Main menu

header

477 14 1de Gabriela Niculescu

Puțini dintre dumneavoastră știați că fructele și legumele de import, pe care le găsiți, de obicei, în supermarketuri, au uneori etichete ce conţin anumite coduri. Se numesc coduri „PLU” şi arată dacă fructul a fost crescut bio, cu îngrăşăminte chimice sau dacă a fost modificat genetic. Cele patru sau cinci cifre din coduri, precum și prefixul acestora vă spun exact ce alimente consumați.

Urmăriți cele patru sau cinci cifre

Pentru a ști ce produse puneți în coșurile de cumpărături trebuie să vă uitați după stickerele aplicate pe fructe sau pe legume, care conţin câteva cifre. Acestea sunt codurile „PLU” stabilite de Federaţia Internaţională pentru Standardul Produselor şi sunt folosite din anul 1990. Este vorba despre un cod din patru sau cinci cifre, care arată cum a fost crescut produsul respectiv: ecologic, cu pesticide sau dacă a fost modificat genetic. Astfel, veţi înţelege şi diferenţa de preţ dintre portocalele organice și cele crescute convenţional, de exemplu, care pot arăta la fel.

Evitați seriile care încep cu 8, optați pentru „prefixul” 9

Dacă un fruct are codul de pe autocolant format din patru cifre, înseamnă că a fost crescut convenţional, adică s-au folosit îngrăşăminte chimice şi pesticide. De exemplu, luați un măr, pe care este înscris codul 4015. Dacă ar fi avut codul 94015, ar fi indicat faptul că a fost crescut într-un mediu bio. Un măr modificat genetic ar fi avut codul 84015.

Așadar, codurile „PLU” formate din cinci cifre pot începe cu cifra 8 sau cu cifra 9. Cele care încep cu 8 arată faptul că vegetalele respective au fost modificate genetic. De aceea, este indicat să evitaţi astfel de produse.

Dacă, în schimb, codul începe cu cifra 9, înseamnă că producţia a fost cultivată ecologic. Adică puteţi cumpăra cu încredere fructele şi legumele dorite. Acestea au fost crescute natural, fără îngrăşăminte chimice. Singurul dezavantaj este prețul. De obicei, sunt mult mai scumpe decât cele crescute cu pesticide.

Producătorii, obligați să-l pună pe lotul de alimente

Trebuie să mai ştiţi că nu toate legumele şi fructele de import au înscris pe etichetă codul „PLU”. Producătorii sunt obligaţi să îl pună fie pe lotul de alimente, fie pe fiecare bucată în parte. Dacă însă cumpăraţi vegetale de import din supermarketuri alegeţi-le pe cele care au codul scris pe autocolant. Şi mai bine ar fi să le achiziţionaţi din piaţă, dar şi aici se găsesc multe fructe şi legume de import, nu doar autohtone.

Bineînţeles, cele mai sănătoase sunt cele cultivate în grădina proprie ori cele luate de la un producător local în care aveţi încredere.

Pentru alimentația copiilor, este bine să evitați fructele și legumele care au fost modificate genetic sau crescute convențional, cu îngrășăminte chimice și pesticide, adică cele care au coduri ce încep cu cifra 8 și cele formate din patru cifre! Chiar dacă, în aparență, faceți o economie de moment, pe termen lung puteți pierde mai mulți bani, și nu numai, punând sănătatea micuților în pericol