Main menu

header

de Daniela Purgaru

Pentru a evita situaţiile în care ajungem prea târziu cu animăluţele noastre la doctor, este indicat să le facem analize anuale chiar dacă sunt vioaie. Astfel pot fi preîntâmpinate şi depistate foarte multe probleme de sănătate. Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara, din Capitală, ne-a spus care sunt investigaţiile medicale ce trebuie realizate la intervale repetate.

Prevenţia, mai uşoară decât tratarea
Evaluarea stării de sănătate a animalelor, la fel ca şi în cazul nostru, se realizează prin intermediul unor analize de sânge, ecografii abdominale şi radiografii. Acestea trebuie efectuate la intervale repetate, anual sau bianual, chiar dacă patrupedele noastre sunt, aparent, sănătoase, pentru a depista eventuale afecţiuni ascunse sau carenţe de vitamine ori de minerale. Animalelor în vârstă sau celor care au antecedente de afectare organică trebuie să li se facă analizele la intervale mai mici, la recomandarea medicului veterinar.

Biochimia sângelui poate depista diabetul
Analizele sunt încadrate în două grupe:
1 - Biochimia sângelui. Aceasta urmăreşte prezenţa cantitativă în sânge a unor elemente biochimice precum: ureea, creatinina sau fosforul, transaminazele, glutamil-transferaza, fosfataza alcalină, bilirubina şi proteinele totale. Astfel, se pot afla informaţii despre funcţionarea rinichilor, a ficatului şi bilei, pancreasului, şi pot fi depistate unele forme de diabet.

Descoperiţi de timpuriu unele afecţiuni
2 - Hemoleucogramă şi examinarea pe frotiu a sângelui. Hemoleucograma oferă medicului examinator o imagine asupra numărului şi raportului dintre diversele grupe celulare prezente la nivel sangvin, fiind analizate eritrocitele şi leucocitele (eozinofile, neutrofile, limfocite, monocite, bazofile). „Din această analiză pot fi identificate forme de anemie, infecţii sau inflamaţii, diferite tumori evidenţiate la nivel sangvin, capacitatea de coagulare a sângelui etc. În plus, realizarea frotiului sangvin oferă date referitoare la morfologia celulelor aflate în sânge, medicul examinator putând evidenţia diverse parazitoze ale sângelui (dirofilarioza, babesioza, hemobartoneloza sau ehrlichioza), forme tumorale ale sângelui sau ale diverselor organe, dar care se pot depista şi la astfel de examinări”, ne-a spus medicul veterinar.

Mergeţi la veterinar o dată pe an
Dacă analizele sunt ignorate, în special la animalele mai în vârstă, se poate ajunge în situaţia în care se descoperă la un moment dat, uneori prea târziu, o anumită sensibilitate sau disfuncţie a unui organ, o alergie, o anemie sau o tumoare. Deci este mai mult decât indicat să vă duceţi patrupedul la analize cel puţin o dată pe an şi să urmaţi eventualele tratamente prescrise ulterior.

Consultaţie gratuită cu „Taifasuri”

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30.
Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.