Main menu

header

de Maria Petrache

Ne place să pierdem mult timp la cumpărături în căutarea lucrurilor pe care ni le dorim, indiferent că este vorba despre vestimentaţie sau despre diverse obiecte. Ei bine, poate sunteţi surprinşi, dar până şi alegerea şi achiziţionarea unui pat necesită bătăi de cap pentru a-l găsi pe cel mai potrivit. Editorii site-ului Female First au apelat la ajutorul lui Warren Evans, un reputat specialist britanic în lifestyle, care a alcătuit un set de reguli pentru cumpărarea patului ideal.

Mărimea contează
Mai întâi e bine să vă acordaţi suficient timp de gândire pentru a determina spaţiul de care aveţi nevoie pentru a avea parte de un somn liniştit şi neîntrerupt. Dacă aveţi un partener de viaţă despre care ştiţi deja că obişnuieşte să se întindă şi să se răsucească în timpul somnului, ar fi indicat să aveţi în vedere acest aspect înainte de a cumpăra un pat, pentru a evita oboseala acumulată după o noapte de insomnie, dar şi cicăleala care urmează. În acest sens, cel mai bun sfat ar fi să vă cumpăraţi cel mai mare pat pe care îl găsiţi, care vă place şi care se potriveşte cu dimensiunile dormitorului. Aveţi nevoie să vă relaxaţi în timpul somnului, să vă puteţi mişca în pat confortabil atunci când dormiţi, fără a fi deranjat sau restricţionat. Atunci când cumpăraţi un pat încercaţi-l mai întâi împreună cu partenerul de viaţă, pentru a vă asigura că ambii parteneri dispun de un spaţiu suficient.
Dacă spaţiul reprezintă un lux în dormitorul dumneavoastră la care nu doriţi să renunţaţi, atunci căutaţi un pat care să vă ajute să faceţi economie de spaţiu. Un astfel de pat va face ca dormitorul să pară mai puţin aglomerat şi vă va permite depozitarea unor cutii, pentru diverse lucruri, în spaţiul de sub pat.

Asortarea mobilierului
Dacă în dormitorul dumneavoastră există prea multe culori şi stiluri diferite, acesta riscă să pară aglomerat şi dezordonat. Atunci când mergeţi să cumpăraţi un pat trebuie să aveţi întotdeauna în vedere acest aspect şi neapărat să căutaţi un pat care să se potrivească şi cu piesele de mobilier existente în dormitor. Prin asortarea materialelor şi culorilor, dormitorul va părea mult mai spaţios. Atunci când vă redecoraţi camera în care dormiţi şi începeţi cu achiziţionarea unui pat nou, acesta trebuie să fie elementul principal al camerei în funcţie de care trebuie să vă cumpăraţi restul pieselor de mobilier.

Tendinţele eco sunt la modă
În acest an, materialele naturale sunt în vogă: gândiţi-vă la lemn, piatră şi lână. Dacă vreţi să cumpăraţi un pat din lemn, alegeţi unul care să fie fabricat de o companie care a respectat normele ecologice de exploatare a pădurilor. În acelaşi timp asiguraţi-vă că acel pat este astfel confecţionat, încât elementele de îmbinare să fie solide şi durabile.

Priviţi achiziţia ca pe o investiţie
Cel mai bun pat nu este neapărat şi cel mai scump. Ideal este să cheltuiţi pe el atât cât vă permiteţi, în definitiv, oamenii îşi petrec aproximativ o treime din viaţă dormind. Gândiţi-vă la patul în care dormiţi ca la o investiţie solidă.

Încercaţi înainte de a cumpăra
Este recomandat să mergeţi în magazinele de mobilă şi să testaţi patul care vă place înainte de a-l cumpăra. Cele mai multe dintre showroom-urile de mobilă au sesizat această tendinţă în preferinţele cumpărătorilor şi şi-au amenajat spaţiile de vânzare pentru a oferi un mediu relaxant clienţilor potenţiali, făcându-i să se simtă în magazine aproape ca la ei acasă. Cei care se jenează să testeze un pat într-un astfel de magazin ar fi bine să ştie că a te întinde şi a te mişca pe un pat pe care vrei să îl cumperi reprezintă cea mai bună metodă de a te asigura că ai făcut cea mai bună alegere.

Accesoriile sunt şi ele importante
După ce aţi cumpărat patul ideal pentru dumneavoastră, trebuie să îl şi „îmbrăcaţi”. Asiguraţi-i un design plăcut, acoperindu-l cu pătură pufoasă, cearşafuri din bumbac şi o pilotă. Finalizaţi această etapă cumpărând câteva perne moi.

Nu optaţi pentru cea mai ieftină saltea

Investiţia făcută într-o saltea bună reprezintă un aspect deosebit de important. Dacă alegeţi o saltea foarte ieftină, riscaţi ca aceasta să fie de o calitate îndoielnică şi să îşi piardă rezistenţa şi forma în doar câteva luni. Pentru a verifica dacă o saltea este bună pentru dumneavoastră întindeţi-vă pe ea, plasaţi-vă mâinile în scobitura spatelui, în dreptul rinichilor şi încercaţi câteva mişcări circulare. Dacă mâinile vi se vor mişca prea uşor, atunci salteaua este prea tare. Dacă vă „luptaţi” pentru a vă mişca, atunci salteaua este prea moale. Ideal ar fi să vă puteţi mişca mâinile, dar întâmpinând totuşi o anumită rezistenţă.

• Întoarceţi salteaua la fiecare şase luni, pentru a-i menţine elasticitatea şi prospeţimea texturii.
• Dacă aţi ales cu atenţie atât patul, cât şi salteaua, ele ar trebui să aibă o „viaţă“ de aproximativ zece ani.
• Nu lăsaţi copiii să sară în pat, deoarece acest lucru deteriorează textura saltelei şi cadrul patului.