Main menu

header

O echipă de paleontologi a descoperit recent în deşertul sirian mandibula unui animal provenind dintr-o specie până în prezent necunoscută, cu o talie miniaturală, ce a trăit în urmă cu aproximativ un milion de ani, foarte asemănătoare cu o cămilă.

Găsită la nord-est de Damasc
Fragmentul de mandibulă a fost descoperit în urmă cu o lună în apropiere de localitatea Khowm, din regiunea Palmyra, la nord-est de Damasc, conform lui Heba al-Sakhel, directorul Muzeului Naţional al Siriei şi coordonatorul echipei de paleontologi siriano-elveţieni ce a realizat această descoperire.

„Vaporul deşertului”, înalt de patru metri
În urmă cu un an, aceeaşi echipă a descoperit în Siria rămăşiţele fosile ale unei cămile gigantice, ce a trăit în urmă cu 100.000 de ani. Acest animal, supranumit şi „Vaporul deşertului”, avea o înălţime de până la patru metri, fiind de două ori mai mare decât cămilele din prezent, şi având o talie apropiată mai degrabă de cea a elefanţilor africani din prezent.
Scara evoluţiei acestui animal
Noua descoperire a cămilei pitice, alături de cea a cămilei uriaşe, poate oferi o serie de informaţii importante cu privire la evoluţia acestor animale. Mandibula cămilei pitice reprezintă cel mai vechi fragment fosil al unui astfel de animal descoperit până în prezent în Orientul Mijlociu şi probabil este şi cel mai vechi fragment de cămilă descoperit în lume.

Daniela Purgaru