Main menu

header

de Cristina Cristache

Poate cea mai rafinată, răspândită şi dăruită floare este trandafirul. Legenda spune că a fost creat chiar de zeiţa florilor, Chloris, din trupul unei nimfe răpusă de moarte. Aceasta ar fi cerut celorlalţi zei să-i dăruiască ceva, şi astfel Apollo l-a luminat şi l-a ajutat să înflorească, Dionis i-a oferit parfum. Cele trei graţii i-au dat strălucire, farmec şi veselie, iar de la Ares, zeul războiului, a primit spini pentru a-şi apăra frumuseţea.

Mirosul calmează stările de anxietate
De mii de ani, oamenii s-au bucurat nu doar de frumuseţea trandafirului, ci şi de proprietăţile lui tămăduitoare, la care nu ne putem gândi doar privindu-l. Petalele sale conţin vitaminele A, B, C, D, E, P şi K, dar şi o mulţime de alte elemente benefice pentru organism, printre care acid citric, flavonoide, saponozide, steroli, cianină, fructoză, acid malic, sucroză, tanin, calciu, fosfor, fier, ulei volatil, geraniol, citonelol, quercitină şi coloranţi antocianici. Mirosul de trandafir calmează stările de anxietate asociate cu durerile de cap şi stresul, ajută creierul să proceseze mai uşor informaţiile şi dă sufletului pace şi armonie. Specialiştii spun că doar simpla prezenţă a trandafirului în încăpere ne face mai încrezători, mai veseli şi bine dispuşi, fiind ideal pentru cei care suferă de insomnie şi depresie. Un masaj cu ulei de trandafir relaxează instantaneu, acţionând direct asupra sistemului nervos.

Au efect diuretic
Infuzia, preparată din două linguriţe cu petale de trandafir, proaspete şi zdrobite, peste care se toarnă o cană cu apă clocotită, calmează stomacul şi alungă crizele de astm. DigHerbs scrie că trandafirul este bun pentru a creşte pofta de mâncare, dar şi pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui. Trandafirul este folosit împotriva stărilor de greaţă, a durerilor de stomac, a tulburărilor de digestie, fiind ideal pentru diaree şi constipaţie. Cei care ştiu că au digestie leneşă pot mesteca opt sau chiar zece petale de trandafir proaspete, cu o jumătate de oră înainte de masă. Este bun şi pentru ficat, mai ales în afecţiunile biliare şi, în plus, are şi un efect diuretic.

Gripa şi răceala dispar ca prin minune!
Tinctura de trandafir, preparată din 10 g petale proaspete, lăsate la macerat timp de zece zile în 100 ml alcool de 60 de grade, alină durerile provocate de gripă şi chiar tusea convulsivă. Tratamentul constă în administrarea de 10-20 de picături din acest leac de trei ori pe zi, după masă, până la vindecare. Pentru a scăpa de durerile de cap, gât şi de febra din timpul răcelilor, dar şi în cazul stărilor de leşin şi moleşeală, vă puteţi prepara propriul oţet de trandafir, pe care să-l beţi zilnic, într-un pahar cu apă. Preparatul se obţine prin macerarea la întuneric a doi pumni cu petale uscate, peste care se pune jumătate de litru de oţet de fructe natural. Se închide ermetic şi se lasă la odihnă două săptămâni, după care se filtrează şi se adaugă 100 ml apă distilată şi o linguriţă cu ulei de trandafir, de asemenea diluat în 20 ml alcool de 70 de grade. Leacul astfel obţinut poate fi remediul la îndemână pentru a vă îngriji pielea şi pentru a îndepărta reziduurile calcaroase, dar şi pentru căderea părului sau mirosul neplăcut al picioarelor şi al axilei.

Recomandate pentru impotenţă
Pe când industria farmaceutică era doar o iluzie, femeile îşi tratau afecţiunile ginecologice cu o soluţie preparată din 50 g petale proaspete de trandafir macerate 10 zile în 200 ml vin roşu. Cu aceasta vindecau leucoreea, iritaţiile vaginale şi stările de disconfort genital. Ceaiul din petalele frumoasei flori era şi este încă recomandat în cazul durerilor de sâni provocate de mastită, mai ales în momentul alăptării, când această inflamaţie apare mai frecvent. Mai mult, licoarea încetineşte procesul de îmbătrânire, combate celulita, întăreşte vasele fragile de pe picioare, dar şi firul de păr. Durerile menstruale sau crampele musculare se pot calma cu comprese fierbinţi cu ceai, aplicate pe zonele dureroase. Acestea stimulează circulaţia şi sunt recunoscute pentru acţiunea benefică în cazul afecţiunilor uterine şi ovariene. Ceaiul este recomandat chiar şi pentru impotenţă la bărbaţi sau sterilitate la femei.

• Ceaiul din petale de trandafir poate fi folosit şi în cazul bebeluşilor cu afte, micoze sau stomatită.

Tratează muşcăturile de insecte

Aftele bucale reprezintă una dintre cele mai frecvente afecţiuni ale mucoaselor. Sunt dureroase, inestetice şi se vindecă destul de greu din cauza mediului umed în care apar. Pentru a vă prepara un remediu eficient aveţi nevoie de 10 g petale proaspete, 20 ml apă de trandafir, 70 g zahăr pudră şi 5 g glicerină. Petalele se amestecă bine cu glicerina, se adaugă zahărul pudră, apoi se toarnă apa de trandafir şi se amestecă până se obţine o pastă omogenă. În funcţie de gravitatea aftelor se fac mai multe aplicări în timpul zilei. Pentru această problemă, la fel de bun este şi oţetul de trandafir. Acesta este dezinfectant şi tratează muşcăturile de insecte, tăieturile şi rănile deschise. 20 g petale uscate amestecate cu 10 g untură vindecă buzele crăpate şi uscate, dar şi pielea aflată în aceeaşi stare. În cazul răguşelii, al inflamaţiilor bucale sau ale gâtului, al gingivitei sau al durerilor de dinţi se recomandă gargara cu apă de trandafir. Pulberea de petale de trandafir, amestecată cu miere, e bună în cazul parodontozei şi al inflamaţiilor bucale. Pentru amigdalită se recomandă amestecarea în părţi egale a petalelor proaspete sau uscate de trandafir cu miere de albine. Amestecul diminuează mâncărimile în caz de eczemă, psoriazis, coşuri, erizipel, prurit alergic, iar plăgile infectate şi arsurile se vindecă mai repede dacă se aplică zilnic câte un strat de petale proaspete. Ceaiul este şi el benefic pentru uscăciunea gurii.

• Studii recente au arătat că aroma de trandafir activează centrul memoriei.