Main menu

header

712 18 1de Cătălin Tăgârță şi Daniel Alexandrescu

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie din România (FNPMF) trag un semnal de alarmă cu privire la comportamentul românilor pe vreme rea. Potrivit specialiștilor din domeniul medical, dacă ieșirea din casă nu reprezintă o urgență care vă poate pune viața în pericol, e important să nu porniți la drum atunci când meteorologii anunță cod portocaliu de ninsoare, ger sau/și viscol.

Reprogramați telefonic consultațiile

712 18 2Iată câteva măsuri recomandate de reprezentanții medicilor de familie: „Pacienții cu boli cronice stabilizate, care mai au medicație, sunt rugați să își reprogrameze consultațiile telefonic, pentru a evita să iasă din case în situația dată. De asemenea, persoanelor cu boli acute și urgențe minore le recomandăm să ia legătura cu medicii de familie pentru a stabili necesitatea consultației”. Specialistul va decide dacă este nevoie de solicitarea Ambulanței, pentru a nu supraaglomera serviciile de urgență cu cazuri care mai pot fi temporizate sau care nu reprezintă urgențe reale. Totodată, pentru orice sfaturi și întrebări legate de starea de sănătate nu ezitați să vă sunați doctorul sau să cereți ajutor centrelor de permanență (acolo unde există) tot prin intermediul rețelelor de telecomunicații. „Nu ieșiți din casă decât dacă este absolut necesar, caz în care trebuie neapărat să vă îmbrăcați adecvat, să vă protejați extremitățile și să vă hidratați corespunzător”, avertizează reprezentanții medicali ai SNMF și FNPMF, printr-un comunicat transmis presei.

Sunați-vă medicul de familie să întrebați dacă este nevoie să chemați Ambulanța

Dacă este nevoie, utilizați medicamente simptomatice din trusa de acasă pentru situații uzuale, dar numai după ce vă sfătuiți cu doctorii de familie. „Recomandăm să nu scoateți copiii mici din case la temperaturi exterioare sub -10 grade Celsius. Pentru sindroame febrile sau alte situații în cazul copiilor, sunați-vă medicul de familie să decideți împreună dacă este nevoie de accesarea serviciului de Ambulanță”, avertizează reprezentanții medicali ai SNMF și FNPMF. Potrivit acestora, medicii de familie sunt la program la cabinete și în centrele de permanență, dar nu riscați ieșind din casă decât dacă e neapărat necesar.

Protejați-vă extremitățile

712 18 3În cazul în care apar situații neprevăzute și nu puteți respecta sub nicio formă recomandările specialiștilor e important să porniți la drum doar după ce vă asigurați că vă echipați corespunzător. Încălțămintea impermeabilă, mănușile, căciula și fularul nu sunt un moft, ci accesorii care vă protejează corespunzător extremitățile. În caz contrar, riscați să vă alegeți cu degerături, răceală sau cu alte probleme de sănătate. Multe persoane folosesc în această perioadă echipamentele de schi chiar și pentru drumul către/dinspre serviciu, ceea ce nu este deloc greșit. Din contră, dacă partea de sus a corpului este protejată de o haină groasă, e absolut normal să mai puneți ceva și pe membrele inferioare. Majoritatea persoanelor care se plâng de frig sunt cele care îmbracă la -20 de grade Celsius aceleași perechi de pantaloni pe care le-au folosit și în lunile de toamnă, când afară erau 20 de grade Celsius cu plus. Cu cât temperatura scade mai mult, cu atât e mai important să vă îmbrăcați mai gros, întrucât în caz contrar confortul termic dispare.

Nu plecați la drum cu rezervorul gol

Înainte de orice călătorie cu mașina trebuie să vă asigurați că aveți la dumneavoastră apă, eventual un termos și ceva de mâncare. De asemenea, nu uitați să puneți în portbagaj instrumentele necesare pe timp de iarnă, cum ar fi: o lopată, un sac cu nisip, racletă, pătură etc. Nu plecați la drum fără să treceți mai întâi pe la benzinărie. În cazul în care aveți ghinion și veți rămâne înzăpezit, e important să puteți face cald în mașină. În ceea ce privește copiii, faceți tot posibilul să îi lăsați acasă, la căldură!

La săniuș, cei mici au nevoie de echipament lejer, impermeabil

Joaca în zăpadă este sportul preferat al celor mici în acest anotimp. Totuși, înainte să îi lăsați să iasă din casă, asigurați-vă că sunt îmbrăcați corespunzător și că au mănuși, dar nici nu îi înfofoliți prea tare dacă merg la săniuș. Regula medicilor spune că cel mic trebuie îmbrăcat doar cu un strat de haine mai mult decât adultul atunci când iese la plimbare, iar când merge la joacă, e bine să aibă un echipament cât mai lejer, preferabil un costum impermeabil. Astfel se va putea juca în voie în zăpadă, nu va transpira prea tare și nici nu se va uda.

Potrivit comunicatului SNMF și FNPMF, cabinetele medicilor de familie aflate în contract cu casele și centrele de permanență active sunt afișate pe paginile web ale Caselor Județene de Asigurări de Sănătate și ale Direcției de Sănătate Publică Județene

Pasionaţii off-road vă pot susţine în cazul unui incident

În cazul în care rămâneți înzăpeziți sau vă pierdeți pe lângă pârtia de schi, primul lucru care vă vine în minte este să anunțați cunoscuții sau să sunați la numărul unic 112. Întrucât ninsoarea a cuprins toată țara, optați pentru drumurile cunoscute, care știți că sunt practicabile și renunțați la ocolișuri/drumuri de scurtătură între localități, peste câmp. Dacă totuși se întâmplă să rămâneți blocat, puteți cere ajutorul și pe site-ul pasionaților de off-road din România: www.rescue4x4.ro. Trebuie să știți însă că platforma nu este un înlocuitor al instituțiilor ce se ocupă cu situații de urgență, iar în cazul în care incidentul este grav, reprezentanții site-ului chiar recomandă să apelați numărul 112. Sugestiile Rescue4x4.ro pentru cei care au nevoie de membrii comunității: când raportați un incident, descrieți cât mai precis situația în care vă aflați, starea meteo locală, tipul terenului etc.; rămâneți într-o zonă în care aveți semnal la telefon, astfel încât membrii Rescue4x4 să vă poată contacta; nu vă panicați și rămâneți calm! În momentul în care raportați incidentul, comunitatea se va mobiliza pentru a vă ajuta; nu vă îndepărtați prea mult față de locația pe care ați raportat-o; evaluați situația și fiți cât mai comunicativ și deschis cu membrii care vă contactează. În cazul în care o singură mașină vă poate ajuta și vi s-a confirmat deja că este cineva pe drum, comunicați-le acest aspect celorlalți membri și reveniți cu un telefon doar dacă situația se înrăutățește sau dacă este nevoie de ajutor suplimentar.