Main menu

header

de Gabriela Niculescu
şi Ana Trifan

Pentru curăţenie, împrospătarea aerului din casă ori a hainelor nu este neapărat nevoie să apelaţi la produse din comerţ. Puteţi folosi oricând soluţii naturale, ce nu vă pun în pericol sănătatea, la care, poate, nici nu v-aţi gândit şi pe care le găsiţi oricând la îndemână.

Votcă pentru haine
Hainele care stau mult timp în dulap pot căpăta un miros specific, de învechit şi stătut. Acesta apare în special la hainele vechi, confecţionate pe bază de lână. Pentru a le dezodoriza, puteţi încerca să le pulverizaţi cu votcă. Încercaţi în prealabil pe o bucată mică de haină, astfel încât să evitaţi surprizele neplăcute. Votca pură omoară bacteriile aflate în piesele vestimentare vintage şi apoi se evaporă, fără a lăsa un miros specific. După ce le pulverizaţi, lăsaţi hainele să se aerisească în spaţiu deschis sau într-o cameră bine ventilată.

Cojile de citrice alungă mirosul neplăcut al chiuvetei
Chiuveta din bucătărie poate deveni o adevărată problemă atunci când ţeava de scurgere începe să emane mirosuri dezgustătoare. Pentru a scăpa de aerul neplăcut din bucătărie, puteţi apela la următoarea soluţie: puneţi câteva bucăţele de coajă de citrice - portocală, lămâie, mandarină sau grepfrut - într-un tifon, legaţi-l cu o aţă groasă, şi introduceţi-l în ţeava de scurgere a chiuvetei, având grijă să nu vă scape acolo. Apoi turnaţi încet o cantitate generoasă de apă fierbinte peste el. Cojile opărite vor elibera un miros plăcut ce durează.
Puneţi o lămâie în robotul de bucătărie, iar pasta obţinută turnaţi-o în gaura de scurgere a chiuvetei. Veţi curăţa în acest fel ţevile şi veţi scăpa de mirosurile neplăcute. De asemenea, frecaţi o felie de lămâie peste tocătorul pe care aţi tranşat peşte sau aţi tăiat ceapa, pentru a scăpa de mirosul creat.

Extract pur de vanilie pentru frigider
O altă problemă ce riscă să vă dea bătăi de cap este dezodorizarea frigiderului. Pentru ca alimentele să nu capete un miros suspect după ce petrec un anumit timp în interiorul frigiderului, alegeţi să scăpaţi de aroma dezagreabilă cu ajutorul extractului de vanilie. Nu trebuie decât să înmuiaţi o bucată de pânză de bumbac ori vată în extract pur de vanilie şi să frecaţi temeinic interiorul frigiderului.
De asemenea, puneţi puţin bicarbonat de sodiu pe o farfurie şi aşezaţi-o în frigider, în baie sau în dulapurile din bucătărie, pentru a vă asigura că aţi scăpat de mirosurile neplăcute.

Praf de muştar pentru recipientele de mâncare
Caserolele în care obişnuiţi să depozitaţi mâncarea în frigider sau pe care le folosiţi pentru a transporta alimente la birou pot „împrumuta” din aroma ingredientelor pe care le conţin. Ca să le dezodorizaţi - în special când mirosul nu este tocmai plăcut -, lăsaţi peste noapte recipientele într-o soluţie de apă caldă şi bicarbonat de sodiu. În situaţia în care aveţi de-a face cu recipiente din sticlă, acestea pot fi dezodorizate cu un amestec de apă (250 ml) şi o linguriţă cu praf de muştar.

Scăpaţi de pete cu sare sau amidon
Sarea grunjoasă vă ajută să scăpaţi de petele de pe chiuvete sau cadă dacă o folosiţi în combinaţie cu bicarbonat de sodiu. Cu pasta obţinută se freacă zonele afectate. Acelaşi efect de curăţare îl puteţi obţine folosind această pastă pentru a îndepărta petele, grăsimea şi resturile de pe vasele de gătit.
Ca să eliminaţi rapid petele de pe covoare sau alte ţesături din casă acoperiţi zona vizată cu amidon. Lăsaţi să stea pe pată timp de 20 de minute, apoi turnaţi apă carbogazoasă (sifon) pentru a scoate pata din profunzimea ţesăturii. Puteţi, de asemenea, să folosiţi aceeaşi reţetă pentru a scoate petele de pe haine cu amidon de porumb.

Apa oxigenată îndepărtează mucegaiul
Pentru a distruge mucegaiul, faceţi o pastă din bicarbonat de sodiu şi apă oxigenată, puneţi pe zonele afectate de mucegai şi lăsaţi să acţioneze timp de zece minute, apoi ştergeţi cu un burete sau cu o cârpă uscată.

Săpun lichid fără substanţe toxice
Dacă aveţi săpun lichid pe bază de ulei de măsline de când aţi fost în vacanţă în Grecia sau în Turcia îl puteţi folosi cu succes la curăţenie. În comparaţie cu alte săpunuri, cel pe bază de ulei de măsline nu are substanţe toxice şi nu conţine grăsimi animale, cum au multe dintre săpunurile obişnuite din comerţ. Pentru a curăţa podelele şi pereţii combinaţi o cană cu oţet şi câteva picături de săpun de ulei de măsline cu trei litri de apă.

Uleiul de pin omoară microbii
Dacă vreţi să curăţaţi podelele de lemn şi parchetul, asigurându-le trăinicia, dar şi un miros deosebit de plăcut, folosiţi ulei de pin. Acesta mai are şi capacitatea de a curăţa lemnul şi aerul de microbi datorită capacităţilor sale dezinfectante.

Bicarbonatul de sodiu dezodorizează covorul
În timp, covoarele şi carpetele din casă pot acumula mirosuri neplăcute, în special în camerele intens circulate, în încăperile în care se fumează şi în cele în care animalele de companie îşi fac veacul. Bicarbonatul de sodiu este ideal pentru dezodorizarea covoarelor şi a carpetelor. Presăraţi bicarbonat pur şi lăsaţi-l să acţioneze timp de câteva ore, după care aspiraţi temeinic.

• Uleiul de măsline are efecte benefice asupra pielii şi a părului, dar la fel de bine curăţă şi întreţine lemnul. Folosiţi-l pentru a lustrui parchetul şi obiectele de mobilier. E nevoie de doar câteva picături puse pe o cârpă de şters, pentru a acoperi o suprafaţă mare.

• O soluţie utilă pentru curăţarea frigiderului este şi amestecul de apă cu oţet, în proporţii egale.