Main menu

header

490 13 1de Gabriela Niculescu

Telefonul mobil a devenit nu doar un accesoriu, ci mai ales un obiect indispensabil, de care mulţi dintre dumneavoastră nu vă mai puteți lipsi. Un prim semn al dependenţei de telefonul mobil este nevoia de a-l verifica în mod constant. V-aţi gândit însă cum gadgetul favorit poate crea probleme serioase de sănătate? Specialistul Ropharma, doctor Tania Bejan (foto), explică şi analizează care sunt modalităţile prin care telefonul mobil influenţează diverse aspecte fizice la nivelul organismului.

Coloana vertebrală suferă

Corpul este rezultatul acţiunilor noastre de zi cu zi. Atunci când folosim telefonul mobil, poziţia normală a corpului se modifică, existând tendinţa de a ţine aplecat înainte capul. Acest lucru dăunează coloanei vertebrale, cauzând dureri în zona gâtului şi a umerilor. În partea superioară a coloanei există nervi care suferă din cauza posturii din timpul utilizării telefonului mobil. Consecinţele acestei probleme sunt senzaţia de oboseală şi instalarea rigidităţii în aceste zone.

Utilizarea frecventă vă supune riscului de apariţie a miopiei

490 13 2Folosirea telefonului mobil cauzează în cea mai mare parte și ochilor. Astfel, concentrarea pentru o perioadă îndelungată asupra unui obiect mic poate determina senzaţia de usturime şi poate duce la apariţia inflamaţiilor sau a infecţiilor. Prezbiopia este o boală care se instalează atunci când capacitatea de concentrare asupra obiectelor apropiate scade şi se manifestă, în general, după vârsta de 40 de ani. În cazul utilizării mobilului, distanţa dintre ochi şi ecran este mult mai mică decât în cazul unei cărţi. Oamenii observă acest aspect doar în momentul în care citesc o carte sau un ziar, însă, cu timpul, persoanele care sunt cu ochii toată ziua pe telefonul mobil sunt supuse unui risc mai mare de apariţie a miopiei sau pot avea probleme cu vederea mult mai devreme, prezentând riscul de a purta ochelari încă de tineri.

Butonarea duce la tendonite

O altă parte a corpului care poate avea de suferit din cauza smartphone-ului este tenul. Atunci când vorbim la telefon mai multe ore, ecranul, care stă lipit de faţă, se încălzeşte, iar pielea este supusă unui risc mult mai mare de apariţie a erupţiilor cutanate sau a iritaţiilor. În plus, acţiunea de a butona constant telefonul are efectul de a tensiona încheieturile mâinilor, ducând în timp la apariţia tendonitei.

Rezoluţia ridicată distruge calitatea somnului

Multe dintre problemele cauzate de dependenţa de telefonul mobil sunt legate şi de auz. Volumul mult prea ridicat al căştilor afectează auzul, o consecinţă imediată fiind incapacitatea de a auzi, mai ales atunci când există un zgomot de fundal. Căştile primite la achiziţionarea telefonului nu sunt adaptate corespunzător urechii, astfel că tendinţa este de a mări volumul.

Atât telefoanele mobile, cât şi calculatoarele sau tabletele emană, de obicei, o lumină albastră, care interferează cu hormonii naturali precum melatonina, responsabilă cu instalarea naturală a senzaţiei de somn. În cazul în care rezoluţia ecranului este mult prea mare, somnul vă este afectat şi, astfel, nu vă mai odihniți bine şi suficient.