de Georgiana Mihalcea
Din fericire, modurile prin care putem prelungi și îmbunătăți viața animalelor noastre de companie sunt destul de simple! Studiile științifice arată că și pe noi ne ajută prietenia cu companionii noștri blănoși. Prezența lor ne poate scădea tensiunea arterială, stimulează pierderea în greutate și poate atenua sentimentele de singurătate și ne oferă o oportunitate excelentă de a ieși și de a socializa cu alţi oameni. Informații despre comportamentul câinilor și pisicilor, despre ce înseamnă stilul lor sănătos de viață am aflat de la Vlad Vancia (foto), biolog specializat în managementul comportamentului și bunăstarea animalelor.
„Felinele pot dezvolta anxietate generală”
- Care este experiența dumneavoastră în lucrul cu animalele de companie?
- Sunt biolog specializat în managementul comportamentului și bunăstarea animalelor. Am lucrat în grădini zoologice pentru a ajuta la reducerea stresului la animalele de acolo prin tehnici de enrichment și dresaj pozitiv. Am ținut mai multe workshopuri naționale și internaționale pentru amatori și profesioniști în munca cu animale sălbatice din zoo sau animale de companie. De asemenea, m-am implicat și în diverse studii științifice din domeniul de management al comportamentului și bunăstarea animalelor sălbatice sau animalele de companie.
- Cât de importantă este pentru noi, oamenii, relația cu animalele noastre de companie?
- Relațiile interpersonale de calitate au la bază abilitatea noastră de a le cultiva și dezvolta. Legăturile puternice contribuie la bunăstarea mintală și fericirea oamenilor, însă la fel de importante sunt și relațiile cu prietenii noștri patrupezi care un rol esențial în viața noastră - ei ne aduc fericire în fiecare zi și trebuie să ne asigurăm că sunt la rândul lor fericiți și sănătoși.
- Ce înseamnă un stil de viață sănătos atunci când ne referim la pisicuțe și căței?
- O abordare care se concentrează pe sănătatea întregului corp trebuie să fie o prioritate pentru toată lumea. Astfel, trebuie să ne asigurăm că animăluțele noastre au o dietă completă și echilibrată care să le dea energia și nutrienții necesari pentru bunăstarea lor fizică și mintală. Trebuie să fim atenţi să își desfășoare activitatea fizică de care au nevoie pentru a rămâne sprintene pe întreaga durată a vieții. De asemenea, sănătatea lor mintală este la fel de importantă ca a noastră, așa că trebuie să ne străduim să se simtă cel mai bine.
- Care sunt obiceiurile mai puțin sănătoase ale patrupedelor din viața noastră?
- Majoritatea comportamentelor problematice ale animalelor de companie provin din faptul că acestea nu trăiesc viața pentru care au evoluat. Câinii sunt animale oportuniste la bază, ceea ce înseamnă că ar trebui să petreacă o bună parte din zi pentru a căuta hrană. Dacă nu îi oferim această posibilitate, câinele își găsește altă modalitate prin care să-și rezolve „problema”, cum ar fi lătrat sau ros excesiv, anxietate generală sau, pur și simplu, devine plictisit, ceea ce scade calitatea vieții. Pisicilor le place să stea cât mai sus în mediul lor, asta le face să se simtă în siguranță. La rândul lor, dacă nu le oferim această posibilitate, felinele pot dezvolta anxietate generală și astfel pot deveni mai puțin curioase sau energice în timpul zilei și poate fi opusul pe timpul nopții atunci când noi ne dorim să dormim.
„Lipsa suferinței nu este egală cu bucuria”
- Pot fi acestea schimbate? Cum?
- Prin stimularea potrivită și exerciții constante, schimbarea se poate produce chiar mai repede decât am crede. Chiar și pisicile, care sunt firi temperamentale și nonconformiste, se pot adapta unor obiceiuri mai sănătoase atunci când procesul este distractiv și motivant.
