de Cristina Tache
Desertul este, fără îndoială, cea mai apreciată parte a unei mese. Reţete complexe sau rapide de prăjituri, budinci, torturi sau îngheţate sunt disponibile pentru oricine, chiar şi pentru cei care ţin post. Această perioadă de curăţire trupească şi sufletească nu este una în care trebuie să vă abţineţi de la o prăjitură delicioasă. Există destule reţete de dulciuri de post cu care să vă delectaţi. Iată câteva variante.
Gogoşele de post
Ingrediente: 400 g de făină, 500 ml de apă, 100 g de zahăr, 50 g de miere de albine, o linguriţă cu bicarbonat, 50 g de nuci sau alune măcinate, un praf de sare, o jumătate de linguriţă cu ulei.
Mod de preparare: apa şi praful de sare se fierb la foc mic până clocotesc, apoi se toarnă treptat peste făină, amestecând continuu. Se adaugă bicarbonatul şi se amestecă până când se obţine un aluat. Se ia puţină cocă şi se formează gogoşelele, după care se ung cu ulei mâinile şi fiecare gogoşică. Se aşază gogoşelele strâns lipite în tava de la aragaz şi se bagă în cuptor. Separat, se face un sirop dintr-un pahar şi jumătate cu apă, zahăr, miere. Se pune pe foc până când acesta clocoteşte. Când gogoşelele sunt rumenite, se stinge focul, se toarnă peste ele siropul şi se ţin în cuptorul încins, pentru ca acesta să fie bine absorbit. După ce sunt gata se pun pe un platou şi se ornează cu nucă măcinată.
Prăjitură cu mere şi cafea
Ingrediente: 250 ml de cafea mai slăbuţă, şase linguri cu zahăr, opt linguri cu făină, trei linguri cu margarină vegetală topită, o jumătate de cană cu stafide, o cană cu mere descojite, tăiate cubuleţe, un plic cu praf de copt, esenţă de rom, vanilie, zahăr pudră, zahăr vanilat.
Mod de preparare: într-un vas se amestecă făina, zahărul, cafeaua, praful de copt, vanilia, romul şi margarina până se omogenizează şi se obţine o compoziţie asemănătoare cu cea pentru chec. Se unge o tavă cu ulei, se tapetează cu făină şi se toarnă aluatul. Se aşază merele şi stafidele, distribuite uniform pe toată compoziţia. Tava se pune la cuptor pentru 20-25 de minute. Apoi se lasă să se răcească şi se pudrează cu zahăr pudră amestecat cu cel vanilat. Se serveşte rece.
Tort cu cremă de banane
Ingrediente: pentru blat: un pahar cu apă, un pahar cu apă minerală, un pahar şi jumătate cu făină, o jumătate de pahar cu ulei, o lingură cu gem, o lingură cu nucă măcinată, o lingură cu pesmet, o lingură de cacao, o sticluţă cu esenţă de rom. Pentru cremă: două banane, o jumătate de pachet de margarină, o jumătate de cană cu zahăr pudră, coaja şi zeama unei lămâi.
Mod de preparare: se amestecă bine toate ingredientele şi se împarte aluatul în două părţi. Se întind două foi şi se coc separat într-o formă de tort. După ce s-au rumenit cele două blaturi se lasă deoparte şi se pregăteşte crema. Se pasează bananele şi se combină cu zahărul, coaja şi zeama de lămâie şi margarina până se obţine o cremă. Se însiropează blatul cu un lichid obţinut dintr-o cană cu apă, un plic de zahăr vanilat şi două linguri cu zahăr, fiert la foc mic. Pe blat se întinde două treimi din cantitatea de cremă. Se aşază deasupra cremei cel de-al doilea blat, iar tortul se îmbracă şi cu restul de cremă şi se ornează cu felii de banană.
Ştrudel cu dovleac
Ingrediente: 500 g de făină, 12 linguri cu apă caldă, un praf de sare, 200 g de dovleac ras, zahăr şi scorţişoară după gust.
Mod de preparare: se amestecă bine făina cu sare şi apă şi se face un aluat. Se încălzeşte o oală pe foc şi se aşază cu fundul în sus peste cocă. Totul se acoperă timp de 30 de minute cu un prosop de bucătărie, pentru a se păstra cald. Se împarte coca în patru bucăţi şi se întind patru foi subţiri cu sucitorul. Separat se curăţă, se spală şi se dă dovleacul pe răzătoarea mare, se potriveşte de zahăr şi scorţişoară, se mai adaugă o lingură cu făină şi se amestecă bine compoziţia. Fiecare foaie de ştrudel se unge cu ulei, se întinde compoziţia de dovleac, se rulează, iar cu vârful cuţitului se fac câteva crestături pentru a se coace bine. Se unge fiecare ştrudel cu ulei. Se aşază în tava de la aragaz, după ce aceasta este unsă la rândul ei cu ulei şi tapetată cu făină. Se lasă la cuptor până ce ştrudelele devin aurii.