Main menu

header

940 10 1de Georgiana Mihalcea

Yogi Ashokananda (medalion) și-a petrecut întreaga viață în slujba omenirii, împărtășindu-și bogatele cunoștințe și profunda experiență cu oricine caută să-și aprofundeze înțelegerea despre yoga și spiritualitate. Crescut în India, el a practicat yoga încă din copilărie, când bunicul lui a fost primul său profesor. Cu toate că a ajuns cunoscut la nivel global și are o prezență online puternică, Yogi Ashokananda rămâne ancorat în rădăcinile sale tradiționale și continuă să călătorească în întreaga lume pentru a-și împărtăși învățăturile. Îi mulțumim că a avut amabilitatea de a sta de vorbă cu noi dezvăluindu-ne frumusețea sa spirituală și abia așteptăm să-l reîntâlnim la Festivalul de Yoga de la finele acestui an, în București.

„Este important să vă acordați timp, să stați în oglindă cu gândurile și sentimentele voastre”

- Să începem cu o scurtă prezentare pentru publicul din România. Cine este Yogi Ashokananda?

- Îmi petrec majoritatea timpului călătorind în jurul lumii pentru a-mi împărtăși cunoștințele pe care le-am învățat de la profesorii și maeștrii cu care am studiat. Predau diverse tehnici și practici de yoga și meditație pentru a-i ajuta pe oameni să se conecteze cu ei înșiși și să găsească un sentiment de echilibru cu tot ceea ce îi înconjoară. Aceste metode oferă practicanților instrumentele necesare pentru a învăța cum să lase în urmă circumstanțe și situații neplăcute, pentru a putea evolua, pentru a trăi o viață mai sănătoasă și mai fericită. Consider că este important să onorăm tradițiile și să rămânem fideli rădăcinilor acestor practici, care au venit de la yoghinii străvechi.

- Cine v-a insuflat dragostea pentru meditație și pentru yoga?

- Primul meu contact cu yoga a fost când eram copil mic. Bunicul meu practica trei-patru ore de yoga în fiecare zi dimineața. Întotdeauna se trezea devreme, înaintea tuturor. L-am privit și observat atent. Eram fascinat de felul în care își mișca corpul și de atunci yoga a făcut parte din viața mea.  

- De multe ori le recomandați oamenilor „tăcerea”. Ce beneficii ne pot aduce astfel de momente?

- Dacă alegeți calea cunoașterii de sine, dacă sunteți în continuă autoobservare, este esențial să petreceți timp în tăcere. Este important să stați în oglindă cu gândurile și sentimentele voastre. Să simțiți fiecare senzație din corp. Tăcerea vă oferă oportunitatea de autocontemplare și autoreflecție. Să petreceți timp în liniște deplină este o decizie conștientă de a înțelege cum reacționează simțurile la tot ce vă înconjoară. Observarea sinelui poate fi realizată în aceste momente. Tăcerea poate fi o „unealta” foarte puternică, utilă și frumoasă în explorarea și evoluția propriei existențe.

„Emoțiile sunt energie și putere”

940 10 3- Energia interioară poate fi obținută prin anumite tehnici și exerciții?

- Oricare dintre tehnicile yoga, meditație, exerciții de respirație, tantra sau orice practică spirituală care o facem pentru a ne înțelege propriul corp și propria minte, pentru a spori conștientizarea sinelui vor duce la obținerea conștientizării, a energiei interioare. Dar, de exemplu, dacă vă simțiți letargic sau obosit și nu aveți chef de nimic, nici chiar să practicați yoga, sfatul meu este să mergeți la o plimbare într-o pădure, în natură. Nu neapărat pădurea sau muntele sunt importante, ci mișcarea pe care o creați în corp, care deschide canalele energetice și vă face să vă simțiți mai pozitiv, mult mai energizat și mult mai conștient.

- Cum putem scăpa de emoțiile negative care ne acaparează uneori?

