Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Dacă sunteţi în căutarea unei locuinţe, acesta este un moment prielnic pentru tranzacţii, întrucât proprietarii au scăzut preţurile din cauza crizei economice. Însă, nu vă limitaţi doar la agenţiile imobiliare sau la anunţurile de la mica publicitate. Este important să luaţi în calcul şi varianta caselor sau a terenurilor rău-platnicilor, scoase la licitaţie de majoritatea băncilor. Chiar dacă procedura este puţin mai complicată, preţurile sunt, de cele mai multe ori, mai mici, aşa că efortul merită din plin.

Găsiţi multe oferte pe internet
Dacă vă surâde ideea prezentată de noi, puteţi începe căutările navigând pe site-ul www.executarisilite.biz. Aici sunt prezentate băncile (şi nu numai) ce scot la licitaţie bunuri, lucru care vă scuteşte de căutările inutile pe internet. Veţi vedea că fiecare link vă duce către o bancă unde ofertele sunt mai mult sau mai puţin promiţătoare. BRD Groupe Société Générale, de exemplu, vă oferă câteva informaţii despre bunuri, cum ar fi: „Teren intravilan arabil în suprafaţă de 3.161 de metri pătraţi în comuna Berceni, judeţul Ilfov, data licitaţiei 14 septembrie”, „Teren intravilan în suprafaţă de 991,53 metri pătraţi (…) municipiul Bucureşti, data licitaţiei 8 septembrie” sau „Garsonieră, suprafaţă 23,64 metri pătraţi şi cotă indiviză teren aferent construcţiei în suprafaţă de 3,78 mp (...), Călăraşi, data licitaţiei 9 septembrie”. În ceea ce priveşte preţul, site-ul informează clar: „Vânzarea se poate face la cel mai mare preţ oferit. Vă rugăm transmiteţi oferta dumneavoastră la adresa de email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.”. Aceeaşi bancă publică pe site-ul său şi câteva anunţuri cu preţuri, de genul: „Casă de locuit pe o suprafaţă de 623 de metri pătraţi, precum şi grădină de 490 de metri pătraţi, în judeţul Braşov, preţ 267.292 de lei (aproximativ 62.000 de euro), data licitaţiei 1 septembrie”.

Apartament cu trei camere în Bucureşti, de la 56.100 de euro
Banca Transilvania oferă informaţii exacte cu privire la preţ, cum ar fi: „Apartament trei camere situat în cartierul Berceni (...) având suprafaţa de 65 mp, preţ: 48.750 de euro”, însă nu sunt precizate datele la care au loc licitaţiile, acestea putând fi obţinute, la cerere, la numerele de telefon afişate. De la aceeaşi bancă, însă în localitatea Sighişoara, puteţi cumpăra o casă de 107,7 metri pătraţi, plus terenul aferent, în suprafaţă de 500 de metri pătraţi, la preţul de 33.000 de euro.
Nici ofertele Raiffeisen Bank nu sunt de ignorat. Dacă sunteţi din judeţul Hunedoara vă poate interesa o casă cu grădină în suprafaţă de 288 de metri pătraţi, ce va fi scoasă la licitaţie la 10 octombrie, la preţul de 74.250 de lei (circa 17.000 de euro), reprezentând 75% din suma la care au fost evaluate imobilul şi terenul de către experţi. Executorul judecătoresc care se ocupă de caz solicită însă o consemnare (un fel de avans) în valoare de 10% din suma de la care porneşte licitaţia. Suma trebuie depusă în contul băncii, conform anunţului de scoatere la licitaţie, cu cel puţin cinci zile înainte de licitaţie.

