirea unei posibile osteoartrite, cauzată de apariția monturilor, sunt recomandate suplimen­tele ce previn degenerescențele și dure­ri­le articulare în tulburări inflamatorii reci­divante”, a afirmat doctor Tania Bejan.

Pentru sfaturi despre alegerea încălţămintei corespunzătoare trebuie să consultați un medic ortoped