- Emoțiile sunt energie și putere. Modul în care gestionați emoțiile este cheia. Vă puteți lăsa conduși de ele și, în acest caz, nu aveți idee unde vă va duce această călătorie. Sau alegeți să le înțelegeți și atunci veți învăța cum să le folosiți la maximum. Lucrăm prea mult la negare, la suprimare, dar nu la acceptare. Când vă suprimați emoțiile, vă pierdeți energia, puteți crea resentimente și, de asemenea, furie.

- Vorbiți adesea despre o „închisoare a minții”, cum putem ieși din ea pentru a ne obține libertatea?

- Unul dintre motivele pentru care se practică yoga și meditația este să puteți evada din închisoarea minții care a fost creată chiar de voi, prin frică și nesiguranță sau de alți oameni, de societate. Uneori închisoarea poate fi atât de subtilă încât aveți senzația ca sunteți liber, dar, de fapt nu sunteți. Libertatea poate fi atinsă și nu este doar o imaginație. Este observarea și acceptarea minții. Odată ce începeți să vă acceptați mintea, simțurile și limitările, creați posibilitatea de a fi liber, de a vă elibera. Încercați să acceptați oamenii așa cum sunt și să creați posibilitatea de a fi eliberați din închisoarea care a fost creată în mintea voastră. Începeți să practicați acceptarea și meditația în mod regulat.

- Este meditația un exercițiu sau un stil de viață?

- Meditația este adevărata noastră natură. Meditația nu începe sau se oprește niciodată, se întâmplă în mod continuu. Înseamnă să acceptați tot ceea ce se întâmplă, să găsiți pacea și să vă echilibrați modul în care procesați circumstanțele, mai degrabă decât să reacționați sau să răspundeți la ele. Meditația este un instrument pentru a vă descoperi puterea interioară, dar și ceea ce vă limitează, vă ține departe de voi înșivă și cum funcționează propria minte. Practica meditației este doar un proces, rezultatul acestui proces este diferit pentru fiecare persoană, în funcție de conștientizare, nivelul de conștiință și tehnicile aplicate.

„Când începeți să vă comparaţi cu alți oameni dați naștere la instabilitate, gelozie, lăcomie și furie”

940 10 2- Cu toții avem nevoie de liniște interioară. Care este cea mai la îndemână cale pentru a o dobândi?

- Veți găsi pacea în momentul în care veți renunța la competiția permanentă din mintea voastră și vă veți simți mulțumit de propria viață, adică să vă acceptați așa cum sunteți și să considerați că ceea ce aveți este suficient. Nu spun să nu mai faceți nimic, să încetați orice acțiune! Nu acesta este mesajul. Ci să găsiți mulțumire în fiecare acțiune, în fiecare moment pe care îl trăiți. Cu cât vă îndepărtați mai mult de adevăratul sine, cu atât veți crea mai mult disconfort în viața voastră. Când începeți să vă comparați cu alți oameni și încercați să trăiți viețile altora, dați naștere la instabilitate, gelozie, lăcomie și furie. Deci, îmbrățișați-vă și onorați-vă unicitatea! Unul dintre beneficiile meditației este să vă găsiți pacea interioară. Dacă nu practicați meditația și yoga, atunci petreceți timp în natură făcând plimbări lungi. Fiți recunoscători, rămâneți umili, practicați acceptarea. Asumați-vă responsabilitatea pentru viața și acțiunile voastre. Amintiți-vă întotdeauna că dragostea, bunătatea și compasiunea ar trebui să fie întotdeauna centrul fiecărei acțiuni pe care o faceți.

- De ce obișnuiți să numiți trupul ca fiind un „templu magic”?

