Main menu

header

640 28 1de Cătălina Tăgârță şi Adrian Barna

Deși sunt conștienți că trăiesc într-o eră modernă și pretind că sunt „open minded” (deschiși la minte), când vine vorba despre propriii copii, cei mai mulți părinți sunt cuprinși de emoție și de pudoare și amână momentul în care să le spună adevărul despre cum au venit pe lume. Astfel apar tot felul de povești cu și despre berze, adolescenții evită să deschidă subiectul de față cu mama și tata, dar se documentează în schimb de pe internet sau din filmele pentru adulți.

Tinerii, atrași de Tantra sau de Tao

640 28 2Potrivit specialiștilor, educaţia sexuală primită din filmele pentru adulţi condiționează subconștient viața sexuală cu mesaje potrivit cărora sexul trebuie să fie rapid, dur, fără implicare emoţională. Renu- mitul sexolog Gabriela Marin a numit acest fenomen drept „sex de tip fast-food”, pe care l-a catalogat drept dăunător pentru sănătatea relaţiilor de cuplu şi responsabil pentru criza sexuală prin care trece societatea actuală. Oamenii își folosesc doar 10% din capacitatea sexuală, dar îmbucurător este faptul că din ce în ce mai mulţi tineri au conştientizat această problemă şi sunt atrași de latura spirituală a sexualității, fie ea Tantra sau Tao, metode care oferă vieţii sexuale o mai mare implicare emoţională din partea ambilor parteneri. „Din nefericire, din cauza unui cumul de factori care include timp liber mai puţin, viaţă mai stresantă, alimentaţie neechilibrată etc., am ajuns să ne folosim doar 10% din capacitatea noastră sexuală. Este ca și cum am avea o casă foarte frumoasă, cu nenumărate camere și o grădină fascinantă, iar noi ne limităm să locuim doar la subsol. Sunt foarte multe etaje şi camere confortabile în această casă, dar noi nici nu știm că ele există măcar. Am învățat foarte bine să locuim la subsol, întrezărim doar puțin din grădina și florile parfumate care ne înconjoară și credem că asta este tot. Ne lipseşte implicarea emoţională în relaţie, ne lipseşte viaţa trăită mai lent, ne lipsesc momentele acelea speciale în cadrul cărora lăsăm toate grijile deoparte şi ne relaxăm împreună cu persoana iubită”, explică sexologul Gabriela Marin.

Oamenii sunt mai mult decât corpul fizic

Știați că tantra vă poate schimba viaţa amoroasă? În opinia sexologului, orientarea spre o sexualitate spirituală, gen Tantra sau Tao, este soluţia pentru a avea o viață sexuală împlinitoare de cuplu, deoarece această metodă vă învaţă o mulțime de lucruri. Primul și cel mai important ar fi că oamenii sunt mai mult decât corpul fizic. „O viziune spirituală asupra sexualității ne face să înțelegem că suntem mai mult decât corpul fizic. Cele mai frumoase și mai interesante experiențe ale noastre sunt cele care efectiv ne transcend corpul fizic. O ființă senzuală are ceva special, care ne captivează şi ne subjugă. O ființă senzuală se uită la tine și te atinge într-un fel care te lasă fără cuvinte. Respirația devine mai calmă și orgasmele îți străbat corpul. În acel moment contează mult prea puțin cum arată trupul ei”, consideră psihologul Gabriela Marin.

„Există doar plăcere pură împărțită”

Un alt lucru bine de știut este că plăcerea este mult mai mare atunci când este reciprocă, arată reprezentanții „Plus Communication”. „Suntem ființe energetice la fel de mult cum suntem ființe fizice. Atunci când ne atingem iubitul/a, dacă ne bucurăm și trăim momentul cu întreaga ființă, partenerul va simți într-un mod diferit plăcerea pe care i-o provocăm. Atingerea este foarte diferită de cea care este făcută doar pentru satisfacerea sa. Când momentul este trăit și la un nivel spiritual, un soi de impuls energetic este transmis prin mâinile noastre spre celelalte zone erogene ale sale, cuprinzându-i uneori întreaga ființă. Pe măsură ce trupul său va răspunde la atingerea noastră, ciclul plăcerii revine către noi, iar diferența dintre a oferi și a primi se estompează. Există doar plăcere pură împărțită, indiferent de rolul jucat de fiecare dintre cei doi”, explică sexologul.

Iubirea și conectarea emoțională reprezintă totul

Totodată, este necesar ca oamenii să învețe că iubirea și conectarea emoțională reprezintă totul. „Suntem făcuți să iubim și să ne conectăm cât mai profund și mai intim unul cu celălalt. Suntem nefericiţi în relaţii dacă nu reuşim să iubim, să ne deschidem și să ne conectăm profund cu celălalt. Când ne simțim deconectați, când simțim că nu mai există acea legătură specială, ne simţim singuri și nefericiți. Atunci când suntem conectați, viața este mai bună. Stările proaste dispar, depresia dispare, la fel și anxietatea. Conștientizăm micile bucurii, îi apreciem cu ușurință pe cei din jur, simțim un alt nivel de satisfacție și de fericire. În Tantra, această conexiune este punctul esențial. Este ca și cum trebuie să ne conectăm în primul rând la celălalt, înainte ca energiile să poată să curgă liber, să fie interschimbate, iar zidurile personale de apărare trebuie să cadă pentru ca şi celălalt să poată să ne cunoască cu adevărat”, declară sexologul Gabriela Marin.

„Suntem nefericiţi în relaţii dacă nu reuşim să iubim, să ne deschidem și să ne conectăm profund cu celălalt“

„Experienţa cuprinde mintea, emoţiile, pasiunile, conştiinţa“

640 28 3Potrivit specialistei, sexul este o experiență multidimensională. „Atunci când ne implicăm cu totul în experiența noastră sexuală evoluăm de la sexul fizic, de la o experiență corporală la o experiență specială, care cuprinde mintea, emoțiile, sentimentele, pasiunile, conștiința și multe alte aspecte care nu pot fi măcar explicate. Iar cel mai important lucru este că această deschidere nu necesită multe cunoștințe, abilități sau tehnici prestabilite. Suntem, cumva, programați să facem asta în mod natural, doar că unii dintre noi nu am încercat încă”, conchide sexologul Gabriela Marin (foto).