Cea mai populară mâncare japoneză este sushi. Am auzit de atâtea ori despre acest preparat, am văzut actorii din filmele americane consumându-l, dar nu l-am încercat niciodată. În România a pătruns de ceva timp moda restaurantelor cu specific exotic, dar preţurile sunt cam piperate. De aceea, astăzi vă propunem să încercaţi sushi, preparat de dumneavoastră.
Ingrediente
În principiu, sushi se prepară dintr-o bucată de peşte pusă pe o mică buletă de orez, înfăşurate într-un fel de hrean japonez, numit wasabi. Aşadar, aveţi nevoie de:
Orez: se amestecă împreună cu oţet de orez, zahăr şi sare, şi apoi este răcit la temperatura camerei;
Nori: algele marine uscate şi presate, ce se găsesc în supermarket;
Peşte oceanic: ton, macrou, somon sau ţipar de mare;
Fructe de mare: caracatiţă, sepie, creveţi, scoici, carne de crab;
Legume: ridiche japoneză murată, avocado, castravete, sparanghel;
Condimente: sos de soia, wasabi (o pastă picantă, de culoare verde, cu gust asemănător cu al hreanului), rădăcină de ghimbir murată, ceai verde.
După ce aţi achiziţionat toate ingredientele necesare, puteţi trece la treabă, încercând următoarea reţetă:
Cu somon afumat
Ingrediente: 175 g orez cu bobul lung, două linguri cu oţet, patru linguriţe cu zahăr fin, o jumătate de linguriţă cu sare, două foi de alge pentru sushi, 60 g somon afumat, o jumătate de castravete tăiat fâşii subţiri şi două bucăţi de sparanghel.
Mod de preparare: se spală orezul şi se pune la fiert în apă. Într-o cratiţă se pun oţetul, zahărul şi sarea şi se lasă să fiarbă, amestecând până se topeşte zahărul. Sosul obţinut se combină cu orezul fiert, iar compoziţia se întinde pe o tavă. Pe un suport pentru sushi se aşază o algă şi se întinde pe ea jumătate din orezul cu sos, iar la margine, jumătate din porţia de somon, castravete şi sparanghel. Se rulează totul cu atenţie, iar cu un cuţit ascuţit se taie ruloul în felii de doi centimetri. Se serveşte cu garnitură de pastă de wasabi, sos de soia şi ghimbir murat. Pentru o experienţă cu adevărat japoneză, folosiţi beţe în locul tacâmurilor tradiţionale.
Tipuri
Există diverse tipuri de sushi: rulouri înfăşurate în foi de alge marine presate, bucăţi mici de orez frământate de mână şi servite cu peşte crud sau icre, bucăţi de peşte crud presărate peste o farfurie cu orez. Iată câteva tipuri:
Nigiri: bulete de orez cu ton, un crevete, caracatiţă şi ouă prăjite;
Gunkan: forme din orez şi alge umplute cu fructe de mare;
Norimaki: ruladă de orez, sushi şi alge, cu diverse umpluturi;
Temaki: conuri din alge umplute cu orez, sushi, fructe de mare şi legume;
Oshi: peşte presat împreună cu orez într-o cutie din lemn;
Chirashi: fructe de mare, ciuperci şi legume presărate pe o porţie de orez sushi.
Cristina Tache
Beţele chinezeşti
Pentru sushi este preferabil să folosiţi o planşetă specială, ce se găseşte în supermarketuri. Cât despre beţele chinezeşti, acestea sunt folosite pentru mâncat carne, legume, orez. Sunt originare din China, dar se folosesc şi în Japonia, Coreea, Taiwan şi Vietnam. Beţele sunt din lemn de bambus, metal, ceramică sau fildeş. Beţele chinezeşti sunt din lemn lăcuit, rotunde în vârf, iar în zona în care se ţin în mână sunt pătrate. Cele japoneze au vârfurile mai ascuţite decât cele chinezeşti. Cele din Vietnam nu sunt ascuţite. Beţele folosite în Coreea sunt fabricate din inox şi au secţiune pătrată la ambele capete.