- În tradiția spirituală indiană, cine și ceea ce suntem este o matrice complex formată din energia, mintea, conștiința și corpul nostru fizic. Chiar dacă ne aflăm în cea mai intensă călătorie spirituală, nu putem ignora angajarea corpului. Nu ar trebui să ignorăm că acesta este vehiculul nostru aici pe pământ, este o creație frumoasă și miraculoasă, care este în dialog constant cu mintea noastră prin interpretarea experiențelor pe care le trăim prin simțuri. Fără corp, noi nu existăm în realitatea fizică. Prin acesta, creăm posibilitatea de a transforma, de a transcende, de a experimenta iubirea, de a experimenta toate emoțiile și sentimentele. Și aceasta este, în sine, magie. Așa că păstrați-vă corpul curat, dieta și conștiința curate și permiteți acelei energii să se canalizeze. Veți simți cu adevărat magia când veți alinia vibrația propriului corp cu ritmul universului exterior.

- Iubirea de sine e ceva ce trebuie practicat zilnic?

- A vă accepta așa cum sunteți va face posibilă iubirea de sine. Alegerea unor obiceiuri mai sănătoase este iubire de sine. Când simțurile vibrează la o frecvență înaltă și vă înconjurați de oameni care vibrează la aceeași intensitate, se creează o posibilitate de transformare. Asta este iubirea de sine. Amintiți-vă întotdeauna că iubirea de sine nu este autocompătimire, ci este atunci când simțiți abundența emoțională. Prima etapă a acestui proces este observarea, acceptarea și eliminarea judecății de sine, autocritica. Dragostea de sine este acceptarea limitărilor și abilităților.

„Adevăratul scop al vieții este să vă celebrați viața”

940 10 4- Dacă nu am făcut-o până la 35 de ani, de exemplu, mai avem șanse să ne găsim scopul în viață?

- Există multe modalități de a vă găsi adevărata menire în viață. În primul rând, înțelegeți cine sunteți. Apoi trăiți-vă adevărul, în fiecare clipă, experiență în timp real, rămânând sincer. Găsiți echilibrul în realitatea interioară și exterioară. Autocontemplare, autoreflecție, meditație! În opinia mea, adevăratul scop al vieții este să vă celebrați viața. Descoperiți cine sunteți și pe ce frecvență vibrați. Nu contează dacă sunteți o persoană spirituală sau materială. Trăiți-vă adevărul! Fiți buni în fiecare gând, în orice acțiune a existenței voastre. Există o limită de timp pentru asta? Nu cred!

- Spiritualitatea pozitivă ne ajută să ne controlăm gândurile negative? În ce mod?

- Gândurile negative și pozitive vin din aceeași sursă. Gândurile în sine nu sunt pozitive sau negative. Multă lume vă va spune că este bine să aveți doar gânduri pozitive. Dar acest lucru este imposibil! Gândurile sunt doar gânduri. Modul în care le percepeți, cum vă raportați la ele sau cum le implementați, consecința gândurilor poate fi negativă sau pozitivă. De cele mai multe ori, primul lucru pe care îl faceți când vă vin în minte gânduri negative este să le înlocuiți cu ceva pozitiv. Cât credeți că puteți face asta? Poate o zi, poate două, până când rădăcina care a cauzat influența negativă a gândirii revine. Cum să faceți față gândurilor negative? Nu reacționați la ele. Dezvoltați neutralitatea și nu reacționați la niciun gând, fie pozitiv, fie negativ. Găsiți un echilibru în gândirea voastră. Acceptați-vă gândurile în loc să le suprimați sau să le înlocuiți. Fiecare gând și fiecare emoție conține energie. Și acea energie este parte din voi.

„Ascultați cât puteți de mult! Totul și orice, chiar și mintea voastră”

940 10 5- Ce înseamnă „ascultarea conștientă” și cum ne poate ajuta un astfel de exercițiu?

