Main menu

header

479 14 1de Elena Şerban

Un pahar cu vin la masă ajută sănătăţii, afirmă de decenii tot felul de specialişti. Se ştie că vinul roşu este perfect pentru protecţia cardiovasculară, dar studii recente arată că această băutură magică poate avea efecte acolo unde nu te aştepţi. Mai precis, previne apariţia cariilor, spun cercetătorii spanioli. Şi ar trebui să îi credem, mai ales că ei vin şi cu date ştiinţifice concrete. Astfel, ei spun că polifenolii aflaţi în vinul roşu pot fi consideraţi un adevărat aliat al sănătăţii orale şi ar proteja contra cariilor, gingivitei şi chiar împotriva pierderii dinţilor.

Elimină rapid bacteriile

Cum e posibil acest lucru? Problemele dentare sunt adesea cauzate de o acumulare de bacterii, care se fixează pe dinţi sub formă de placă dentară. Aceasta, în contact cu zaharurile din alimente, produce acid, care atacă dinţii. O variantă de luptă contra depunerii plăcii dentare este periajul dinţilor cu pastă de dinţi care conţine fluor. Dar pentru că tot se formează carii, cercetătorii caută variante mai eficiente. Cu rezultate bune pare a fi metoda oamenilor de ştiinţă spanioli. Aceştia au cultivat bacterii responsabile de bolile dentare sub formă de biofilm. Apoi, au scufundat acest biofilm o perioadă scurtă în mai multe lichide, printre care vin roşu, vin roşu fără alcool, vin roşu îmbogăţit cu extract de sâmburi de struguri, apă şi alcool etilic de 12%. După aceea, au comparat viteza de distrugere a acestor bacterii. Aşa au constatat că vinul roşu elimină cel mai rapid şi mai eficient bacteriile.

Cel alb poate distruge dinţii

Şi dacă vinul roşu ajută la combaterea cariilor, cel alb poate distruge smalţul şi face dinţii mai sensibili. Situaţia poate fi agravată dacă persoana care a băut vin alb se spală imediat pe dinţi. Asta pentru că periajul imediat după consumul acestor băuturi înrăutăţeşte situaţia. Cercetătorii au însă şi o veste bună: mâncarea ce conţine mult calciu poate înlătura efectele negative. Aşa ar putea fi explicat şi obiceiul ca băutorii de vin alb să consume brânzeturi.

Există şi alte studii care susţin că vinul roşu poate afecta albul dinţilor din cauza conţinutului mare de tanini. Pentru a combate efectul colorant, spălaţi-vă pe dinţi sau beţi multă apă imediat după ce aţi băut un pahar cu vin roşu