Main menu

header

478 12 1de Cătălina Tăgârță

De câte ori nu ați trecut pe lângă un homeless sau o persoană care consuma droguri fără a privi înapoi și fără a face vreo asociere directă între dumneavoastră și el/ea? Ei bine, chiar dacă poate părea greu de înțeles, medicii susțin că relația dintre consumatori și neconsumatori sau dintre persoanele infectate cu virusul HIV sau/și hepatita B/C și cele neinfectate este foarte strânsă, atât timp cât acești oameni trăiesc printre noi și își aruncă seringile folosite în parcurile unde se joacă cei mici sau chiar în scările de bloc. Mai mult, medicii susțin că, dintr-un cerc de zece prieteni, cel puțin unul e posibil să fie deja infectat cu hepatita B sau C fără să știe. De aceea, ei trag un semnal de alarmă și sfătuiesc oamenii să meargă să se testeze gratuit.

„Poate veni oricine”

Testările gratuite pentru virusul HIV, dar și pentru hepatitele B și C sunt posibile datorită unui proiect lansat de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balș”, finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian. „Poate veni absolut oricine la testări. Acestea se fac fie direct la Institutul „Matei Balș”, fie în alte centre, ce vor fi anunțate ulterior pe site-ul nostru”, a declarat Adrian Streinu Cercel, managerul institutului.

Obiectivele principale ale Proiectului predefinit RO 19.02 „Îmbunătățirea prevenirii și controlului HIV/SIDA și a Hepatitei B și C în România” sunt următoarele: realizarea unui studiu la nivel național privind atitudini, mentalități, comportamente în rândul populației generale în domeniul HIV/SIDA, hepatitele B și C (HVB, HVC); campanie naţională de informare, educare, comunicare în domeniul HIV, HVB, HVC, având și o focalizare specială pe consumatorii de droguri injectabile; realizarea unui screening național, precum și a unui registru electronic național care va conține înregistrarea pacienților cu hepatită; asigurarea continuității programului de schimb de seringi pentru utilizatorii de droguri injectabile. În plus, în cadrul tuturor acestor obiective, o atenție specială se va acorda populației de etnie romă.

Mai mulți bolnavi în rândul consumatorilor de droguri

Proiectul a început la 1 mai 2014 și se va desfășura pe o perioadă de doi ani, deci până la 30 aprilie 2016. În cadrul acestuia, INBI „Prof. Dr. Matei Balș” va lucra în parteneriat cu un consorțiu format din patru organizații neguvernamentale de profil: Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), Fundația «Parada», Romanian Harm Reduction Network (RHRN), Alianța de Luptă Împotriva Adicțiilor și Toxicomaniilor (ALIAT). „Numărul infecțiilor cu HIV în rândul utilizatorilor de droguri injectabile (UDI) în România a crescut în mod dramatic în perioada 2007-2013, de la 4% în 2007 la 30,6% în 2012 și 29,23% în 2013. Pentru a preveni un val epidemic HIV în rândul UDI, vom lucra direct cu profesioniştii şi cu grupurile vulnerabile, dar vom continua informarea şi în rândul populaţiei generale cu privire la infecţia HIV/SIDA, HVB, HVC”, a declarat doctor Mariana Mărdărescu, șeful Compartimentului pentru Monitorizarea și Evaluarea infecției cu HIV și SIDA din Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.

Feriți-vă de seringile folosite!

În ultimii doi ani, 30% dintre persoanele nou-diagnosticate cu HIV în România s-au infectat prin consum de droguri injectabile. Conform noii metodologii de estimare folosită de Agenţia Naţională Antidrog, în anul 2012, în Bucureşti, trăiau 10.583 de consumatori de droguri injectabile. Însă, persoanele dependente se confruntă şi cu alte probleme de sănătate. Astfel, peste 80% dintre ele au hepatită cu virus C și un număr semnificativ au tuberculoză şi probleme de sănătate mintală, mulți dintre consumatori fiind încă nediagnosticați. Vă întrebați ce legătură are această problemă cu dumneavoastră? Ei bine, specialiștii susțin că există o relație strânsă chiar și între persoanele cel mai îngrijite și „drogații de la Gara de Nord” (expresie frecvent utilizată de oamenii de rând). Iată un exemplu simplu, dar extrem de des întâlnit: un copil ajunge cu părinții sau bunicii în parcul unde tocmai și-a injectat droguri cineva și a aruncat seringa. Într-un moment de neatenție al tutorelui, cel mic ia obiectul și din greșeală poate chiar se înțeapă cu el. În cazul în care persoana care a folosit prima seringa era infectată, riscul apariției acestor boli în familia copilului este foarte mare. De aceea, e important să vă adresați medicului, să faceți la timp analizele uzuale și, mai mult decât atât, să beneficiați și de aceste testări gratuite. „Infecţia HIV este una dintre cele mai grave boli infecţioase, cu numeroase consecinţe atât pentru persoana infectată, cât şi pentru societate. Eforturile bilaterale de a reduce impactul infecţiei pot duce la un număr important de intervenţii de succes. În timp ce în Norvegia ratele de îmbolnăvire sunt relativ scăzute şi constante în rândul populaţiilor-ţintă (UDI), în România, apariția acestor afecțiuni printre utlizatorii de droguri injectabile are un trend ascendent îngrijorător. Cooperarea şi schimbul de practici şi experienţă pot duce la rezultate îmbunătăţite în intervenţiile de sănătate şi la parteneriate eficiente între Norvegia şi România”, a mai declarat doctor Mioara Predescu, coordonatorul proiectului.

Diagnosticarea timpurie înseamnă terapie primită la timp

E adevărat că persoanele afectate de aceste infecţii se confruntă cu o serie de probleme sociale: discriminare din partea comunităţii; rata crescută a şomajului sau lipsa unui venit lunar constant; dificultăţi în asigurarea nevoilor de bază şi accesului la serviciile de sănătate; oboseală terapeutică, mulţi dintre ei întrerupând tratamentul; consecinţa întreruperii acestuia este instalarea rezistenţei la tratament, ceea ce duce la creşterea costurilor terapeutice. „Scopul final al proiectului este de a controla infecţiile HIV, hepatita B și hepatita C în rândul populaţiilor cu risc prin asigurarea unor servicii optime de screening/diagnosticare, ceea ce va contribui la consolidarea calităţii vieţii şi a sănătăţii acestor populaţii. În plus, doar în acest fel se va putea face stadializarea și ulterior pacienții vor putea primi terapie cu noile molecule”, a declarat profesor doctor Adrian Streinu Cercel.

Rolul prevenţiei, extrem de important

Medicii spun că cel mai bun tratament este „prevenția”. Aceasta trebuie începută încă din copilărie și de multe ori prevenție înseamnă educație. „Oamenii trebuie să le explice copiilor, încă de mici, că nu au voie să se joace cu sângele. De exemplu, dacă se află la școală și unui copil îi curge sânge din nas, sub nicio formă să nu pună mâna pe acesta. Iar învățătoarea sau profesoara, la fel, e bine să le arate prin exemplul personal cum se procedează în astfel de situații: dacă nu ai la îndemână mănuși sterile, pui o pungă în mână, dar nu atingi direct. Sunt lucruri ce pot părea banale, dar de o importanță foarte mare”, au mai spus specialiștii.

478 12 2„Proiectul are o parte solidă de prevenţie, care demonstrează că hepatita C este o boală prevenibilă, dar şi tratabilă“ (conf. dr. Alexandru Rafila - consilierul personal al ministrului Sănătății)