- Care le sunt nevoile de bază?
- Nevoile de bază sunt legate de fiziologia animalului (accesul la apă potabilă, la un adăpost adecvat și un mediu de trai curat), îngrijirea medicală veterinară de calitate, nutriția potrivită și nevoia de siguranță. Dacă îndeplinim aceste nevoi de bază, ne asigurăm că animalul nostru de companie nu suferă. Însă, lipsa suferinței nu este egală cu bucuria.
„Trebuie să îi daţi posibilitatea animalului să-și aleagă locul din casă din mai multe variante”
- Dar cele emoționale?
- Pentru a ne asigura că animalul din grija noastră este cu adevărat fericit ajută să-i îndeplinim nevoile de la vârful piramidei, și anume: nevoile sociale, nevoia de stimulare mintală și fizică adecvată și nevoia de a alege. La nevoia de a alege ne referim la a-i da posibilitatea animalului să-și aleagă locul din casă din mai multe variante și să nu facem alegerea în locul lui. Pentru a atinge o bunăstare optimă pentru fiecare specie este important să învățăm cât mai multe despre animalul nostru de companie. Biologia speciei și nevoile acesteia sunt cheia succesului. În plus, exact ca în cazul oamenilor, fiecare pisică și fiecare cățel este unic în felul său și ce este potrivit pentru un individ nu este obligatoriu să funcționeze și pentru cel din grija noastră.
- Ce obiective putem fixa pentru a le îmbunătăți viața de zi cu zi?
- Starea de bine a animalelor de companie se menține cu o nutriție sănătoasă, mișcare și stimulare mintală. Obiceiurile sănătoase necesită multă voință și consecvență, iar abordarea ideală este includerea schimbării în viața de zi cu zi. Este de preferat să se înceapă obiective mai mici, realizabile și, cel mai important, care au o semnificație.
„Este important să fim empatici”
- Putem întâmpina „rezistență” în realizarea acestora din partea amicilor noștri?
- Fiecare părinte își cunoaște cel mai bine animalul de companie. De exemplu, pentru pisicile care sunt obișnuite să trăiască în casă, o călătorie în aer liber poate fi stresantă și de aceea trebuie să începem să explorăm aventurile în aer liber treptat. Este important să fim empatici și să le lăsăm pe ele să decidă dacă se simt confortabil.
- Ce semne de afecțiune ne poate arăta o pisică?
- Lipsa curiozității și a jocului sunt două aspecte care nu lipsesc la un animal sănătos (atât fizic, cât psihologic). Letargia ne arată că animalului nu îi este bine și este momentul să schimbăm ceva în viața acestuia.
- Dar un câine?
- Exact ca la pisici, un câine care nu este curios să exploreze o jucărie nouă sau nu se simte bine la plimbare poate avea niște probleme. Fie îl doare ceva, fie din cauza anxietății nu are curaj să se exprime așa cum suntem obișnuiți să o facă. E ușor să confundăm plictiseala cu cumințenia, un animal prea liniștit poate ascunde o problemă de sănătate (fizică sau mintală).
„Filosofia «Perfect Fit» este de a menţine spiritul tânăr al animalelor de companie“
- Ce înseamnă „Provocarea de 21 de zile”?
- Ideea din spatele provocării de 21 de zile provine din misiunea și viziunea Perfect Fit Hrană-Mişcare-Joacă. Filosofia Perfect Fit este de a menține spiritul tânăr al animalelor de companie de-a lungul vieții folosind o abordare complexă care include nutriția superioară, volumul optim de mișcare și stimularea mintală. Astfel, prin Provocarea Perfect Fit, părinții pot satisface nevoile specifice ale animalului lor de companie și îi pot menține fericiți, sănătoși și plini de viață.
- Care îi sunt principalele beneficii?
