Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Produsele cosmetice contrafăcute sau expirate pot afecta grav sănătatea. În plin sezon cald, când ne pregătim de plajă, de mare, trebuie să fim şi mai atenţi, întrucât acestea pot produce mai repede iritaţii ale pielii sau mâncărimi, spun specialiştii. Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) au făcut câteva recomandări în acest sens.

Trebuie achiziţionate din magazine specializate
Consumatorii trebuie să achiziţioneze produsele cosmetice numai din magazinele sau raioanele specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în caz de o eventuală reclamaţie. „În plus, produsele originale nu se vând în afara lanţurilor de distribuţie, cum ar fi tarabele sau persoane fizice «cu sacoşă»”, avertizează specialiştii. Cumpărătorii trebuie să fie atenţi la preţuri; un produs cu preţ foarte mic faţă de medie este dubios, este posibil să fie contrafăcut. E necesar să fie atenţi la calitatea ambalajului; să verifice dacă aceasta corespunde valorii produsului - sunt şanse mari ca un produs aşa-zis „de lux”, ambalat în pungi de plastic sau într-o cutie banală, să fie de fapt o contrafacere.

Citiţi informaţiile de pe etichetă!
În plus, e necesar să se examineze cu atenţie eticheta, deoarece o calitate proastă a tipăririi poate ascunde o contrafacere. Pe ambalaj trebuie să fie inscripţionate, vizibil, lizibil: datele producătorului, sediul, adresa sau ţara de origine; greutatea produsului şi eventual precauţiile speciale la utilizare. Mai mult, pe etichetă trebuie să fie înscrise numărul lotului de fabricaţie sau o indicaţie care să permită identificarea produsului; lista ingredientelor şi a coloranţilor. Apoi, dacă e vorba despre un produs adus din străinătate, traducerea în limba română este obligatorie.

Regulile privind valabilitatea diferă
Consumatorii mai trebuie să ştie că pe orice produs cosmetic trebuie să fie inscripţionat numele sau denumirea producătorului ori a persoanei responsabile cu introducerea pe piaţă, ori al importatorului de produse din afara UE. Majoritatea produselor trebuie sa aibă inscripţionată data de minimă durabilitate precedată de expresia „A se folosi preferabil înainte de...”, urmată de data sau de detalii asupra locului de pe ambalaj unde se află inscripţionată această dată, exprimată fie prin lună şi an, fie prin zi, lună şi an, şi cu cifre arabe. Anumite produse, precum cremele, nu au dată de durabilitate, ci au inscripţionat un simbol (PAO), constând într-o cutie întredeschisă, pe sau lângă care este menţionată perioada în care produsul poate fi folosit în siguranţă după deschidere. Există însă şi excepţii, în cazul deodorantelor. Dacă data de minimă durabilitate este mai mare de 30 de luni, atunci aceasta nu se mai menţionează.

Pot conţine metale grele, periculoase
Reprezentanţii ANPC mai arată că autobronzantele nu sunt produse de protecţie solară, deci nu protejează împotriva radiaţiilor UV, ci „bronzează” pielea fără expunere la soare. De asemenea, ei susţin că e foarte important să se folosească produse de calitate, necontrafăcute, întrucât radiaţiile UVA şi UVB cresc riscul apariţiei cancerului de piele.
Cu toate măsurile luate însă, uneori tot există probleme. În cursul celor trei controale tematice pe care le-a făcut ANPC anul trecut s-au descoperit cosmetice ce conţin metale grele interzise, cum ar fi plumbul, arseniul şi cromul sau paste de dinţi cu un conţinut de peroxid de hidrogen peste cel admis de lege (0,1%).

Ingredientele toxice

Iată care sunt cele mai toxice ingrediente din cosmetice pe care trebuie să le ocoliţi pe cât posibil:
- parafina - blochează porii şi împiedică eliminarea toxinelor; provoacă alergii, iritaţii, inflamaţii şi acnee;
- parabenii - sunt conservanţi ce cresc riscul de cancer; sunt preferaţi de producători deoarece prelungesc durata de valabilitate a produsului;
- aluminiul - e prezent în special în deodorante pentru subraţ şi, odată absorbit în piele, creşte riscul de cancer sau de Alzheimer;
- alcoolul isopropilic - deshidratează şi îmbătrâneşte pielea;
- bisfenolul - induce diabet şi boli de inimă;
- DEA, TEA, MEA - pot provoca tumori;
- parfumurile sintetice - conţin neurotoxine, adică omoară neuronii;
- propilenglicolul - îmbătrâneşte pielea, provoacă probleme la nivelul ficatului, iritaţii şi deshidratare.

Unde se pot face reclamaţii

Toate magazinele care comercializează produse cosmetice trebuie să aibă afişat, la vedere, numărul INFO CONSUMATOR: 0800.080.999 (telefon gratuit în reţeaua Romtelecom), precum şi adresa şi numărul de telefon ale comisariatelor judeţene pentru protecţia consumatorilor, respectiv ale CPCMB şi adresa site-ului oficial al ANPC: www.anpc.gov.ro. În cazul în care se constată nereguli la produsele cosmetice, acestea trebuie sesizate imediat!

• Autenticitatea produselor bio poate fi identificată dacă apare sigla „100% organic“, iar termenul de garanţie menţionat este de maximum două-trei luni, întrucât cosmeticele organice nu conţin conservanţi.