Main menu

header

15-06-1de Cătălina Tăgârţă

De când a început criza, din ce în ce mai mulţi oameni nu îşi mai găsesc de lucru. După ce au fost date în şomaj sau au rămas pur şi simplu fără job, majoritatea persoanelor n-au mai reuşit să se reintegreze pe piaţa muncii. Acest lucru e confirmat şi de statistici, potrivit cărora aproximativ 40% dintre români şi-au găsit de lucru abia după un an de când au fost concediaţi. Laura Chilom (foto), HR consultant în cadrul firmei online de recrutare eJobs, vă oferă câteva sfaturi ce vă pot ajuta să vă găsiţi mai uşor un nou job în această perioadă, şi astfel veniturile dumneavoastră să crească simţitor.

„Angajatorului îi e imposibil să citească toate CV-urile primite”
În prezent se vorbeşte despre o creştere semnificativă a numărului de aplicaţii la posturile vacante faţă de perioada de dinainte de criză. „Practic, sunt cu 80%-90% mai multe aplicaţii pentru o singură poziţie faţă de perioada de dinainte de criză. În aceste condiţii, angajatorului îi este practic imposibil să citească toate CV-urile primite. De aceea se pune întrebarea: «Cum puteţi să-l convingeţi pe un angajator care primeşte 100 de CV-uri ca al dumneavoastră să vă cheme la interviu?» Trebuie să aveţi anumite puncte forte, care să trezească interesul persoanei care vă evaluează candidatura sau să puneţi accent şi pe prezentarea aptitudinilor, a competenţelor şi a motivaţiilor personale, pe lângă prezentarea parcursului profesional”, ne-a spus Laura Chilom. În plus, pentru viitorul şef contează foarte mult disponibilitatea de a vă deplasa în altă ţară sau în alt oraş, în funcţie de nivelul de business al companiei.

Scrisoarea de intenţie vă măreşte şansele
Aşadar, dacă sunteţi în căutarea unui loc de muncă trebuie să vă faceţi CV-ul foarte conştiincios. Acesta nu trebuie să aibă greşeli ortoepice sau de punctuaţie şi este indicat să conţină o fotografie decentă şi recentă.
Nu uitaţi nici de scrisoarea de intenţie, pentru că ea vă poate mări semnificativ şansele de angajare. Aceasta trebuie să fie întotdeauna adresată strict firmei la care trimiteţi CV-ul, pentru poziţia din cadrul companiei respective. Un text general nu e de mare folos, aşa că trebuie să faceţi o scrisoare de intenţie impecabilă, care să lase o impresie bună despre dumneavoastră celor care o citesc.

Un CV redactat greşit poate fi un dezastru
Trebuie să fiţi atenţi şi la partea ce vă poate influenţa negativ candidatura. „Este de preferat ca CV-ul să nu fie structurat pe mai mult de o pagină. În cazul profilurilor foarte experimentate, CV-ul pe mai multe pagini este acceptat, dar informaţiile prezentate trebuie să aducă un plus de valoare candidaturii dumneavoastră. Mai mult, absenţa structurii sau a alineatelor poate fi un dezavantaj”, ne-a declarat reprezentantul eJobs. Este important să lăsaţi spaţiu între rubrici atunci când vă redactaţi „cartea de vizită” pentru interviu, întrucât ea trebuie să fie suficient de aerisită pentru a fi parcursă rapid, iar lectorul să obţină uşor informaţiile dorite. Absenţa rezultatelor, un obiectiv profesional vag, exprimat neclar, un CV impersonal sau adresa de mail neprofesionistă vă pot lăsa şomeri în continuare. Cele mai plăcute adrese de mail pentru angajatori sunt cele care desemnează numele şi prenumele.

Învăţaţi să vă vindeţi!
Nu uitaţi să strecuraţi la loc vizibil, în CV sau în scrisoarea de intenţie, motivul pentru care angajatorul ar trebui să vă aleagă pe dumneavoastră şi nu pe altcineva. Mulţi patroni îşi pun această întrebare şi e posibil să fie chiar una dintre probele-capcană de la interviu. Angajatorul va dori să vă ofere un anumit loc de muncă numai dacă observă că sunteţi persoana care poate aduce anumite beneficii firmei. De aceea, nu ezitaţi să-i spuneţi ce puteţi face pentru el. Evitaţi expresii precum: „Caut oportunităţi pentru promovare”, deoarece viitorul şef preferă sintagmele de genul: „Dacă veţi cumpăra acest produs o să obţineţi multe beneficii speciale”, aşa că e important să ştiţi să vă vindeţi.

Interviul telefonic, tot mai des întâlnit
Din ce în ce mai multe companii propun un interviu telefonic înainte de a decide dacă doresc să vă întâlnească faţă în faţă sau nu, pentru a face astfel o primă selecţie a potenţialilor candidaţi. De aceea, este bine să fiţi pregătiţi în orice moment pentru acest tip de contact. „Este foarte important să atrageţi atenţia asupra personalităţii dumneavoastră încă din primele minute de conversaţie. Nu uitaţi de lista cu întrebări pe care vreţi să i le puneţi angajatorului şi întotdeauna lăsaţi-l pe el să închidă primul telefonul”, a completat specialista.
Acest tip de interviu poate avea şi dezavantaje, în primul rând pentru că nu puteţi vedea şi interpreta reacţiile angajatorului. Din acest motiv trebuie să acordaţi importanţă maximă intonaţiei, conţinutului întrebărilor sau răspunsurilor, pentru că ele pot fi interpretate greşit. De asemenea, înainte de finalul conversaţiei nu uitaţi să întrebaţi care va fi următoarea etapă: în cât timp o să primiţi un răspuns şi unde se va desfăşura întâlnirea faţă în faţă.

629.960 şomeri înregistraţi

Potrivit statisticilor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, numărul oficial al şomerilor români, înregistrat la 31 decembrie 2010, era de 629.960. Neoficial însă, mult mai multe persoane nu au serviciu în momentul de faţă. În plus, în raportul European Vacancy Monitor (EVM) al Comisiei Europene se arată că numărul românilor care şi-au găsit un loc de muncă în ultimul an este cel mai mic din spaţiul UE, raportat la cifra angajaţilor.

Târguri de joburi!

Nu uitaţi să urmăriţi ofertele Agenţiilor Teritoriale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (date despre acestea găsiţi şi pe site-ul www.anofm.ro) şi târgurile de joburi, organizate în diverse oraşe ale ţării. La acestea din urmă aveţi ocazia să vă întâlniţi faţă în faţă cu angajatorul şi chiar să-i spuneţi câte ceva despre CV-ul dumneavoastră, care să-i stârnească interesul.
Sfat! Cei mai mulţi dintre patroni se plâng că aproximativ 90% dintre aplicanţii pentru posturile vacante nu au nicio legătură cu cerinţele jobului. Aşadar, dacă nu corespundeţi, mai bine nu trimiteţi CV-ul.

Pont! După o zi-două e indicat să-i trimiteţi angajatorului o scrisoare în care să-i mulţumiţi pentru interesul acordat CV-ului dumneavoastră şi timpului necesar interviului telefonic.