Main menu

header

477 12 1de Cătălina Tăgârță

Deși se spune că irisul este o „hartă” care poate indica din timp afecțiuni grave, sănătatea nu se citește doar în... ochi, ci și în alte părți ale corpului, iar cele care fac diferența în majoritatea cazurilor sunt culorile. Spre exemplu, palmele roşii pot trăda ciroză hepatică, iar degetele umflate la vârf pot fi semn de cancer la plămâni. Femeile care au degetul inelar mai lung decât cel arătător au un risc mai mare de artroză, dar indicii poate oferi chiar și limba.

Unghii albastre, slabă oxigenare a sângelui

Metoda cel mai la îndemână folosită de medici pentru a controla nivelul de oxigen care circulă prin sânge e să analizeze unghiile, degetele sau buzele pacienţilor. Unghiile în două nuanţe indică faptul că ureea se cristalizează sub piele şi unghii, respectiv că pacientul prezintă o suferinţă a rinichilor. Unghiile şi tegumentele albăstrii arată o slabă oxigenare a sângelui şi pot avertiza asupra unor probleme cardiovasculare sau pulmonare. Culoarea roz indică o circulaţie bună. Referitor la aspect, unghiile cu forma neobişnuită (curbată) şi cu o adâncitură în mijloc pot trăda o anemie provocată de lipsa de fier. Lipsa fierului înmoaie şi subţiază unghiile, acestea rupându-se mai des. Şi unghiile pale sau cele cu striaţii longitudinale pot trăda o anemie.

Limba roșie, deficit de vitamina B12

477 12 2Atunci când limba capătă o culoare roșu-aprins e posibil ca organismul să aibă deficit de vitamina B12. Aceasta este esențială în procesul de formare a celulelor roșii ce transportă oxigen în organism și joacă un rol important în funcționarea creierului. Chiar dacă cercetătorii nu înțeleg exact de ce deficitul de vitamina B12 afectează culoarea limbii, dacă valoarea acesteia rămâne scăzută mult timp există riscul să se ajungă la afecțiuni neurologice. Acest lucru se poate evita printr-un consum regulat de carne și produse lactate.

Excrescenţe pe articulații, acid uric în sânge crescut

În cazul în care apar proeminențe galbene pe suprafața corpului, în special pe coate, genunchi, mâini ori picioare, acest lucru poate indica un nivel periculos de înalt al colesterolului, ce crește riscul apariției unor afecțiuni cardiovasculare. Fiindcă nu dor, aceste „bulbucături” galbene pot fi identificate după formele anormale pe care le au. Ele sunt, de fapt, depozite de grăsime create sub piele atunci când în sânge există un nivel foarte ridicat de lipide (ca urmare a unei predispoziții genetice sau a unei diete bogate în grăsimi). Pe de altă parte, excrescenţele de pe articulații semnifică uneori creşterea acidului uric în sânge, deci gută. În lupta cu colesterolul este esențială nu doar dieta, ci și exercițiile fizice. Vestea bună este că, după ce scade nivelul colesterolului, protuberanțele galbene pot începe să dispară de la sine.

Palmele transpirate denotă hiperactivitatea tiroidei

Dacă sunt roşii pe margini și au o uşoară nuanţă violet, palmele pot trăda unele boli ale ficatului: ciroză hepatică, ficat gras și altele. Inflamarea progresivă a ficatului începe să afecteze funcţia acestuia, astfel că organul nu mai poate metaboliza hormonii care circulă prin sânge (în special estrogeni). Vasele de sânge se dilată şi devin mai vizibile. Totodată, palmele palide trădează o posibilă anemie, iar atunci când liniile acestora se „înnegresc” poate fi vorba despre o afecţiune a glandelor suprarenale. Palmele transpirate denotă hiperactivitatea tiroidei sau probleme neurovegetative.

Pielea albă, semn de vitiligo

În momentul în care celulele care produc pigmenți mor, oamenii rămân cu pete albe, care au aceeași textură ca restul pielii, însă sunt lipsite de melanină. Este vorba despre afecțiunea vitiligo, ale cărei simptome sunt cel mai vizibile acolo unde pielea este mai colorată (deci pe mâini, picioare, brațe, față, buze). Cercetătorii sunt de părere că afecțiunea vitiligo este rezultatul unei boli autoimune care determină organismul să-și atace din greșeală propriile celule. Vitiligo a fost asociată cu afecțiuni ale glandei tiroide și cu boala Addison. Din nefericire, în prezent nu există nicio cale de a preveni apariția bolilor autoimune, însă este posibil să vă tratați petele albe, într-o oarecare măsură, cu creme corticosteroide, care au posibilitatea de a înapoia pigmentația într-un anumit grad.

Mai mult de atât, persoanele care suferă de vitiligo trebuie să se protejeze foarte bine de razele soarelui, pentru că, în lipsa melaninei, pielea poate suferi arsuri mult mai ușor.

Mersul „târşâit“ poate trăda Parkinson

Și felul în care pășesc oamenii şi postura corpului din timpul mersului pot oferi informații surprinzătoare despre starea generală de sănătate. Mulți medici pot spune dacă sănătatea cuiva este bună sau proastă doar văzând acea persoană mergând. Un balans deloc amplu al brațelor ar putea semnala probleme la mijloc. Dacă un picior lovește pământul, prăvălindu-se, ar putea fi vorba despre un disc rupt sau despre un accident vascular cerebral. Mersul lent ar putea fi un indicator de bază pentru longevitate, anunțând o speranță de viață mai scurtă. Pașii mărunți ar putea semnala o problemă la un genunchi sau șold. Când cineva merge cu picioarele mai depărtate ar putea fi semn de osteoartrită, iar dacă genunchii sunt apropiați ar putea fi vorba despre artrită reumatoidă. În cazul în care pelvisul este lăsat într-o parte poate fi vorba despre o problemă la spate. Mersul „târșâit” poate trăda maladia Parkinson, cel pe vârfuri, cu ambele picioare, e semn de paralizie cerebrală sau traume la nivelul măduvei spinării, iar mersul săltăreț ar putea însemna că mușchii gambelor sunt prea întinși. De aceea, dacă sesizați modificări față de cum vă știați până acum, trebuie să vă adresați neapărat medicului.

Persoanale care au degetele și palmele umflate pot suferi de hipotiroidie. Tiroida produce mai puţini hormoni care reglează metabolismul, iar atunci când acesta încetineşte, apar, de obicei, creşterea în greutate şi retenţia de apă