- Provocarea de 21 de zile Perfect Fit include o serie de sfaturi și de activități distractive bazate pe expertiza companiei, care pot fi folosite ca sursă de inspirație pentru ca animăluțele de companie să fie fericite, bine hrănite și să des- fășoare activitate fizică pentru a rămâne sprinteni și agili pe întreaga durată a vieții. În plus, diferitele provocări pe care noi le parcurgem împreună cu animalul nostru de companie ne ajută la consolidarea relației cu acesta.
- Ce sfaturi aveți care să ne inspire în îmbunătățirea modului de hrănire și dieta unui patruped sănătos și fericit?
- Puteți să ascundeți hrana prin casă pentru ca animalul de companie să o caute. Acest lucru îl va încuraja să își folosească receptorii olfactivi în mod natural. Nu uitați să-l ajutați să facă mișcare înainte de masă! Jucăriile interactive reprezintă o modalitate distractivă pentru stimularea apetitului prietenului blănos datorită tendinței naturale de a experimenta. Puteți folosi o fântână pentru pisici și căței, pentru că apa curgătoare are un efect revigorant pentru animale comparativ cu cea din bol. Fântâna le va încuraja să își formeze un obicei de hidratare. E important, de asemenea, să-i creați un program alimentar. Setarea meselor fixe ajută la formarea unei alimentații echilibrate și la prevenirea obezității. Hrana umedă trebuie inclusă în dietă pentru că poate avea un efect pozitiv asupra bunăstării generale, cum ar fi hidratarea și sănătatea tractului urinar. Alegeți corect bolurile de mâncare, luând în considerare poziționarea corectă și înălțimea potrivită. În cazul pisicilor, bolurile puțin mai adânci sunt ideale și țineți cont de mustăți. Adaugați uleiul de pește în mâncare, acesta susține sănătatea inimii, reduce alergiile cutanate și sporește imunitatea.
- Cum îi stimulăm pe amicii noștri să facă activitate fizică?
- În primul rând trageți un pui de somn împreună, torsul pisicii este benefic pentru sănătatea oamenilor, la fel este și o îmbrățişare caldă cu cățelul vostru. Apoi nu uitați să folosiți zilnic metoda de dresaj clicking. Clickerul de dresaj stimulează mintea și duce la corectarea problemelor comportamentale apărute odată cu plictiseala. Treziți-le instinctele: puneți pisica în mișcare folosind o undiță cu pene, inițiați un joc cu pahare cu cățelul. Nu uitați nici de indicatorul cu laser, lăsați animalul de companie să urmărească și să vâneze laserul pentru a-i stimula instinctele de vânătoare. Explorați împreună un parc, căci oferă oportunități infinite de a petrece timp de calitate cu animalul de companie. Ieșiți și cu pisica în aer liber folosind o lesă sau o geantă specială pentru transport care este potrivită și raselor de căței de talie mică. Și, nu în ultimul rând, evaluați-le starea de sănătate acasă, pentru a identifica problemele care pot deveni serioase din timp.
- Ce ne sugerează „Provocarea de 21 de zile” să facem pentru a ne distra câinele sau pisica? Există anumite jocuri cu care le putem capta atenția?
- Există jocuri online pentru animale de companie: șoarecele online pentru pisică, iar pentru căței, este un joc similar cu o minge de tenis. Vă puteți include prietenii în activitățile culturale, cum ar fi audiția de muzică clasică. Observați împreună natura, urmărirea păsărilor este o activitate populară pentru aer liber, dar poate fi realizată și cu ajutorul clipurilor video online. Calmați-vă animalul de companie folosind un spray cu feromoni. Îl va face să se simtă în siguranță. Nu uitați să-i periați, această activitate le va da o senzație de calm și de relaxare. Stâlpii de zgâriat pentru pisici sunt un loc grozav de relaxare, satisfac dorința de distracție și le fac fericite. Creați un adăpost în care câinele să se târască în orice moment. Antrenați-le mintea, căci sunt niște vietăți curioase: le puteți satisface nevoile prin rezolvarea unor puzzle-uri!