- Putem crea multe probleme în viața noastră pentru că nu ascultăm. În ziua în care începeți să vă ascultați pe voi înșivă, veți găsi multe răspunsuri. De asemenea, ascultați oamenii când vorbesc cu voi, fără a-i judeca. Ascultați mai întâi ce spune cineva, apoi procesați informația și veți vedea cum este pe cale să reacționeze corpul vostru. Observați circumstanțele și gândiți-vă dacă trebuie să reacționați sau nu. Ceea ce facem noi de cele mai multe ori este să reacționăm mai întâi. Și apoi observăm, procesăm ceea ce s-a întâmplat și ne gândim la ceea ce a spus acea persoană. Inversați procesul. Reacția ar trebui să fie ultima. Ascultați cât puteți de mult. Totul și orice, chiar și mintea voastră, ascultați-o, pentru că este locul unde se acumulează toate informațiile. Dacă urmați acest proces, de cele mai multe ori vă veți da seama că nu este nevoie să reacționați. În acest fel, vă conservați energia și evitați reacțiile altora.

- De ce e bine să practicăm yoga? Cum ne poate schimba viața?

- Yoga vă poate transforma viața în totalitate. Nu este doar ceva de practicat, ci ceva ce puteți trăi. Începeți să trăiți yoga și apoi puteți vedea beneficiile în viața voastră. Este complexă, dar, în același timp, foarte simplă. Vă face să înțelegeți cât de plin de resurse sunteți. Poate credeți că yoga e un exercițiu care vă face mai flexibil sau vă ajută să eliminați durerea de spate sau de genunchi. Acesta este un element al yoga. Dar când trăiți yoga, sinele interior devine sănătos, corpul fizic devine automat sănătos, la fel și mintea. Yoga înseamnă descoperirea potențialului vostru extraordinar, este o explorare a simțurilor. Scopul este să vă cunoașteți mai bine pe voi înșivă, pentru a vă înțelege mai bine. Cu toții putem integra yoga în viața noastră în funcție de propriul nostru nivel de conștientizare și de modul în care vrem să ne raportăm la ea, spiritual, fizic sau mental. Yoga este magie. Practica regulată și corectă vă îmbunătățește sănătatea mentală, fizică și emoțională și vă crește sentimentul general de bunăstare și calitatea vieții.

Yoga înseamnă descoperirea potenţialului vostru extraordinar, este o explorare a simţurilor

„Odată ce începeţi să vă observaţi, creaţi o cale pentru transformare, autoînțelegere și autorealizare. A vă putea stăpâni simțurile nu înseamnă a le suprima sau a le nega. Nu încetați să vedeți, să auziți, să gustați sau să simțiți. Fiecare simț funcționează. Este vorba de a vă angaja simțurile pentru dobândirea păcii interioare“

„Voi fi în România anul acesta la Yoga Festival România, 2-3 decembrie, în Bucureşti“

940 10 6- Cum a fost vizita din România din 2019?

- Am fost în România în 2019 la „Yoga Festival România”. A fost o experiență extraordinară! Atât de mulți oameni în același loc, încercând să înțeleagă, să exploreze și să experimenteze aceste practici străvechi. Nu a fost suficient loc pentru toți cei care participau la sesiunile mele.

- Vi s-au părut românii înclinați spre acest tip de spiritualitate?

- Găsesc publicul din România foarte interesat de aceste practici. Nu e nevoie de abilități speciale pentru a înțelege și a practica yoga sau alte practici spirituale. Trebuie să fii deschis pentru a încerca să le integrezi în viața ta.

- Până la următoarea întâlnire cu publicul din țara noastră unde vă pot găsi oamenii interesați de stilul de viață pe care îl promovați?

- Voi fi în România anul acesta la Yoga Festival România, în perioada 2-3 decembrie, în București. În 2024, plănuiesc să fiu mai des în România cu ateliere și programe. Până atunci, predau cursuri live online și călătoresc mult în diferite locații din întreaga lume, predând practicile pe care le-am dezvoltat. Anul acesta, voi fi în Marea Britanie, SUA, Italia, Croația, India și, probabil, voi adăuga mai multe locații. Găsiți toate informațiile pe site-ul meu, www.yogiashokananda.com.