Main menu

header

478 14 2de Cătălina Tăgârță

Încă de la primele semne de diaree, regula de aur este compensarea pierderii de apă și de săruri minerale. Cum se poate face acest lucru? Beți multe lichide: ceai de mentă, afine, apă plată ușor îndulcită cu glucoză, supă limpede degresată, apă în care s-a fiert orez. Iar pentru ca efectul să se vadă mai rapid și să fie de durată e bine să luați înghițituri mici, dar frecvent. Apoi, puteți opta și pentru o soluție de rehidratare orală, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și care poate fi găsită în farmacii.

Deshidratarea amenință viața

Deshidratarea asociată cu diareea este amenințătoare în special pentru copii, vârstnici și persoane cu boli cronice. În cazurile severe, soluția este prezentarea de urgență la camera de gardă a unui spital. În ceea ce privește tratamentul medicamentos, acesta variază în funcție de starea și de vârsta fiecărui pacient și este bine a fi recomandat de un medic sau de un farmacist. Există mai multe tipuri de antidiareice. Medicamentele care încetinesc tranzitul intestinal diminuează motilitatea intestinului și reduc numărul scaunelor diareice. Limitează așadar diareea, dar nu protejează intestinul, iar administrarea lor antrenează efecte secundare și interacționează cu alte medicamente. Însă, de curând, există pe piață antidiareice noi, care acționează rapid și eficient, restabilind în același timp funcția normală a intestinului. Acestea se bazează pe o substanță numită gelatină tanat, un produs cu acțiune medicală, ce formează o peliculă protectoare la nivelul peretelui intestinal. Astfel, se limitează contactul agenților patogeni sau al toxinelor cu mucoasa intestinală, contribuind la eliminarea lor prin scaun. Gelatina tanat are rolul de a restabili funcția fiziologică a peretelui intestinal și de a proteja mucoasa intestinală inflamată. Prin studii clinice s-a demonstrat că gelatina tanat are proprietatea de a controla și de a reduce numărul scaunelor diareice, susțin reprezentanții Qlife.ro.

Consumați supă și evitați sucurile de fructe

În caz de diaree, iată câteva remedii naturiste ce vă pot fi de ajutor. Beți ceai negru îndulcit cu zahăr, căci zahărul îmbunătățește absorbția de sodiu și apă. Ceaiul vă rehidratează organismul, iar întrucât conține taninuri astringente vă ajută și la reducerea inflamației intestinale.

Un alt aliat de nădejde poate fi și ceaiul de mure, cel de mentă (antiinflamator, antiinfecțios și calmant) sau de cimbrișior (acesta distruge și bacteriile patogene din intestin). Oricare dintre acestea se obține dintr-o linguriță cu plantă la o cană cu apă fiartă, pe care o lăsați la infuzat timp de zece minute, strecurați și beți o cană de mai multe ori pe zi. În plus, e foarte important să consumați supă, întrucât aceasta va reaproviziona organismul cu apă, electroliți din sare și proteine. În schimb, evitați pe cât posibil sucurile din fructe, căci conțin cantități mari de fructoză, pe care multe persoane o digeră mai greu.

Iaurt sau pastile de Acidophilus

O altă soluție extrem de eficientă în caz de diaree este dieta BRAT (denumirea provine de la Banana, Rice, Apple, Toast, adică banane, orez, măr pasat și pâine prăjită). Toate acestea sunt moi și au efect calmant. Bananele conțin pectină, un tip de fibră solubilă care absoarbe excesul de lichide din intestine și încetinește eliminarea scaunului. Orezul fiert, la fel ca piureul de cartofi și cel de morcovi, se prepară ușor, este bine tolerat de intestin și aduce un aport important de minerale. În schimb, e bine să evitați câteva zile și produsele lactate. Excepție face iaurtul viu, care conține bacterii benefice, precum Bifidobacterium și Lactobacillus acidophilus. Consumul de iaurt viu vă ajută la refacerea populației de bacterii benefice din intestin și accentuează procesul de vindecare. Dacă nu preferați iaurtul, puteți folosi capsule de Acidophilus.

Înghițit pe nemestecate, la fel ca o pastilă, usturoiul are o puternică acțiune antibiotică, antivirală, antiparazitară, reușind să facă miracole acolo unde cele mai avansate medicamente nu au reușit să elimine infecția intestinală

Refaceţi flora intestinală cu probiotice, prebiotice şi vitamina C

Intestinul conține 60%-70% din celulele imunitare ale organismului, iar flora intestinală are un rol esențial în apărarea contra infecțiilor. Ea exercită un efect de barieră care limitează pătrunderea și înmulțirea agenților patogeni. Un studiu, în care au fost incluși 135 de copii preșcolari și școlari, demonstrează că o floră intestinală reechilibrată, prin administrarea de probiotice și prebiotice, ajută la prevenirea infecțiilor respiratorii și a celor gastrointestinale. Studiul a fost prezentat în cadrul Congresului ORL al „European Respiratory Society” (2010). În cadrul acestuia, copiii au fost împărțiți în două grupuri: unii au primit un placebo, iar celorlalți li s-a administrat zilnic un pliculeț ce conținea o combinație unică de: probiotice de la Institutul Rosell, prebiotice (fructo-oligozaharide din sfeclă de zahăr) și vitamina C. După trei luni, rezultatele au fost următoarele: în rândul copiilor care au primit probiotice, prebiotice și vitamina C, riscul de boli infecțioase a fost cu 25% mai mic comparativ cu grupul placebo, iar numărul copiilor care au absentat de la școală din cauza unei îmbolnăviri a scăzut cu 40%, în raport cu grupul placebo. Studiul a demonstrat beneficiul administrării, timp de trei luni, a combinației simbiotice pe bază de probiotice de la Institutul Rosell, prebiotice și vitamina C (un pliculeț zilnic) în prevenirea infecțiilor comune în rândul copiilor cu vârsta între 3 și 7 ani. Nu au fost raportate efecte secundare în niciunul dintre grupuri.

Potrivit cercetării, această combinație acționează simbiotic în trei direcții esențiale pentru imunitatea organismului: protejează flora intestinală împotriva agenților patogeni, menține echilibrul și stimulează apărarea naturală a organismului.