Main menu

header

551 10 1de Carmen Ciripoiu

Create parcă în spiritul economiei de consum, micuțele albine nu cunosc limite când vine vorba despre virtuți: miere, propolis, polen, lăptișor de matcă, până și înțepăturile și veninul au proprietăți curative. Descoperită de milenii, apiterapia nu și-a pierdut eficacitatea nici în era modernă. Despre fascinanta și binefăcătoarea terapie cu venin de albine, un interviu cu apitoterapeutul Ion Ciobarcianu (foto).

„Tinctura de propolis constituie cel mai puternic antibiotic natural”

- Se vorbește tot mai mult despre sfârșitul epocii antibioticelor, care nu mai pot face față multirezistenței dezvoltate de microbi. Credeți că apiterapia poate oferi o rezolvare a acestei probleme?

551 10 2- Apiterapia este o adevărată infuzie de sănătate pentru organism, iar tinctura de propolis, de exemplu, constituie cel mai puternic antibiotic natural cunoscut vreodată. Întrebuințările acesteia sunt vaste, pentru că face adevărate minuni în problemele digestive, respiratorii, astm, stări gripale. Și pentru că tot suntem în perioada când răceala e mereu lângă noi, recomand cu tot sufletul consumul de două ori pe zi a 40 de picături de tinctură de propolis. Atenție însă! Se administrează doar într-o jumătate de pahar cu lapte sau pe o bucățică de pâine. Persoanele care nu au mai luat propolis până acum trebuie să ia produsul gradat, începând cu cinci picături, zece, 15, până se ajunge la 40. În acest fel se testează organismul să nu fie alergic. Tratamentul durează 30 de zile, cu alte 30 de pauză. În ceea ce privește veninul de albine, acesta are, pe lângă acțiune antibiotică și o excepțională acțiune cortizonică, dar cel mai interesant este că efectul veninului și al substanțelor sale componente nu forțează glandele suprarenale să producă supracortizon, dar scad inflamațiile și duc la eliminarea substanțelor toxice.

- Cum procedați în terapia cu venin de albine?

- Pentru început iau un borcan de 800 ml, pun zahăr cât un deget și o bucățică de fagure, iar capacul îl perforez ca să nu iasă albinuțele. Merg apoi la stup și cu o pensetă mare iau câte o albină de pe ramă și o introduc în borcan. Primul lucru pe care-l fac când un pacient ajunge la mine este să îl testez cu o ansă, folosind câmpurile electromagnetice. Așa îi spun tot ce are, iar unii sunt foarte mirați de unde știu. Foarte important este că orice bolnav care vine să facă terapie cu venin trebuie să facă înainte de toate un test antialergic. Înainte de începerea terapiei, cu o jumătate de oră, îi dau pacientului un antihistaminic, apoi mă apuc de treabă. Omul se înțeapă progresiv. În prima zi i se pune o albină, a doua zi, două albine și tot așa, până în a șaptea zi. E clar că numărul de albine folosite depinde de toleranța organismului. Tratamentul continuă zece zile, timp în care reacția organismului este cea mai puternică și pot apărea la unele persoane inflamații și mâncărimi locale. Este așa-numita perioadă de imunizare. După fiecare ședință, bolnavul primește calciu + D3. Chiar dacă înțepătura nu este așa de dureroasă cum pare, începătorii primesc și puțin kelen, așa încât nu simt decât o pișcătură de țânțar.

„Am salvat persoane programate de medici pentru operație la coloană”

551 10 3- Ce boli reușesc micuțele albine să trateze? Salvează un pacient cu grave probleme reumatismale?

- Fără îndoială. Am salvat persoane programate de medici pentru operație la coloană, oameni bolnavi de coxartroză în faze incipiente, am vindecat coxartroză în faze medii, spondiloze cervicale, discopatii. Mai mult, veninul are și un rol excelent asupra VSH-ului patologic și a dat rezultate uimitoare și în boli aritmice sau de vâscozitate a sângelui. Pentru bolile grave recomand trei ședințe o dată la trei săptămâni, iar pentru întreținere, două ședințe de două ori pe an, primăvara și toamna.

- Reușește veninul de albine să salveze un pacient cu scleroză în plăci?

- Scleroza apare ca urmare a pierderii de melanină, iar veninul de albine conține o substanță numită melitină, extrem de apropiată de acea melanină. În condițiile astea, rezultatele sunt uneori senzaționale, pentru că veninul reface practic sistemul neuronal. Nu pot să spun că vindec 100% scleroza multiplă, dar am avut cazuri de tineri care s-au recuperat în proporție de 70%, iar asta este uimitor. O condiție esențială a vindecării este ca pacientul și specialistul să aibă multă răbdare. Din păcate, sunt puțini apitoterapeuți care se ocupă de scleroza multiplă și e mare păcat, pentru că am putea ajuta foarte multe persoane. În cazul sclerozei în plăci, tratamentul e aproape permanent: șase-șapte luni consecutiv.

„Vindecă și anexita, dar și cistita”

- Cât de mult ajută veninul în bolile doamnelor? Poate reuși o femeie care are probleme cu sterilitatea să conceapă un copil în urma acestei terapii?

- Foarte mult, deși sterilitatea e un lucru destul de complicat și trebuie găsită în primul rând cauza. Dacă, de exemplu, femeia suferă de o inflamație a ovarelor, eficiența tratamentului este de 100%. Foarte bine se vindecă și anexita, dar și cistita. Dar pentru ca terapia să aibă eficiență maximă trebuie ca doamnele să consume concomitent și lăptișor de matcă (1-4 g/zi), dar și polen (5-10 g/zi) și, bineînțeles, cum spuneam mai devreme, tinctură de propolis, care conține niște substanțe fluorescente masculine, deci este excelent în fertilitate.

- Trebuie ținut un regim alimentar atunci când bolnavii apelează la această terapie?

- Absolut. Pe toată durata terapiei pacientul nu are voie să consume carne, fasole, salată de vinete, lapte, alcool și să evite cât mai mult cu putință zahărul.

- Este terapia cu venin medicamentul fără efecte secundare?

- Este și nu este. Unele persoane pot avea parte cum spuneam de înroșiri locale în primele zece zile de tratament și pot apărea uneori ușoare frisoane și o infimă stare de vomă. Dar nu la toată lumea. Albinele nu fac rău niciodată, ele sunt doar gardienii sănătății.

- Unde vă pot găsi pacienții care au nevoie de dumneavoastră?

- La numărul de telefon 0723/22.33.28. Îi aștept cu drag să arătăm împreună lumii ce minuni poate face o simplă albină.

„Înainte de a ajunge la mine, pacientul trebuie să facă un test antialergic“

„Propolisul brut nu se înghite niciodată! Se mestecă foarte bine până se lipește de dinți și se lasă așa pe timpul nopții. În această perioadă el se dizolvă odată cu saliva. Este excelent pentru căile respiratorii, dar înghițit cu apă are acțiune nefavorabilă asupra stomacului“