Main menu

header

de Ana Trifan

Scorţişoara, condimentul preferat al multora dintre noi, a fost utilizată de sute de ani nu doar în bucătărie, ci şi pentru ameliorarea unor probleme medicale. În medicina tradiţională chineză era un element de bază în componenţa mai multor remedii folosite în tratarea bolilor.

Răceli
Vă poate ajuta să treceţi mai uşor peste simptomele provocate de răceală. Poate fi adăugată în ceaiuri, pentru a vă scăpa de senzaţia de cap greoi şi a vă decongestiona căile respiratorii.

Greaţă
Beţi ceai cu scorţişoară sau adăugaţi acest condiment în supe sau în mâncare, pentru a scăpa de senzaţia de greaţă.

Diaree şi flatulenţă
Adăugând scorţişoară în mâncărurile pe care le consumaţi veţi scăpa de flatulenţe şi de o eventuală diaree.

Lipsă de energie
Condimentul era folosit în medicina veche chineză, pentru a aduce energie şi vitalitate. Acesta îmbunătăţeşte circulaţia sângelui. Cei care au mai tot timpul picioarele şi mâinile reci pot folosi scorţişoara în mâncăruri şi în băuturi, pentru a scăpa de această problemă.

Calitatea sângelui
Specialiştii în medicina naturistă susţin că scorţişoara are efect împotriva cheagurilor ce s-ar putea forma în sânge. Cei care iau anticoagulante trebuie însă să întrebe un medic înainte de a consuma cantităţi mari de condiment.

Dureri provocate de artrită
Ajută la calmarea acestor suferinţe. Dacă aveţi această problemă, amestecaţi jumătate de linguriţă cu pudră de scorţişoară cu o lingură cu miere şi luaţi acest amestec dimineaţa, pe stomacul gol.

Teste ştiinţifice
Un studiu publicat în revista „Diabetes Care” arată că scorţişoara poate fi folosită cu succes ca supliment în tratarea diabetului. Testele au fost făcute pe 60 de persoane care sufereau de tipul 2 al acestei boli. Acestea au consumat zilnic unul, trei sau şase grame de scorţişoară fiecare, timp de 40 de zile.
În toate cele trei grupuri s-a constatat că acest condiment a ajutat la o reducere mai rapidă a zahărului din sânge, de până la 29%. De asemenea, s-a observat o scăderea a trigliceridelor cu până la 30%. Nivelul colesterolului a scăzut, de asemenea, cu până la 27%.
Cercetătorii de la George Manson University au remarcat şi ei câteva calităţi ale uleiului de scorţişoară. Are proprietăţi antibacteriene. S-a demonstrat că omoară o serie de bacterii, printre care şi E.coli.
Poate opri dezvoltarea Helicobacter pylori (bacteria ce provoacă ulcerul). Este o excelentă sursă de antioxidanţi şi un bun tratament antiinflamator. Sperăm că v-am convins că scorţişoara nu are doar un gust bun, dar este şi un aliat de nădejde în lupta cu diverse probleme de sănătate. Dacă suferiţi de o anumită boală, trebuie totuşi să cereţi sfatul unui medic înainte de a consuma cantităţi mari.

Leacuri tradiţionale indiene

În tratamentele tradiţionale ayurvedice din vechea cultură indiană, scorţişoara a fost intens utilizată în tratarea diabetului, a răcelilor şi a indigestiei. Conform medicinei antice, condimentul trebuia adăugat în ceaiuri, pentru a uşura digestia fructelor. Era de asemenea folosit de cei care aveau probleme când consumau lactate. Este utilizat şi pentru a îmbunătăţi funcţiile cognitive, pentru a stimula memoria, pentru a împiedica dezvoltarea bacteriilor şi pentru a reduce numărul de celule canceroase.