Main menu

header

de Dana Purgaru

Probleme cu memoria pentru cei cu grupa de sânge AB

Cei care au grupa de sânge AB ar putea prezenta un risc mai crescut de a suferi de demenţă la bătrâneţe, sugerează un studiu al cercetătorilor de la Colegiul de Medicină de la Universitatea din Vermont. Aceștia au analizat informaţii despre aproximativ 30.000 de persoane cu vârsta de peste 45 de ani şi au identificat 495 de persoane în cazul cărora au apărut probleme în gândire şi pierderi de memorie în timpul celor trei ani cât a durat studiul. Voluntarii cu grupa AB au prezentat un risc cu 82% mai mare de a suferi de demenţă.

Aceeaşi rată de supravieţuire

Femeile cu cancer la un sân care au optat pentru o dublă mastectomie (îndepărtarea chirurgicală a ambilor sâni) au supraviețuit tot atât de mult cât cele care au fost supuse unei operații de extirpare a tumorii urmate de radioterapie, arată un studiu american. Cercetarea a fost efectuată între 1998 și 2011, de profesori de la Universitatea din Stanford, pe aproape 190.000 de femei din California care suferă de cancer la sân.

Poluarea din gospodărie ameninţă populaţia lumii

O treime din populația planetei se află sub riscul unor probleme de sănătate sau chiar de moarte prematură, din cauza poluării prezente în aerul din propria gospodărie, potrivit unui studiu recent realizat de un grup de cercetători americani şi britanici. Printre persoanele cel mai expuse acestui pericol sunt familiile care utilizează combustibil solid, precum lemn sau cărbune, pentru gătit sau pentru a se încălzi. Acestea riscă infecții respiratorii, bronșite cronice, astm şi cancer pulmonar, de nas sau de gât.

Ochelarii, înlocuiţi de un implant ocular

Un implant ocular minuscul, care ar putea conduce la eliminarea pentru totdeauna a nevoii de a purta ochelari pentru lectură, a fost creat de cercetătorii americani. Intervenţia chirurgicală constă în plasarea implantului, cunoscut sub denumirea „Raindrop” („Picătură de ploaie”), în spatele corneei, cu scopul de a remedia problemele de vedere asociate cu prezbitismul. Procedura, ce înlocuieşte operaţia cu laser, este nedureroasă, durează doar zece minute şi a început deja să fie utilizată.

Proiect inedit: bio-banca

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” a lansat un proiect de înființare a unei bio-bănci care să conțină probe biologice de la 4.300 de pacienți români cu diferite tipuri de cancer, precum și date demografice, clinice și despre stilul de viață al acestora. Proiectul, intitulat „RomCan”, va fi realizat în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică, deCODE Genetics din Islanda și Universitatea Reykjavik, și are ca obiectiv catalogarea variației genetice în probele biologice stabilite. Prin acest proiect, cu durata de 34 de luni, vor fi evaluați factorii de risc genetici asociați cu tipurile de cancer în România. Bio-banca va conține ADN-ul a 4.300 de pacienți.