Main menu

header

950 10 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Peste 25 de milioane de americani trăiesc cu sindromul colonului iritabil, iar în Marea Britanie, cel puțin 13 milioane de oameni suferă de această afecțiune. Cum tabloul clinic este foarte personalizat, tot mai mulți pacienți apelează la metode care să nu implice medicație, iar recent, în prima linie a luptei cu aceste simptome au intrat terapiile specifice hipnozei, autosugestia și terapiile cognitive-comportamentale.

Funcționare necorespunzătoare a nervilor și a mușchilor intestinali

Fiecare caz de sindrom al colonului iritabil are o combinație unică de probleme și simptome tipice. Afecțiunea se referă în general la funcționarea necorespunzătoare a nervilor și mușchilor intestinali. Factori precum alergiile alimentare, stresul și schimbările hormonale pot contribui, întrerupând comunicarea dintre intestin și creier. Fără a avea la dispoziție un tratament specific, medicii prescriu diverse medicamente și modifică dieta pacienților, dar foarte mulți nu înregistrează îmbunătățirea simptomelor. Pornind de la această realitate și de la descoperirea că intestinul și creierul trebuie să funcționeze în tandem pentru a menține un sistem digestiv sănătos, pacienții au început să recurgă la hipnoterapie direcționată spre intestine, pe care unii clinicieni au folosit-o împreună cu alte intervenții medicale.

Proiecții mentale personalizate

950 10 2În cadrul ședințelor de acest tip, hipnoterapeutul îl învață pe pacient să-și inducă o stare de veghe calmă, cerându-i să relaxeze diferite grupuri musculare și să practice alte tehnici speciale. Practic, bolnavul primește „sugestii” care se concentrează pe îmbunătățirea diferitelor aspecte ale digestiei. În cadrul protocolului elaborat de Olafur Palsson, psiholog clinician la Universitatea din Carolina de Nord, de exemplu, una dintre aceste sugestii este: „Indiferent ce se întâmplă în viața mea, indife- rent ce se întâmplă în tractul gastrointestinal, intestinele mele își mențin funcționalitatea și activitatea ritmică normală”. Mai departe, specialiștii încurajează pacienții să evoce proiecții mentale inspiratoare, specifice simptomelor fiecărei persoane. Peter Whorwell, profesor de medicină și gastroenterologie la Serviciul Național de Sănătate al Marii Britanii, folosește o metaforă fluvială pentru pacienți: „Imaginați-vă că intestinul este un un râu de munte turbulent, apoi schimbați această vizualizare într-un râu care se mișcă ușor de-a lungul câmpiilor. Transformați debitul într-o apă care curge lin și poate fi sub control”.

Schimbă percepția asupra durerii

Prin sugestii din tabloul hipnoterapiei, terapeuții „dau creierului indicii” că ar trebui să înceteze să reacționeze excesiv la „amenințări” (stres sau inflamație), pentru a permite funcționarea normală a intestinului. Dovezile sugerează că hipnoterapia poate chiar schimba modul în care oamenii percep durerea. Unele persoane cu sindrom al colonului iritabil suferă de dureri abdominale chiar și când sistemul lor digestiv funcționează bine. Studiile au pus în evidență faptul că hipnoterapia îi poate face pe acești pacienți mai puțin sensibili la aceste senzații. Mai mult, datele imagistice ale creierului sugerează că hipnoterapia schimbă interacțiunea dintre centrii durerii creierului și modifică activitatea în regiunea limbică a creierului, implicată în procesarea emoțiilor.

Redirecționarea tiparelor de gândire

Variațiile axate pe intestin ale terapiei cognitiv-comportamentale pot aborda elemente care fac ravagii în intestin, cum ar fi stresul. În mod tradițional, procedura implică modificarea modului în care cineva gândește sau se comportă, pentru a-și îmbunătăți bunăstarea emoțională. „Scopul este de a învăța persoanele care au sindrom al colonului iritabil o modalitate mai constructivă de procesare a informațiilor, care atenuează tipul de reactivitate la stres, perturbând modul în care creierul și intestinul comunică”, punctează Jeffrey Lackner, psiholog clinician la Facultatea de Medicină de la Universitatea din Buffalo, SUA. De exemplu, pentru pacienții cu simptome care pornesc de la anxietate, specialistul aplică schimbarea tiparelor de gândire care provoacă îngrijorări, identificarea problemelor incontrolabile și o modalitate mai flexibilă de a aborda provocările. Urmare a rezultatelor obținute, ghidurile clinice ale Colegiului American de Gastroenterologie recomandă utilizarea terapiilor cognitive împreună cu alte tratamente standard pentru sindromul colonului iritabil.

Rezultate spectaculoase

O cercetare recentă a constatat faptul că 61% dintre participanții la teste care au accesat terapia cognitiv-comportamentală acasă, prin intermediul materialelor de învățare, au raportat că simptomele colonului iritabil s-au îmbunătățit semnificativ. În ceea ce privește hipnoterapia, rezultatele au fost încă și mai încurajatoare - în cadrul unui recent studiu clinic s-a relevat că 76% dintre cei 1.000 de bolnavi au înregistrat ameliorări semnificative ale simptomelor după trei luni de tratament. „Până când n-am început să fac hipnoterapie, nu am auzit niciodată oameni spunându-mi că le-am schimbat viața”, spune Whorwell, care a condus primul studiu clinic de hipnoterapie direcționată pe intestin în 1984 și continuă să folosească metoda cu pacienții săi.

Hipnoterapeutul transmite pacientului „sugestii” de îmbunătăţire a digestiei, care schimbă interacţiunea dintre centrii durerii din creier

„Acesta este cuvântul-cheie tot timpul pentru terapiile nonfarmaceutice ale sindromului colonului iritabil: pacientul își controlează intestinul, nu invers“ (Peter Whorwell, Serviciul Național de Sănătate, Marea Britanie)

Aplicaţii şi instrumente care şi-au demonstrat eficienţa

Tim Rudolphi, CEO al metaMe Health, companie de terapie digitală, estimează că doar 100 până la 150 de psihologi sunt autorizați să practice hipnoterapie direcționată pe intestin în SUA și, de obicei, trebuie să plaseze noii pacienți pe o listă de așteptare de șase până la 12 luni. Dar pentru toți aceștia există mai multe instrumente specifice, care și-au demonstrat eficiența. Regulora, de exemplu, este un tratament pe bază de rețetă, care oferă șapte lecții de hipnoterapie audio/video direcționate pe intestin. Food and Drug Administration (FDA), din SUA, a aprobat aplicația, bazându-se pe cercetările efectuate de Olafur Palsson. Mahana IBS este un instrument digital aprobat de aceeași FDA și necesită, de asemenea, o prescripție medicală. Sesiunile sale se bazează pe un protocol axat pe intestin, dezvoltat la Universitatea din Southampton și King’s College, Londra. De asemenea, Nerva este un instrument de hipnoză intestinală al companiei australiene de wellness Mindset Health, care se bazează pe cercetările efectuate de Simone Peters, psihofiziolog la Universitatea Monash, din Australia. Într-un studiu recent, publicat de Jurnalul de Gastroenterologie și Hepatologie, 64% dintre utilizatorii acestui sistem au raportat că aplicația le-a îmbunătățit considerabil simptomele, fără alte tratamente sau modificări de alimentație.