Main menu

header

480 12 1de Cătălina Tăgârță

Mai devreme sau mai târziu, fiecare om poate suferi de urticarie. Afecțiunea este caracterizată prin erupții mici, roșii, care dau mâncărimi insuportabile, dar care, în majoritatea cazurilor, dispar la fel de repede cum apar, chiar fără să lase urme pe piele. La prima vedere, pare a fi o problemă minoră de sănătate, însă lucrurile nu sunt nici pe departe atât de simple, afirmă medicul dermatolog Nazila Saki (foto), de la Centrul Medical Mediclass. Mai mult, specialista avertizează asupra tratamentelor greșite ce se recomandă pentru vindecarea urticariei.

„Apare sub formă de papule, placarde sau leziuni mai mari”

- Doamnă doctor, care sunt simptomele urticariei? De ce se plânge pacientul atunci când se adresează medicului?

480 12 2- Urticaria poate apărea sub formă de papule (bubițe), placarde, niște leziuni mai mari în dimensiune, sau sub formă mai gravă, de edem quincke - cunoscut ca şi simptom inflamator al căilor respiratorii. Acesta din urmă se manifestă printr-o umflătură bine delimitată, tare, de culoare roz pal, pruriginoasă, deci care produce o senzație de mâncărime.

- Dar bubițele acestea mici sunt dureroase, ustură, pacientul prezintă mâncărimi?

- Acestea prezintă mâncărimi și aspect inestetic al pielii. Dacă ar fi să facem referire la gravitatea bolii, putem spune că „urticaria nu te omoară, dar nici nu te lasă să trăiești”, fiindcă mâncărimile pot deveni uneori insuportabile.

„Cauzată de consumul unor medicamente”

- Care sunt cauzele apariției acestei probleme de sănătate?

- Pot fi foarte multe cauze: urticaria poate apărea de la consumul anumitor alimente (fructe, produse conservante, maioneze, ketchup, condimente); dar de vină pot fi și medicamentele. Alte cauze: aplicarea pe piele a anumitor alifii ori creme cosmetice și chiar medicale.

- Unde apare? Există anumite zone ale corpului unde se instalează mai mult?

- Apare peste tot. Este eritem localizat, deci o urticarie localizată, care apare pe mâini, în zona abdominală (posterioară sau anterioară); dar poate fi și generalizată - spre exemplu, în cazul în care e vorba despre o cauză medicamentoasă.

- Și atunci trebuie întreruptă și medicația?

- Da. Se scot din alimentație și din uz toate cele amintite, și apoi se vor reintroduce pe rând.

- Căpșunile, de exemplu, pot provoca urticarie?

- Da. Sunt foarte multe produse: căpșuni, kiwi, banane, pește conservat etc.

„Un episod poate dura de la câteva zile la săptămâni”

- Cam cât poate dura un episod?

- Depinde. Poate fi o urticarie foarte ușoară, care durează câteva zile, sau poate fi una foarte întinsă, situație în care trebuie luate niște medicamente pe cale orală sau local, unde tratamentul durează chiar și trei-patru săptămâni.

- Și în cazurile grave?

- În cele grave, când apare și edem quincke, pacientul se duce imediat la dermatolog sau la spitalul de urgență, pentru că, în acest caz, trebuie făcută și o perfuzie, care e foarte importantă, căci, dacă nu se acționează rapid, din cauza inflamării căilor respiratorii și a blocării respirației, se poate ajunge și la deces.

„Pustulele se pot instala pur și simplu sau în urma gratajului”

- E mai frecvent întâlnită la femei, copii, adulți?

- La toți, dar la femei și copii poate puțin mai mult.

- Cum se pune diagnosticul?

- În momentul în care omul vede că apar bubițe/pustule/leziuni de culoare rozalie pe corp, care se înmulțesc, trebuie să ajungă imediat la un medic dermatolog. Problema este că mulți confundă afecțiunea cu o alergie, și nu iau măsuri, dar când văd că din nimic sau din ceva mic se ajunge la leziuni mari trebuie neapărat să se adreseze medicului.

- Dar semnele urticariei apar pur și simplu, fără să atingem zona?

- Pot apărea și la grataj (n.r. - scărpinat), iar la o persoană care are un ten alergic deja se vede foarte bine chestia asta. Deci, dacă ați mâncat ceva, ați luat medicamente, ați avut contact cu o substanță și apare această urticarie, adresați-vă neapărat medicului!

„Pentru excluderea altor afecțiuni se fac analize de sânge”

- Cu ce alte afecțiuni dermatologice poate fi confundată urticaria? Căci, așa cum ați amintit, oamenii poate spun: „Ah, lasă că nu-i nimic, bubițele trec de la sine...”

- Urticaria poate fi confundată cu foarte multe afecțiuni. Există multe boli dermatologice cu diagnostic diferențiat: eczeme, psoriazis, eritem polimorf, boala parapsoriazis etc.

- În afară de examenul clinic și de modificarea meniului/îndepărtarea anumitor produse cosmetice/medicamentoase se mai fac și analize?

- Da, dar depinde de la caz la caz. Și dacă e o urticarie generalizată oricum durează până la aflarea cauzei. Dacă aceasta e de natură internă, spre exemplu, se impune a se face o ecografie sinusală, una abdominală, o radiografie la plămâni, un control stomatologic... Și, evident că se fac și analize de sânge, pentru a exclude alte afecțiuni.

„Atenție la acarieni sau la problemele dentare!”

- Deci sinuzita se poate face vinovată de urticarie?

- Da. Au fost situații când tot căutam cauze, și căutam, și doar în momentul în care am trimis pacientul să facă o radiografie sinusală și a fost identificată sinuzita cronică, iar bolnavul a primit tratament corespunzător, cu antibiotic, s-a rezolvat și sinuzita, a dispărut și urticaria. Acarienii, apoi, la fel ca infecțiile dentare, sunt alte cauze care susțin problema. Dar boala poate fi și de ordin parazitar, de vină fiind şi părul animalelor casei.

„Nu folosiţi produse netestate dermatologic!“

- Ce trebuie făcut în scop preventiv?

- Pacienții trebuie să observe la ce anume au reacție și dacă, de exemplu, au alergie la anumite alimente, trebuie să le evite. Câteodată există și produse care fac rău fără să le consumi, doar mirosindu-le. De aceea, e bine să nu se dea produse sau substanțe netestate dermatologic. Apoi, mai sunt și persoane alergice la praf sau la albine, cazuri în care, din nou, se poate ajunge la edem quincke. În aceste situații e ideal să se păstreze distanța până se află cauza.

„În cazurile grave, când apare și edem quincke, pacientul trebuie să se ducă imediatla dermatolog sau la spitalul de urgență, pentru că, dacă nu se intervine rapid cu medicație sau cu perfuzii, din cauza blocării respirației, se poate ajunge și la deces“