Main menu

header

477 14 2de Raluca Grinţescu

Astăzi, unul din patru indivizi suferă de o boală alergică şi se preconizează că în 2020 unul din doi indivizi vor avea o afecţiune alergică. Dacă aveți un sistem imunitar hipersensibil, corpul reacţionează agresiv la contactul cu anumite substanţe, care, în mod obişnuit, nu ar trebui să vă facă rău. Acest lucru se întâmplă pentru că organismul încearcă să se apere ca de un inamic.

La ce sunteți sensibili?

Alimentele, substanţele chimice, poluarea, parfumurile, polenul şi praful sunt doar câteva dintre substanţele care vă pot provoca reacţii alergice - numite alergeni. Alimentele frecvente care pot declanşa o alergie sunt: ouăle, laptele, peştele, fructele de mare, alunele, nucile, soia, grâul, căpşunile. Mai există alergiile de contact, care se manifestă atunci când o substanţă provoacă alergie cutanată, cunoscută şi sub numele de dermatită de contact. Produsele cosmetice, metalele, latexul, detergenţii, vopseaua de păr sunt potenţiali alergeni. Alergia la polen, numită „febra fânului”, debutează primăvara şi dispare toamna. Aproximativ 5% dintre români suferă de această afecţiune. Alergiile la praf şi mucegai sunt generate de reacţia corpului la acarienii din praf şi la sporii mucegaiului. Dacă alergiile la polen sunt sezoniere, cele la mucegai şi praf sunt permanente.

Ceaiuri care le calmează

Urzica preparată sub formă de ceai sau de tinctură este de ajutor în toate tipurile de reacţii alergice, datorită efectului antihistaminic. Beți zilnic câte trei-patru ceşti cu ceai de urzică, în care puneți trei linguriţe cu bitter suedez. Tinctura de urzică este utilă pentru că ameliorează congestia nazală şi strănutul, în cazul alergiei la polen, praf şi mucegai.

Un amestec de plante care v-ar putea ajuta în cazul alergiilor la polen poate fi acesta: 50 g trei-fraţi-pătaţi, 10 g coada-şoricelului, 5 g levănţică, 20 g talpa-gâştei şi 15 g rădăcină de brusture. Preparați o infuzie cu ele şi, timp de o lună, beți câte două-trei căni pe zi, până ce simptomele alergiei dispar. Ceaiul care rezultă din amestecul a 10 g flori de soc, 30 g trei-fraţi-pătaţi, 40 g frunze şi rădăcină de păpădie şi 20 g rădăcină de cicoare vă ameliorează suferinţa provocată de alergia la polen, praf şi mucegai dacă beți câte două-trei căni zilnic.

Din alimentație nu trebuie să vă lipsească legumele şi fructele proaspete, mai ales cele bogate în vitamina C. Usturoiul, sucul proaspăt de portocale, piperul sunt bogate în vitamina C. Şi ceapa, pe lângă usturoi, ar trebui să facă parte din alimentaţia dumneavoastră, pentru că opreşte reacţiile inflamatorii.

Plante pentru uz extern

În cazul alergiilor care se manifestă la nivelul pielii este eficient următorul remediu: cataplasmă din frunze proaspete de cimbru, amestecate cu puţină apă până când se obţine o pastă. Aplicați pe piele şi lăsați timp de 30 de minute să acţioneze. Tot pentru uz extern, sub formă de tamponări locale, se recomandă un amestec din ulei volatil de mentă şi alcool etilic.

O rinită alergică netratată poate fi însoţită de otite, sinuzite acute şi cronice. Un astm netratat la o femeie însărcinată poate pune în pericol atât mama, cât şi fătul, prin riscul de travaliu precoce, greutate mică la naştere

Acarienii, cea mai frecventă cauză

477 14 3Aceste animale microscopice se găsesc în saltele, aşternuturi, covoare, tapiţerie, haine vechi, jucării de pluş, precum şi în orice alt loc în care se acumulează celulele de piele umană. Reacţiile alergice sunt provocate de excrementele acarienilor. Când sunt agitate, aceste minuscule particule de excremente sunt purtate prin aer, de unde pot fi inhalate. Câteva sfaturi utile: reduceţi praful din casă, îndepărtaţi materialele moi şi dezordinea, înlocuiţi covoarele cu linoleum sau pardoseli din lemn, înlocuiţi scaunele acoperite cu ţesături și alegeţi unele acoperite cu piele sau vinil, reduceţi umiditatea din casă.

Uleiul de eucalipt folosit la înmuierea cearşafurilor înainte de spălare distruge 95% dintre acarieni care supraviețuiesc apei fierbinți