de Cristina Tache
Berea nu este doar o băutură apreciată de mulţi, ci şi un ingredient gustos, ce poate fi folosit la prepararea diferitelor tipuri de mâncare. Berea poate fi introdusă în multe reţete, de la cele de paste până la mâncărurile pe bază de carne. Maeştrii bucătari consideră că această băutură dă un plus de savoare preparatelor şi ajută anumite ingrediente să îşi dezvolte aromele. Vă propunem să încercaţi câteva delicatese cu bere.
Ciuperci în aluat cu bere
Ingrediente: 600 g de ciuperci, 200 ml de bere, 100 g de făină, un ou, o lingură cu ulei, sare.
Mod de preparare: într-un castron mai adânc se pun făina şi un praf de sare. Albuşul de la ou se bate spumă şi se încorporează în făină, iar apoi se adaugă şi gălbenuşul. Se amestecă foarte bine totul cu un tel şi, treptat, se adaugă berea. La final se pune o lingură cu ulei. Ciupercile se curăţă de codiţe şi se spală bine. Se înmoaie în aluat şi se prăjesc în ulei încins. Se servesc ca aperitive.
Clătite
Ingrediente: cinci ouă, 500 ml de lapte, 500 ml de bere, două-trei linguri cu zahăr, zece linguri cu ulei, 600 g de făină.
Mod de preparare: făina se amestecă împreună cu laptele călduţ, bătând bine cu telul, pentru a nu se forma cocoloaşe. Se adaugă şi berea, treptat, şi se omogenizează compoziţia. Gălbenuşurile se freacă împreună cu zahărul şi se încorporează în restul compoziţiei, adăugând şi puţin ulei. Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare şi se pun în compoziţie. Se coc clătitele într-o tigaie bine încinsă, iar apoi se umplu cu dulceaţă sau cu ciocolată şi se stropesc cu sirop de caramel.
Friptură cu sos de bere
Ingrediente: un kilogram şi jumătate de carne de vită (antricot), câteva frunze de dafin, sare, o linguriţă cu piper, o lingură cu făină de muştar (boabe măcinate în râşniţa de cafea), o linguriţă cu nucşoară rasă, o linguriţă de cuişoare măcinate, o linguriţă cu cimbru pisat, doi morcovi mari, două cepe, o jumătate de lămâie, două linguri cu unt topit, două crenguţe de cimbru, două crenguţe de busuioc, două linguri cu oţet, 500 ml de bere neagră, puţin zahăr.
Mod de preparare: se spală carnea, se zvântă şi se freacă împreună cu un amestec dintr-o linguriţă cu sare, piper, făină de muştar, cuişoare, nucşoară, cimbru pisat şi o foaie de dafin mărunţită. Morcovii se curăţă şi se taie felii subţiri, cepa cubuleţe, iar coaja de lămâie se rade. Într-o cratiţă se pune untul la topit şi se prăjeşte carnea puţin. Se adaugă morcovii, ceapa, coaja de lămâie, crenguţele de cimbru şi de busuioc, oţetul şi berea. Se acoperă cratiţa cu folie de aluminiu şi se pune în cuptorul încins, timp de două ore, la foc potrivit. Când carnea este gata se scoate din cratiţă. Sucul de la friptură şi legumele se pun în blender, se adaugă puţin zahăr şi se amestecă până se obţine un sos gros. Se aşază bucăţile de carne pe un platou şi se servesc cu sosul de bere şi cu garnitură de morcovi fierţi sau cu piure de cartofi.
Peşte
Ingrediente: patru bucăţi de file de peşte alb, două linguri cu făină amestecată, puţin praf de copt, un pahar cu bere, puţin ulei, o lingură cu pesmet, un cartof, saşe căţei de usturoi, o lingură cu suc de lămâie, sare, piper.
Mod de preparare: cartoful se pune la fiert, iar fileul de peşte se taie în două, pe lung, şi se zvântă de apă. Într-un castron se pun făina, praful de copt, sare, piper şi se amestecă totul cu bere, obţinându-se un aluat subţire. Se încinge uleiul într-o tigaie, se trec bucăţile de peşte prin aluat şi prin pesmet şi se prăjesc pe fiecare parte, până se rumenesc. Cartoful fiert se striveşte cu furculiţa, se adaugă usturoiul pisat, o linguriţă cu suc de lămâie, sare şi piper. Se mixează bine şi se pun şase-şapte linguri cu ulei, amestecând ca la maioneză. Se serveşte peştele cu sos deasupra.
- berea nu trebuie să fie foarte amară şi nici prea slabă;
- nu o lăsaţi să fiarbă prea mult, pentru că îşi pierde din aromă;
- puteţi adăuga bere şi în supe! Înlocuiţi un sfert din lichidul în care fierb legumele şi carnea cu bere şi veţi da o aromă deosebită supei, iar carnea va fi mai fragedă!;
- pentru o pâine cu un gust special, înlocuiţi o parte din apa folosită pentru aluat cu bere. Acesta va fi mai uşor de frământat şi pâinea mai fragedă;
- folosiţi bere brună pentru carne roşie, neagră pentru sosurile roşii şi bere blondă în reţete de supe sau pentru carne albă.