Main menu

header

490 13 3de Cătălina Tăgârță

Ice Bucket Challenge sau provocarea „găleții cu gheață” a ajuns şi în România. Deși scopul campaniei este unul nobil - strângere de fonduri pentru cercetarea în domeniul sclerozei laterale amiotrofice, pentru care în prezent nu se cunoaște niciun leac -, acest act caritabil îi poate pune în pericol de moarte pe cei care acceptă provocarea, arată specialiştii.

Un neozeelandez a făcut atac de cord

Până acum, numeroase vedete au acceptat provocarea Fundaţiei ALS pentru a strânge fonduri. Printre celebrităţile care şi-au turnat apă rece pe cap se numără Oprah, Britney Spears, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Lady Gaga, Charlie Sheen, dar și multe nume sonore din România, printre care Andreea Esca, Tudor Chirilă, Pavel Bartoș, Loredana sau Horia Ivanovici. Au fost însă și persoane care au acceptat provocarea doar parțial, donând bani pentru campanie fără să-și pună viața în pericol. Căci, potrivit specialiștilor, chiar există motive de îngrijorare. După ce neozeelandezul Willis Tepania (40 de ani), care consumase în prealabil alcool, a făcut stop cardiac imediat după ce și-a turnat gheață pe cap, conaționalii săi au făcut cercetări și trag acum un semnal de alarmă: expunerea bruscă a capului şi a feţei la apă rece poate declanşa „reflexul de scufundare”, care determină oprirea respiraţiei.

Se poate produce „reflexul de scufundare”

490 13 4Potrivit doctorului Stephen Wealthall, din Noua Zeelandă, care a studiat expunerea bruscă a capului la apă rece, gestul de a turna apă cu gheaţă pe cap poate fi fatal chiar şi în cazul în care persoana în cauză nu a consumat alcool. Aruncarea cu apă rece pe neaşteptate pe cap este un pericol extrem. Există posibilitatea ca unii oameni să moară pe loc, iar alții, ulterior, din cauza acestui joc. În cele mai multe cazuri, respiraţia revine la normal după ce capul nu mai este acoperit de apă rece. Dar există şi posibilitatea să se producă „reflexul de scufundare”, de protejare a căilor respiratorii şi închidere a laringelui şi încetinirea ritmului cardiac. „Afectaţi pot fi şi cei care au probleme cardiace, existând posibilitatea unor atacuri de cord”, a declarat Stephen Wealthall, citat de publicaţia „The New Zealand Herald”.

Se estimează că peste 5.600 de oameni suferă

de scleroză laterală amiotrofică. Până acum s-au strâns circa 100 de milioane de dolari, bani care vor fi folosiţi în cercetarea medicală. Dacă ați fost provocat să vă puneți gheață pe cap și nu sunteți de acord să faceți asta, e bine să știți că puteți dona și fără a vă pune sănătatea în pericol