Main menu

header

26-08-1de Cătălina Tăgârţă

- Beneficiul se acordă numai celor care au obţinut atestatul de puericultură

De obicei, proaspeţii tătici sunt defavorizaţi atunci când vine vorba despre creşterea şi despre îngrijirea copilului. Fie mamele nu-i lasă să se implice în activităţile lor de teamă să nu facă ceva greşit, fie nu au această ocazie, întrucât programul de la serviciu este mult prea încărcat. De aceea, pe lângă cele cinci zile la care aveau dreptul şi până acum, e bine să ştie că, dacă urmează un curs de puericultură, pot beneficia de încă zece zile de concediu paternal plătit, cu condiţia să fi obţinut un atestat de absolvire, conform Legii 210/1999. Ioana Vârtosu (foto), medic de familie şi trainer la Asociaţia Şcoala Mamei Junior, vă spune cum se poate urma acest curs şi cât de important este în viaţa familiei.

Curs online gratuit
Viitorii sau proaspeţii tătici care vor să stea mai mult acasă alături de mamă şi de bebeluş, dar nu au totuşi timp să urmeze cursuri de puericultură e bine să ştie că le pot urmări online.
Cursul online este ideal, pentru că părintele nu e legat de anumite zile, de ore, nu trebuie să se lupte cu traficul. El poate afla informaţiile treptat, oricând doreşte, într-o pauză de la serviciu sau acasă, din comoditatea propriului fotoliu. „Prin proiectul iniţiat de noi, tatăl poate urma cursurile de puericultură online, pe site-ul www.cursdepuericultura.ro, unde se găsesc 11 videoclipuri şi tutoriale despre îngrijirea nou-născutului. Materialele sunt gratuite, deci pot fi vizualizate de absolut oricine doreşte să se informeze în acest sens”, ne-a spus Ioana Vârtosu. Potrivit specialistei, taţii îşi doresc să se implice în viaţa copilului, dar mamele devin foarte posesive, cred că ei nu s-ar putea descurca. De aceea, părinţii primesc la curs sfaturi direct de la soţii, fie legate de cum să se implice în viaţa de familie, fie de cum să le înţeleagă mai bine. „Trebuie să mărturisesc faptul că rata de divorţ după apariţia copilului este de 52%, astfel încât proiectul nostru vine şi în sprijinul familiei”, a mai spus medicul.

Testul final poate fi susţinut de acasă
Taţii care vor mai mult decât simple informaţii şi doresc să petreacă timp efectiv alături de bebeluş (să pună în aplicare tot ce au învăţat la curs) pot beneficia şi de 10 zile de concediu (pe lângă cele 5 zile la care au dreptul, legal, la naşterea copilului) dacă obţin atestatul de puericultură. „Atestatul de puericultură poate fi obţinut în urma unui test care se dă la sfârşitul cursului. În cazul nostru, testul se susţine tot online. Spre deosebire de curs însă - unde oricine vrea să se informeze poate intra pe site să urmărească filmuleţele şi să afle detalii -, părinţii care doresc să susţină testul şi să obţină atestatul plătesc. La noi, de exemplu, preţul e de 149 de lei, însă, în funcţie de compania la care lucrează părintele, se pot face reduceri şi se poate plăti doar 100 de lei”, ne-a mai spus doctor Ioana Vârtosu.

Învaţă să schimbe scutece
Din categoria „sfaturi învăţate la curs” putem enumera: cum să-şi dea seama tatăl când începe travaliul (căci gravida se panichează foarte repede şi nu mai realizează exact ce i se întâmplă, de aceea apar şi multe alarme false), cum să calmeze colicile bebeluşului (e important să afle cauza şi să o înlăture, nu doar să facă bebeluşul să tacă). „Circa patru din cinci femei intră în depresie în prima săptămână imediat după naştere - întrucât simt că nu li se acordă suficientă atenţie şi că nu pot face faţă singure bebeluşului -, iar în acest caz tatăl micuţului e învăţat să identifice semnele depresiei post-partum şi să ia măsuri. De asemenea, ei sunt responsabili cu datele tehnice - ce umiditate, ce temperatură şi ce lucruri trebuie să fie în camera bebeluşului, sunt învăţaţi igiena practică - cum să schimbe un scutec, să-i îngrijească nasul, unghiile şi faptul că nevoia de afecţiune e una primară. Dacă adulţii au nevoie de afecţiune, pentru un copil mic dragostea e ceva vital”, a mai amintit medicul. De asemenea, printre sfaturile amintite la curs se numără şi importanţa ecografiei pentru displazia de şold, care se face, obligatoriu, în prima lună de viaţă. Această afecţiune e influenţată de scutece, îndeosebi de cele clasice, care nu necesită spălare.

O lună în plus pentru al doilea părinte

Legea spune că oricare dintre părinţi, indiferent că-i vorba despre mamă sau despre tată, dacă are vechime în muncă de 12 luni consecutiv, are dreptul la unul sau la doi ani de concediu pentru îngrijirea copilului (excepţie făcând cazul copilului cu handicap, unde concediul poate fi de trei ani). De obicei, cele care stau acasă cu cel mic sunt mamele, aşa că legea vine în sprijinul taţilor, subliniind faptul că şi cel de-al doilea părinte are dreptul la cel puţin o lună din acest concediu, iar în cazul în care nu şi-l ia îl va pierde şi cel care a stat acasă cu micuţul tot timpul. Asta înseamnă că, dacă mama a stat în concediu 11 luni sau un an şi 11 luni, tatăl va sta şi el o lună, luată oricând vrea. „Este o oportunitate pentru ambii părinţi, pentru că în acest fel se pot acomoda şi unul, şi celălalt cu bebeluşul. Nu e o ruşine să te implici ca tătic în viaţa copilului, să schimbi un scutec, să-i oferi un biberon cu lapte sau ceai, mai ales că asta înseamnă şi puţin timp liber pentru mamă”, a mai spus reprezentanta Asociaţiei Şcoala Mamei Junior.

• Atestatul reprezintă actul doveditor prin care se constată însuşirea noţiunilor şi cuprinde, împreună cu această constatare, datele personale din cartea de identitate a tatălui, locul său de muncă, data eliberării, semnătura şi parafa medicului.

Pont! În cazul în care tatăl are studii de specialitate (adică e medic sau asistent medical) nu mai este necesară absolvirea cursului de puericultură, ci numai obţinerea atestatului.