Main menu

header

de Dana Purgaru

Oboseala, stresul sau durerile de cap pot fi înlăturate cu ajutorul esenţelor şi uleiurilor obţinute din diferite plante medicinale sau fructe. Acestea fac minuni şi totodată parfumează locuinţa.

Mirosul de lavandă, benefic în dureri de cap
Aromoterapia se bazează pe esenţe şi uleiuri volatile, extrem de concentrate, extrase din plante sau fructe, care calmează şi ajută organismul în foarte multe afecţiuni. Spre exemplu, uleiul de muşeţel are efect antiinflamator, calmant şi este bun în caz de insomnii sau probleme digestive. Cel de lavandă are efect antiseptic, întăritor şi este recomandat în caz de dureri de cap, hipertensiune arterială sau erupţii pe piele.
Uleiul de mentă are efect antiseptic, răcoritor, bun în caz de rău de maşină, indigestii sau dureri de picioare. Un alt „binefăcător” este şi uleiul de rozmarin, cu efect stimulant şi răcoritor, indicat în caz de oboseală şi nevralgii.

Iz de poveste
Pentru împrospătarea aerului din încăpere amestecaţi opt picături de ulei de lămâie, patru picături de esenţă de muşcate şi două picături de lemn de santal. Diluaţi opt picături cu apă şi puneţi-le într-o candelă specială pentru aromoterapie.
Pentru a crea o atmosferă deosebită la cină puteţi parfuma aerul amestecând două picături de esenţă de levănţică, două de lămâie, una de busuioc şi şase de ulei cu aromă de grepfrut. Apoi diluaţi-le cu apă şi picuraţi în candelă.
Pentru o atmosferă intimă în dormitor amestecaţi patru picături de ulei de trandafir, una de ylang-ylang şi două de salvie. Diluaţi-le cu apă şi picuraţi în candelă.

Parfumuri pentru fiecare zodie
Berbec - Pentru nativii acestei zodii, ambiţioşi din fire, plantele cu un efect bun în aromoterapie sunt: trandafirii albi, nuferii, crinii, lavanda, pelinul şi busuiocul.
Taur - Esenţa de trandafir, menta, izma, ghimbirul, măcrişul sau cuişoarele au efecte benefice asupra persoanelor din această zodie.
Gemeni - Plantele care au un efect pozitiv asupra nativilor acestei zodii sunt: lavanda, oreganul, lăcrămioarele, anasonul, vanilia, menta şi salcâmul.
Rac - Aromele de trandafir, liliac, nuferi, santal, tei, ambră sau crini sunt reconfortante pentru persoanele născute în această zodie.
Leu - Pentru nativii Leu, plantele cu un efect bun sunt: esenţa de portocale, floarea-soarelui, gălbenelele şi rostopasca.
Fecioară - Esenţa favorită a persoanelor născute în această zodie este cea de zambilă, de gardenie, verbină sau de trandafir.
Balanţă - Uleiul sau parfumul de trandafiri produce calmarea nervoasă. Reconfortante sunt şi aromele de verbină, iris şi de zambilă.
Scorpion - Indicate sunt următoarele esenţe: de flori de câmp, glicină, ulei de rododendron, de aloe, garoafă sau de cedru.
Săgetător - Plantele aromatice indicate sunt: busuiocul, anasonul, scorţişoara, creasta-cocoşului, melisa, freziile şi răşinile aromatice.
Capricorn - Pentru cei născuţi în această zodie, plantele care fac minuni sunt: panseluţele, viţa căţărătoare, caprifoiul, narcisa, zambilele şi izma.
Vărsător - Esenţele florilor de pomi fructiferi, cele marine, de lăcrămioare, de tei şi parfumul discret al orhideelor au efecte remarcabile.
Peşti - Nativii acestei zodii se simt bine când sunt înconjuraţi de următoarele arome: tei, iasomie, lavandă, cicoare, glicină sau portocale.

Potpuriu îmbătător

Iată un amestec de ierburi ce poate fi folosit pentru amplasarea pe o sobă sau într-un dispozitiv special. Aveţi nevoie de: pungi de celofan şi 1/4 cănuţă cu frunze uscate de dafin, cedru, rozmarin, levănţică, sovârv, ienupăr, beţişoare de scorţişoară şi coji de portocală uscate. Amestecaţi ingredientele şi porţionaţi-le, apoi sigilaţi-le în punguţe de plastic sau puneţi-le într-o cutie etanşă. Atunci când doriţi să folosiţi o porţie puneţi conţinutul acesteia într-un suport special asemănător unei candele, adăugaţi apă şi apoi aprindeţi o lumânare dedesubt. Dacă aveţi sobă, puneţi un sfert de pahar cu amestec într-un vas cu apă şi apoi aşezaţi-l pe sobă. Casa va căpăta în curând o prospeţime aparte, de neuitat.