Main menu

header

481 12 1de Raluca Grințescu

Acest oligoelement esenţial, care se găseşte în organismul uman în mici cantităţi şi este esenţial pentru sănătatea fizică şi mentală, distruge bacteriile și virusurile nedorite, și nu numai. Este interesant că medicina ayurvedică știa acest lucru încă de pe vremea când bacteriile erau o noțiune necunoscută științei. Ayurveda recomandă și astăzi păstrarea apei de băut în vase de cupru.

Anihilează bacteria E-coli

481 12 2Egiptenii antici foloseau ulcioare și căldări de cupru pentru a menține apa proaspătă. Chiar și în prezent, pentru serviciul de la Templul lui Shiva din orașul indian Rameswaram, se folosesc vase mari, din cupru, pentru a depozita apa adusă din Fluviul Gange, spre a-i fi oferită zeului Shiva. Apa păstrată în felul acesta rămâne proaspătă ani la rând. Potrivit oamenilor de știință, recipientele de cupru pot fi răspunsul în ceea ce privește anihilarea bacteriei E-coli, care trăiește în intestinul omului și al tuturor animalelor cu sânge cald, producând îmbolnăviri grave. Specialiștii britanici au efectuat cercetări în acest sens, iar concluzia experimentelor a fost aceea că ionii de cupru omoară această bacterie periculoasă, performanță nemaiîntâlnită la niciun alt metal, nici măcar la aur.

Metal sănătos pentru organism

481 12 3Așadar, dacă în spitale, restaurante, școli, grădinițe, magazine etc. utilizăm recipiente de cupru pentru depozitarea apei, putem elimina riscul infectării alimentelor cu această bacterie periculoasă. E adevărat că, în prezent, vasele de inox sunt folosite aproape exclusiv atât în localurile publice, cât și acasă, pentru că sunt mai frumoase, mai strălucitoare și mai ușor de întreținut. Cu toate acestea, cuprul este un material mult mai util și mai sănătos, și aceasta nu numai pentru că omoară bacteriile și virusurile. Acest metal s-a dovedit a avea mult mai multe proprietăți benefice pentru corpul uman: întărește sistemul imunitar, ajută organismul să utilizeze fierul din sânge, reduce acțiunea radicalilor liberi asupra țesuturilor, prevenind astfel îmbătrânirea acestora, menține consistența și sănătatea oaselor, ajută la producerea unui pigment vital al pielii, melanina, la funcționarea optimă a glandei tiroide, accelerează digestia și reduce aciditatea stomacală.

Tratament împotriva impotenței

481 12 4Femeile au tendinţa de a avea niveluri de cupru mai crescute decât bărbaţii. Sindromul premenstrual apare foarte des din cauza dezechilibrului de cupru. Acest lucru se întâmplă întrucât nivelul de estrogeni este corelat cu nivelul cuprului şi ambele cresc în perioada premenstruală. Administrarea de zinc suplimentar şi vitamina B6 poate determina scăderea cuprului suficient de mult, cât să determine o reducere a simptomelor sindromului premenstrual. Alte simptome legate de dezechilibrul de cupru sunt amenoreea, dismenoreea, fibroamele uterine, chisturile ovariene, boala inflamatorie pelvină, mastopatia fibro-chistică, endometrioza.

Cuprul este foarte util pentru menţinerea sarcinii. Studiile au arătat că femeile care au niveluri scăzute de estrogeni şi niveluri scăzute de cupru prezintă mai des pierderi de sarcină. Și cei care aveţi probleme cu impotența faceți ceea ce bărbații indieni fac de mii de ani: cumpărați-vă o cană de cupru, umpleți-o cu apă în fiecare seară la culcare și beți-o dimineața, imediat după trezire. Cuprul din această apă ajunge în celulele corpului, unde este absorbit în aproximativ 45 de minute. De aceea, este recomandat să nu se bea și să nu se mănânce nimic în acest interval.

Importanța sa în sistemul nervos

Cuprul mai este numit şi „mineralul emoţional”. Un biochimist american, doctorul Eck, creatorul sistemului de reechilibrare nutriţională, spunea că diencefalul sau creierul vechi este cel care are nevoie de cupru. Neocortexul sau creierul nou are nevoie de zinc. Acest neocortex este asociat cu emoţii mai „rafinate” precum raţionamentul, compasiunea şi iubirea. Când apare un dezechilibru între cupru şi zinc, persoana se reîntoarce la comportamentul „creierului primitiv”, aşa-numitul „creier animal”, foarte emoţional. De aceea se declanşează orice fel de probleme emoţionale cu putinţă - de la depresii până la anxietate şi violenţă, la tulburări obsesiv-compulsive, tulburări bipolare, fobii şi schizofrenie. Atacurile de panică, migrenele, senzaţia de ceaţă şi confuzie mentală, agitaţia mentală, insomnia, nervozitatea, iritabilitatea şi altele implică cuprul. Cuprul este legat de violenţa prezentă în lume, pentru că acest oligoelement accentuează emoţiile şi determină un comportament fixist, rigid şi intolerant.

Adio anemie!

Cuprul este un mineral indispensabil organismului. El se găsește în toate organele și țesuturile: ficat, creier, inimă, rinichi, mușchi. Lipsa acestui element poate da anemii severe. De aceea, nu neglijați alimentele care îl conțin în cantități importante: stafidele, cerealele (în special grâul), fasolea și mazărea. Dar, în același timp, rețineți că, în ziua de azi, cerealele, legumele și fructele cultivate intensiv au un conținut mai scăzut de cupru decât cele crescute natural, din cauza solului sărăcit în minerale. Vorbind despre avantaje, iată și lista afecțiunilor și a bolilor care pot fi prevenite sau ameliorate în urma consumului de alimente cu cupru: alergiile, chelia, leucemia, osteoporoza, ulcerul stomacal, artrita reumatoidă. În concluzie, cuprul este un mineral vital pentru organismul nostru. Medicii recomandă ca măcar o dată la doi ani să facem un set de analize, astfel încât lipsa acestuia să fie sesizată din timp, deoarece, fără cupru, sănătatea noastră este în pericol.

Calităţi versus defecte

Există o „personalitate cuprică”, în care excesul de cupru determină anumite comportamente. Trăsăturile pozitive includ natura emoţională, sensibilă, cu orientare artistică şi naivitate copilărească. Adesea, persoanele cu nivel crescut de cupru arată mult mai tinere decât sunt în realitate. Dacă personalitatea nu este complet integrată sau cuprul este prea ridicat, atunci apar şi trăsăturile negative: senzaţie de rătăcire mentală, gânduri multiple şi rapide, trăirea într-o lume imaginară şi naivitatea. Alte calităţi sunt copilăreala excesivă, emoţiile excesive, sentimentalismul, o tendinţă spre depresie, frici, furie ascunsă şi resentimente, fobii, psihoze şi violenţă. Artiştii, inventatorii şi alte tipuri „hipercuprice” trăiesc „pe muchie de cuţit”, tocmai din cauza nivelului crescut de cupru. Personalităţile de tip cupric sunt mai atrase de alimente precum zahărul şi dulciurile sau alimentele sărate, din cauza insuficienţei glandei suprarenale. Sucul de fructe poate fi de ajutor temporar, dar uneori poate accentua simptomele.

Persoanele care iau suplimente cu zinc e bine să știe că acesta împiedică buna absorbție a cuprului provenit din alimente. De aceea, în special acestora li se recomandă folosirea curentă a vaselor de cupru