Main menu

header

861 10 1de Simona Soare Ghișea şi Flori Pintea

Air yoga reprezintă o metodă ce aduce împreună elemente de yoga, de pilates, balet și gimnastică acrobatică. Această practică se bazează pe o fuziune multidisciplinară, pregătită oricând să vă întoarcă lumea cu capul în jos, la propriu... Specialiștii consideră că prin air yoga veți dobândi un excelent control al respirației, al corpului și al sistemului nervos, dezvoltându-vă capacitatea de a rămâne calmi în situații noi, intense din punct de vedere fizic. În acest mod, veți depăși numeroase bariere care presupun stări de teamă. Ce alte beneficii puteți obține prin această tehnică, aflați de la Mircea Nicoară, instructor yoga în cadrul studioului de antrenamente FS Studio.

„Se începe mereu cu o scurtă practică de meditație în hamac”

- Prin ce se deosebește air yoga de varianta clasică de yoga?

- Air yoga a apărut în jurul anilor 2000, în Statele Unite, și, față de versiunea de yoga la saltea, este executată parțial sau total în aer, cu ajutorul unui hamac special, de dimensiuni reduse, prevăzut cu șase mânere laterale, numit yoga swing. Air yoga este o metodă complementară excelentă pentru yoga tradițională la saltea, deoarece implică aceeași atenție și conștientizare a corpului, aceeași respirație mereu calmă, pe nas, dar lucrează adesea alte grupe musculare, neatinse de practica yoga, în special zona brațelor.

- În ce constă o ședință de air yoga?

- Structura unei clase de air yoga este asemănătoare cu cea a unei clase de yoga, cu excepția părților specifice de acrobație, pe care le include fiecare sesiune. Segmentul de acrobație este personalizabil, astfel încât să fie accesibil tuturor. Acesta se realizează de la prima sesiune și se execută în deplină siguranță pentru practicant. Clasele încep mereu cu o scurtă practică de meditație în hamac sau de respirație conștientă. Acestea continuă cu exerciții de flexibilitate, de forță și echilibru. La final, fiecare participant explorează anumite posturi de acrobație în aer și, în ultimele minute, gustă din „cireașa de pe tort”, care este postura emblematică de inversie, cu capul în jos pentru unu-trei minute.

„Reprezintă cel mai eficient mod de a detensiona coloana vertebrală”

861 10 2- Care sunt beneficiile terapeutice ale air yoga?

- Air yoga reprezintă cel mai eficient mod de a detensiona coloana vertebrală, prin intermediul posturilor de inversie (posturi „cu capul în jos”). Orele lungi petrecute pe scaunul de birou, sarcina, plimbatul copiilor în brațe, alergatul pe distanțe lungi, antrenamentele fizice cu greutăți, sportul de performanță, toate acestea își pun amprenta asupra aliniamentului coloanei vertebrale și a sănătății discurilor intervertebrale, care devin stresate. De aici, disconfortul și chiar durerea cronică ajung să fie doar o chestiune de timp. Prin posturile de inversie executate cu hamacul yoga swing, corpul este susținut de oasele bazinului. Astfel, întreaga forță de gravitație, generată de greutatea trunchiului, acționează direct asupra coloanei vertebrale, în special creând elongație și eliberare în zona lombară.

- Cât de dificil se realizează aceste posturi?

- Tehnica de accesare a lor este simplă, astfel că pot fi abordate încă de la prima sesiune. Rezultatul constă în cea mai intensă elongație a spatelui, însoțită de un puternic sentiment de eliberare, mai ales la nivel lombar, și de o relaxare a musculaturii corpului cu până la 38%, iar asta în doar… șapte minute! Folosind hamacul mobil pentru exercițiile și posturile executate în timpul unei clase, se activează mai mulți mușchi stabilizatori ai organismului, sunt consumate mai multe calorii, aveți o coordonare mai bună a întregului corp, o postură mai fermă și simetrică, vă bucurați de o deconectare imediată de la gândurile obișnuite, de o creștere uriașă a încrederii în propriile abilități. Practic, este o modalitate foarte eficientă de a preveni din timp procesele degenerative ale creierului. Conform unui studiu publicat în revista științifică Neuron, circulația slabă a sângelui la nivelul creierului cauzează o înfometare lentă și cronică a acestuia, prin lipsa unui aport optim de oxigen și glucoză, ce poate duce în timp la apariția unor boli neurologice grave. Prin inversiile executate, reușiți să creșteți semnificativ fluxul sangvin la nivelul capului și al creierului, pentru câteva minute, într-un mod foarte confortabil și relaxant.

„Contracarează insomnia și anxietatea”

861 10 3- De câte sesiuni este nevoie?

- Recomand participarea pe termen lung la astfel de clase, deoarece există mereu noi provocări, noi exerciții, care dezvoltă coordonarea și conexiunea cu propriul corp. În plan mental, este nevoie de răbdare și de timp pentru ca practicantul să obțină beneficiile cele mai importante: capacitatea de a fi calm, receptiv, nonreactiv în fața adversităților și a situațiilor neprevăzute.

- În ce probleme de sănătate poate ajuta această practică?

- Air yoga este excelentă pentru a contracara oboseala mentală acută, insomnia, anxietatea, durerile de spate, tranzitul intestinal lent, constipația, sistemul hormonal dereglat, circulația periferică slabă.

Este contraindicată în mai multe afecțiuni

- Ce beneficii resimt persoanele care nu au probleme de sănătate, după o ședință?

- Cele mai frecvente beneficii resimțite după o ședință sunt o stare intensă de relaxare a întregului corp, somn îmbunătățit, un sentiment de satisfacție interioară. Cel mai adesea clienții noștri sunt persoane care doresc să-și depășească zona de confort, vor să exploreze noi moduri de folosire a corpului, să-și dezvolte forța brațelor și flexibilitatea printr-o practică neconvențională, atipică, mai jucăușă. După ore lungi de stat la birou, ei caută un somn îmbunătățit și o detensionare a spatelui.

- Ce persoane nu pot practica air yoga?

- La clasele de grup, executăm și posturi de inversie. Recomand ca acestea să fie evitate de persoanele care se află în următoarele situații sau suferă de următoarele afecțiuni: glaucom, hipertensiune arterială, hernie hiatală, greutate excesivă, epilepsie, tratamente cu anticoagulante sau aspirină, istoric de accidente vasculare cerebrale, menstruație, sarcină după primul trimestru, probleme ale urechii interne sau alte afecțiuni în care inversiile nu sunt indicate.

„Air yoga are un caracter ludic, oferind ocazia adulților să se reîntoarcă la acea experiență de «joacă» din copilărie, care relaxează și inspiră mintea“

„Hamacul poate suporta fără probleme 120 de kilograme“

- Care sunt părțile componente ale unui hamac?

- Un hamac conține o parte principală, centrală, care are forma unui hamac clasic, dar mai mic, doar 60 cm lățime (cât lățimea bazinului) și 150 cm adâncime, suficient de mare pentru a vă putea relaxa pe spate în el, într-o poziție aproape întinsă. Lateral, hamacul are atașate două seturi de trei mânere, câte un set pe fiecare parte a lui. Aceste mânere sunt așezate la trei înălțimi diferite, în scopul de a putea fi folosite în mod versatil pentru o multitudine de exerciții ce implică prize cu mâinile sau cu picioarele.

- Care este greutatea maximă suportată de hamac?

- Hamacul poate suporta fără probleme 120 de kilograme. Dacă se montează acasă, tavanul trebuie să fie din beton, iar prinderea specifică să fie realizată de o persoană calificată, cu ajutorul unor plăcuțe metalice.