„Singura condiţie este achitarea anticipată a garanţiei de participare”
Potrivit reprezentanţilor Raiffeisen Bank, orice persoană interesată se poate înscrie la licitaţie prin transmiterea către executor a ofertei de cumpărare, adică preţul pe care-l oferă pentru bunul respectiv, a dovezii achitării garanţiei de participare, însemnând 10% din preţul de pornire a licitaţiei, şi a copiei de pe documentul de identitate, în cazul în care este o persoană fizică, sau după actele firmei dacă este persoană juridică. „Respectivele persoane nu trebuie să facă dovada solvabilităţii, singura condiţie este achitarea anticipată a garanţiei de participare”, ne-au declarat reprezentanţii băncii.
Este important de ştiut faptul că pentru astfel de licitaţii sunt acceptate şi credite. Totuşi, persoanele interesate trebuie să ştie că de la data licitaţiei câştigate până la plata integrală a preţului adjudecării nu trebuie să treacă mai mult de 30 de zile, iar procesul-verbal de licitaţie nu este un titlu de proprietate şi nu este luat în calcul la analiza creditului, care de regulă este acordat mai greu.
Persoanele care nu au acces la internet pot consulta listele cu bunurile în executare la primăriile localităţilor în care se află acestea. „Executorii actualizează constant lista cu bunurile în executare la avizierele primăriilor”, au completat reprezentanţii Raiffeisen Bank.

Casă în judeţul Alba, la 36.100 de franci elveţieni
Banca ING prezintă ofertele mai pe scurt, punând la dispoziţia persoanelor interesate o adresă de email, pentru detalii suplimentare, sau serviciul My’Line (telefon 021/402.83.91), în cazul în care nu aveţi acces la internet. Iată două dintre ofertele ING: „Casă de locuit situată în judeţul Satu-Mare, având o suprafaţă utilă de 80,85 mp şi terenul aferent acesteia, în suprafaţă de 1.722 mp - 30.750 de euro”, sau „Apartament cu două camere rezultat din alipirea a două garsoniere, situat în Târgovişte - 18.000 de euro”.
La Volksbank, de exemplu, un imobil cu anexe gospodăreşti, în suprafaţă de 250 de metri pătraţi, se vinde în judeţul Alba la preţul de 36.100 de franci elveţieni, adică aproximativ 9.600 de euro (la 15 septembrie), faţă de preţul la care a fost evaluat de experţi, respectiv 47.200 de franci elveţieni, banca făcând o reducere de 25%, întrucât imobilul este la a şaptea licitaţie.
Şi CEC Bank scoate la vânzare, printre altele, la 11 octombrie, un teren extravilan cu o suprafaţă de 14.142 mp, situat în Râmnicu-Vâlcea, preţul pornind de la 407.325 de lei (în jur de 95.000 de euro).

Dacia Logan de la rău-platnici, de la 7.000 de lei

Dacă sunteţi în căutarea unui autoturism, e bine să ştiţi că băncile scot la licitaţie şi astfel de bunuri mobile la un preţ mult mai mic. Ce-i drept, acestea nu sunt noi, dar puteţi găsi ceva bun şi puteţi face economii simţitoare. Un autoturism Renault Symbol Fidji, fabricat în 2005, diesel, cu 88.254 km la bord, se va vinde în Bacău, la 12 septembrie, la un preţ pornind de la 12.400 de lei (circa 2.900 de euro), iar Dacia Logan, cu capacitate cilindrică 1.461, tot pe motorină, va fi licitat în Galaţi, la 1 septembrie, pornind de la 7.000 de lei (aproximativ 1.600 de lei), potrivit site-ului BRD. Şi Librabank va scoate la licitaţie, la 5 septembrie, un autoturism Volvo S40 D, cu 197.500 km la bord, fabricat în 2003, începând de la preţul de 4.100 de euro. Însă, astfel de oferte apar frecvent la bănci, aşa că e necesar să fiţi tot timpul „pe fază” dacă vreţi să prindeţi ceva bun.

Pont! Întrucât pot apărea modificări de ultimă oră, ideal ar fi să vă adresaţi frecvent băncilor din localitatea dumneavoastră, pentru a afla ofertele actualizate.