de Roxana Istudor şi Silviu Ghering
Pentru a evita cele mai comune greșeli pe care le fac persoanele care se pensionează, este nevoie de realism cu privire la planuri și o evaluare corectă a viitorului potențial. Cum s-a demonstrat că este ușor să fie făcute erori, specialiștii le pun în lumină, astfel încât să poată fi ocolite și nimic să nu umbrească anii de liniște binemeritată.
Renunțarea la locul de muncă
Lucrătorul mediu își schimbă locul de muncă de aproximativ 12 de ori în timpul carierei. Mulți oameni fac aceste treceri fără să-și dea seama că pot să „lase bani” în urmă, sub formă de contribuții ale angajatorului la planul de pensie, de împărțirea profitului sau de opțiunile de a avea acțiuni ale companiei. De aceea, specialiștii recomandă persoanelor care se apropie de vârsta de pensionare să nu-și părăsească locul de muncă prea ușor și mai ales să fie foarte atente la opțiunile amintite.
Lipsa unui plan financiar
Pentru a evita sabotarea propriei pensionări și dificultățile financiare, se recomandă elaborarea unui plan care să ia în considerare vârsta de pensionare planificată, locul de retragere, starea generală de sănătate și stilul de viață, toate acestea intrând în ecuația unui proiect de economisire care să înceapă cât se poate de repede, întrucât cel mai mare aliat al acumulării de rezerve financiare este timpul. Puteți solicita sfatul unui planificator financiar acreditat pentru a vă asigura că proiectul pe care îl aveți în minte are șanse de a deveni realitate.
Investiții riscante
Una dintre greșelile frecvente care pot surveni cu puțin timp înainte de retragere este tentația investițiilor neinspirate. Economiile pentru pensie pot fi pierdute foarte ușor, așa că specialiștii recomandă apelul la un consilier financiar de încredere, care să vă ferească, de exemplu, de plata unor comisioane mari pentru fondurile mutuale cu performanțe slabe. Pentru majoritatea celor care doresc să-și mențină în siguranță su- mele alocate unei pensionări liniștite, opțiunile bune includ fonduri tranzacționate la bursă.
Indiferența față de crearea unui buget alocat
Potrivit statisticilor curente, mai mult de 40% dintre americani au mai puțin de 10.000 de dolari economisiți pentru pensionare. Cea mai bună întrebare pe care și-o poate pune fiecare este… cam cât timp ar dura banii din cont atunci când nu va mai exista un salariu consistent și în condițiile în care pot apărea tulburări economice care să implice inflație, probleme de sănătate sau orice alt eveniment care să necesite bani în plus. Așadar, una dintre cele mai mari erori pe care le pot face cei care se gândesc la pensionare este să nu aibă un buget special, creat din timp, pentru retragerea de pe piața muncii.
Încasarea economiilor și îndatorarea
În cazul în care aveți sume economisite în fonduri special dedicate pensionării și le încasați înainte de termenul limită, veți pierde o parte importantă din sumă, iar statisticile arată că majoritatea celor care au făcut acest lucru nu s-au mai întors la același nivel de economisire, întrucât timpul necesar acumulării nu a mai fost de partea lor. De asemenea, o altă eroare de evitat înainte de pensionare este îndatorarea. La vârsta retragerii, proiectele care se realizau foarte ușor în tinerețe cer mai mult timp și un efort mai susținut. Îndatorarea este o povară care poate afecta sever economiile de-o viață destinate unei vieți tihnite la pensie.
Așteptarea ca relațiile de familie să rămână neschimbate
Familiile sunt interdependente, iar pensionarea poate influența atât copiii, cât și nepoții celui care se retrage, iar asta poate duce la unele schimbări. Una dintre cele mai frecvente erori este convingerea că, având mai mult timp la dispoziție, cei care s-au pensionat vor începe să-și viziteze copiii foarte des. Potrivit experților, mai indicat este ca fiecare persoană care se retrage din activitate să-și găsească hobby-uri și activități în comunitate care să le pasioneze, întrucât asta le asigură independență, o viață mai îndelungată și mai sănătoasă.
Ușa deschisă însingurării
Pensionarea nu este sfârșitul lumii, dar poate să genereze izolare socială. Potrivit statisticilor, 45% dintre americanii cu vârsta peste 65 de ani sunt separați, văduvi sau divorțați. Mai ales în aceste cazuri, specialiștii recomandă lupta împotriva însingurării. În timp ce există persoane care sunt foarte fericite să trăiască singure, cei mai mulți sunt afectați pe multe planuri de lipsa interacțiunilor cu ceilalți. Puteți construi o rețea socială în care să comunicați activ cu alte persoane de aceeași vârstă, puteți să vă implicați în diferite activități care să vă distreze sau puteți adopta un animal de companie.
Job part-time pentru a umple un gol… emoțional
Una dintre cele mai frecvente erori pe care le poate face o persoană la vârsta pensionării este să-și ia un job part-time doar pentru a umple golul lăsat de fostele interacțiuni de la locul de muncă. Dacă pe de o parte mulți pensionari rămân activi pentru că le place ceea ce fac și experiența lor îi face utili în numeroase domenii, pe de altă parte, a lucra doar pentru a nu fi singur sau pentru a „toca” timpul nu va aduce satisfacția scontată, întrucât randamentul nu mai poate fi același ca în anii tinereții, iar eventualele eșecuri vor fi mult mai greu de gestionat.
Neglijarea aspectului fizic
Înaintarea în vârstă nu mai înseamnă de ceva vreme o temă despre care nu se vorbește sau o perioadă de retragere din societate. Dimpotrivă: pensionarii sunt turiști activi, merg la sălile de fitness și participă la concursuri de dans, își pun experiența la dispoziția celor tineri, își com- pletează studiile sau își deschid afacerile la care au visat întotdeauna. În același tablou intră și o potențială eroare, des întâlnită: neglijarea aspectului fizic. Cum îmbătrânirea este un proces firesc, este la fel de firesc și la pensie să vă îngrijiți dinții, părul, pielea, corpul, sănătatea emoțională și forma fizică.
Prietenii sunt şi mai importanţi după pensionare pentru a evita calea spre însingurare în lipsa socializării „obligatorii” zi de zi la serviciu
Mutarea într-o locuință mai mică după pensionare poate fi o eroare, întrucât un cartier nou și o comunitate necunoscută pot avea impact major și asupra finanțelor personale, și asupra socializării
Nervozitatea, nerăbdarea, dezordinea
De foarte multe ori, pensionarii tind să devină nerăbdători, pentru că au impresia că nu mai au timp suficient pentru un plan sau altul. Dar aceasta este o eroare de percepție, afirmă specialiștii, întrucât în această stare de nervozitate care generează nerăbdare se pot lua decizii pripite, care să nu fie benefice. Ca orice schimbare majoră a vieții, pensionarea implică aspecte pe care cel care se retrage nu le poate evalua decât confruntându-se cu ele, astfel încât se recomandă răbdarea necesară pentru a lăsa lucrurile să se așeze în noul echilibru. De asemenea, experții recomandă persoanelor care se retrag la pensie să nu se lase copleșite de dezordine doar pentru că nu mai au un program zilnic riguros și obligatoriu. Ordinea în exterior îndeamnă întotdeauna la acțiune și reflectă ordinea în gândire.